Švédské firmy uplácely řecké politiky

2. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Bývalý vysoký představitel řeckého ministerstva obrany se přiznal, že deset let získával velké úplatky v souvislosti se smlouvami, které podepisoval se zahraničními dodavateli. Jsou mezi nimi například dceřinná firma společnosti SAAB Group, dříve Ericsson Microwave, která prodala Athénám dělostřelecký radarový systém ARTHUR. Obchod zprostředkoval zástupce firmy Ericsson. Antonis Kantas má přitom nejméně 100 milionů eur na účtech v zahraničních bankách. Švédský úplatek je pouze kapka v moři a SAAB tvrdí, že k němu došlo před tím, než příslušnou společnost převzal. Kantas bral peníze za ruské rakety, americké stíhačky i německé ponorky a tanky.

Bývalý socialistický ministr obrany Akis Cochacopulos byl v říjnu odsouzen k 20 letům vězení za rozsáhlou korupci související se zakázkou na ministerstvu obrany.

(Česká republika nakoupila dělostřelecké radary ARTHUR v roce 2004 v době úřadování ministra Karla Kühnla. Zaplatila za ně 1,5 miliardy korun. Jde přitom o jednu z nejnesmyslnějších zakázek v dějinách AČR, protože ta nedisponuje moderními dělostřeleckými systémy, kterými by mohla v případě potřeby nepřátelské dělostřelectvo lokalizované zmíněným radarem zneškodnit. Samohybná houfnice Dana má dostřel pouze 18 km a tažená houfnice D-30 15,4 km. I starší západní dělostřelecké systémy s délkou hlavně 39 ráží mají dostřel standardní municí kolem 24 km, kvalitnější západní a ruské kusy s delšími hlavněmi kolem 30 km a více. - pozn. KD.)

Podrobnosti v norštině: ZDE

0
Vytisknout
9621

Diskuse

Obsah vydání | 3. 1. 2014