Západ "šokován" vetem v Radě bezpečnosti OSN

20. 7. 2012

čas čtení 3 minuty

Rusko a Čína v Radě bezpečnosti OSN vetovaly rezoluci navrhující další sankce proti Sýrii, čímž vyvolaly hněvivou reakci Západu. Británie, Francie a USA prohlásily, že OSN "zklamala" syrský lid.

Syrské jednotky byly mobilizovány, aby vyhnaly povstalce z některých částí Damašku, jež se jim podařilo obsadit. Poté co bombový atentát zlikvidoval klíčové Asadovy bezpečnostní kádry se povstalci v Damašku drželi již několik dní a Syřané hlásí proud uprchlíků z hlavního města směřující do Libanonu.  

Státní televize odvysílala první záběry Asada po atentátu. Setkal se s novým ministrem obrany generálem Fahdem Jasímem al-Furajdžem, který dosud působil ve funkci náčelníka generálního štábu. Po útoku na špičky režimu nebylo dva dny zřejmé, kde se Asad nachází - a ani teď není jasné, kde byly pořízeny odvysílané záběry. 

Syrská armáda nasadila v Damašku tanky, dělostřelectvo a vrtulníky a boje probíhají v jihozápadní a severovýchodní části města. Mezitím povstalci hlásí, že se zmocnili několika pohraničních stanovišť a nejméně v jednom případě byla zpráva potvrzena z nezávislého zdroje. 

Po vetu v radě bezpečnosti britský velvyslanec obvinil Čínu a Rusko, že brání "brutální režim" a ministr zahraničí William Hague označil jejich jednání za "neomluvitelné a neobhajitelné". Americká velvyslankyně prohlásila, že rada selhala v nejdůležitějším úkolu své agendy. 

Čínský velvyslanec odsoudil rezoluci, kterou označil za nespravedlivou a vyvíjející nátlak pouze na jednu ze stran konfliktu, zatímco Rusko tvrdí, že by rezoluce aplikací článku 7 otevřela cestu k vojenské intervenci. Probíhají jednání o eventuelním prodloužení mandátu pozorovatelské mise OSN v Sýrii. Ten vyprší právě dnes. Mise by měla monitorovat zastavení palby a podporovat politický proces - nic z toho ovšem neexistuje. Británie navrhuje "závěrečné" prodloužení mise o třicet dní. 

Podle západního plánu by vláda v Damašku čelila hrozbě nevojenských sankcí podle článku 7 Charty OSN, pokud by do deseti dnů nestáhla jednotky a těžké zbraně z obydlených oblastí. (Aktuálně by to například znamenalo, že Asad musí podle rezoluce vyklidit hlavní město, zatímco povstalecké jednotky, které z hlediska taktiky autonomně jednající lehce vyzbrojené guerilly provádějí jednoznačně sebevražednou operaci, by v něm mohly zůstat a udržet tak za jiných okolností nutně dočasné územní zisky - pozn. KD.)

Bylo to právě použití článku 7, co - s ohledem na libyjskou zkušenost - vyvolalo ruské námitky. Ruský velvyslanec Vitalij Čurkin řekl, že to otvírá cestu k "vnějšímu vojenskému zasahování do syrských vnitřních záležitostí". Americká velvyslankyně Susan Riceová to označila za "paranoidní, pokud ne pokrytecké". Francouzský vyslanec obvinil Moskvu, že chce získat čas pro syrský režim, zatímco USA mají v plánu postupovat mimo rámec Rady bezpečnosti OSN.

Zatímco v Damašku probíhají sporadické boje, rada musí ještě rozhodnout o mandátu pozorovatelů, kteří se ocitli mimo proud probíhajících událostí a původní úkol nemohou plnit.  Velitel mise, norský generál Robert Mood, má podle zdrojů BBC v každém případě v úmyslu na svou funkci rezignovat. 

Podrobnosti v angličtině: ZDE

 

0
Vytisknout
11930

Diskuse

Obsah vydání | 23. 7. 2012