Nerozumí již německá kancléřka svému lidu?

13. 10. 2015

čas čtení 5 minut

Angela Merkelová trvá v této uprchlické krizi na svém kurzu. Ale mnoho jejich krajanů má zájem na ostrém řezu, na silném signálu, který by vzniklou situaci jediným tahem zbavil napětí. Nerozumí již kancléřka svému lidu? Existují první příznaky soumraku nad její další politickou kariérou? Německý server Focus Online přinesl interview s mohučským politologem Jürgenem Falterem. Pro Britské listy přeložil Milan Lelek.

Pane profesore Faltere, existují klasické příznaky soumraku pro kancléřku? Na čem lze rozpoznat, že se blíží konec vládní doby?

Podívejte se na historii některých předchozích kancléřů Spolkové republiky Německo: Konrad Adenauer selhal na základě své strnulosti a na věku. Ludwig Erhard, na své politické slabosti, scházely mu pravděpodobně ostré lokty, nedokázal se prosadit. A Helmuta Kohla, měli lidé nakonec zcela dost - jeho přínos v obnovení sjednoceného Německa mohl tento proces jen zpomalit, ale už ne zastavit.

V čem spočívaly problémy u Gerharda Schrödera?

Lidé byli nespokojeni s prací červeno-zelené koalice. Gerhard Schröder byl ale neúspěšný hlavně vzhledem k jeho vlastní straně, která nepodporovala jeho záměry ve velké části takzvané Agendy 2010.

"Merkelová je nadále určující pro současnou politiku"

A jak to vypadá s Angelou Merkelovou? Bude to také pro ní problematické?

S jistotou lze říci, že ještě zajímavá. A především, Merkelová je silná, stále dominuje politickému podiu.

Takže: Všechno je to pro ní stále dobré?

Ne, Unie následuje kancléřku v otázce uprchlíků jen polovičatě, a to je pro ni z dlouhodobého hlediska nebezpečný proces. Především CSU vaří svou vlastní polívčičku. Snaží se o pokrytí politického pravého okraje, jako tomu bývalo v časech Franze Josefa Strausse. Horstu Seehoferovi a jeho lidem je vždy blíže bavorská košile, než je celostátní politická linie.

V mnoha obcích jen stěží mohou zvládnout starostové uprchlickou nouzi. Občané jsou v obavách, mnozí nevědí, jak se bude postupovat, mají strach z bytové krize, z ohrožení pracovních míst a strach o svou bezpečnost. Angela Merkelová neví nic o těchto náladách?

Ale ano. Ona ví, co se děje. Kdo se domnívá, že neví, co se děje, ten kancléřku značně podceňuje. Je ostatně konečně denně informována o nejnovějších průzkumech veřejného mínění a mailech, odrážejících širokou bázi názorů. Pro kancléřku je to nyní podobné, jako v době odstoupení od jaderné energetiky: Pohled do domněle nevyhnutelného vede k překvapivým rozhodnutím.

Kancléřka nechce ukázat žádnou slabost

Nechat vstoupit stovky tisíc uprchlíků do země, je tedy ve skutečnosti – jak to vlastně slovně vyjádřit – bez jakékoliv alternativy?

Ano, Angela Merkelová nemůže doopravdy reagovat jinak. Pokud by to řekla jinak, nebylo by to pravdivé. Oznámit něco, čemu nelze dostát, je největším příznakem slabosti, a tomu se chce bezpodmínečně vyvarovat.

Také vy, jako politolog, nevidíte žádnou páku, s níž by Německo mohlo zastavit příliv uprchlíků?

V krátkodobém horizontu rozhodně ne. Nemůžeme opravdu postavit kolem Německa žádnou zeď asi tak jako vybudovat druhou DDR ale pod jiným znaménkem – nepouštět nikoho dovnitř. Podle litery zákona, můžeme veškeré příchozí skutečně poslat zpět, všechny kteří vstupují prostřednictvím bezpečných třetích zemí, a proto vlastně nemají žádný nárok na azyl ve Spolkové republice. Ale prakticky to není samozřejmě vůbec možné.

Proč vlastně ne?

Vy chcete vážně vrátit jeden milion lidí do Rakouska? To by vedlo k vážným deformacím, hraničících se skutečnými konflikty. Angela Merkelová nemůže jednat jinak, než jak koná. Bláhovost jejího chování spočívá v něčem jiném.

Dilema Merkelové: „Žádné řešení neexistuje"

V čem spočívá chyba?

Její humanitárně motivovaný signál, že Syřané a další váleční uprchlíci mohou samozřejmě všichni přijít k nám, byl fatální. To může znít dobře pro každého, kdo ještě hledá kandidáty na Nobelovu cenu míru – ale u uprchlíků to bylo a opět bude chápáno jako výzva, jako pozvání k příchodu do Německa. To se šířilo a šíří rychlostí blesku.

A nyní?

Merkelová mohla - a to zcela oprávněně – říci „Také německá kapacit je omezená.“, Na konci by byla taková politika jen symbolická. Proto se o to Angela Merkelová bezpochyby vůbec nepokouší. Představuje to pro ni dilema, protože celá německá politika je tomto dilema. Protože žádné řešení neexistuje - v každém případě neexistuje žádné krátkodobé. Je správné, že Německo a EU nyní poskytuje peníze pro uprchlické tábory v Libanonu, Jordánsku a Turecku. Ale to vše bylo značně promeškáno, že to vše mělo být realizováno mnohem dříve. Cena bude nyní mnohonásobně vyšší. Merkelová realizovala právě nyní velmi odvážný krok.

A jaký?

Otázku uprchlíků přivedla do kancléřství, a tím přebrala odpovědnost za danou problematiku. Tím spojila svůj politický osud se zvládnutím obrovského úkolu regulovaného příchodu a integrace uprchlíků.

Podrobnosti v němčině ZDE

0
Vytisknout
9245

Diskuse

Obsah vydání | 15. 10. 2015