Pozvánka na přednášku s promítáním

Juan Peron a argentinští Montoneros

2. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

V úterý 3. března se v kavárně klubu Cross v Praze koná od 19:00 přednáška s promítáním filmu Montoneros, una Historia z roku 1994 argentinského režiséra Andrése Di Tella. Akce se koná v rámci celoročního přednáškového cyklu „Mocenský vliv evrospkých zemí a USA na politiku jihoamerických států“, který je pořádán Úterními fóry klubu Cross (UFOSS).

Když se po osmnáctiletém exilu vrátil v r. 1973 do Argentiny Juan Peron, mnozí jeho příznivci věřili v úspěšné navázání na jeho předchozí mandát, přerušený v r. 1955 vojenským pučem. Věřilo se v ukončení násilí, v novou politickou stabilitu a v návrat hospodářské prosperity spojovaný se sociálním pokrokem. Jen o několik měsíců později se však peronistické hnutí rozštěpilo a země čelila prudkému nárůstu nové vlny násilí. Film Montoneros, una Historia režiséra Andrése Di Tella z r. 1994 mapuje vývoj tohoto levicově radikálního peronistického hnutí, ve své době jedné z nejmilitantnější gerilové skupiny Jižní Ameriky, a to až do tragického konce jeho členů v mučírnách nové vojenské diktatury. Film v původním španělském znění s českými titulky.

Přednášející Zdeněk Jehlička vystudoval historii na FF MU, přeložil knihu Zadní dvorek Ameriky: USA a Latinská Amerika od Monroeovy doktríny po válku proti teroru (2011) od Grace Livingstoneové.

Vstup zdarma.

0
Vytisknout
7195

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2015