O hodných a zlých teroristech

20. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Někdy je sebevražedný bombový útok špatný - například ten v Bulharsku, který zabil izraelské turisty - a někdy je to podle amerického ministerstva zahraničí dobrá věc, nebo aspoň ne tak špatná, když jde o útok ve stylu al-Kajdy proti představitelům syrské vlády.

A někdy jsou výrobci bomb konstruující improvizovaná výbušná zařízení "v íránském stylu" nazývaná "projektil formovaný výbuchem" zloduši, říkají New York Times, a jindy jsou to hrdinové, kteří s Íránem nemají nic společného. Podívejme se na vyjádření mluvčího ministerstva zahraničí Patricka Ventrella, který v úterý takřka přivítal teroristický útok, jenž zabil syrského ministra obrany a další vysoké představitele. 

Mezitím New York Times píší o výrobcích bomb bojujících proti Asadovi. V minulosti, kdykoliv došlo k explozi zařízení s projektilem formovaným výbuchem - v Iráku, Afghánistánu, kdekoliv - média a administrativa přispěchaly s tvrzením o íránském původu bomby nebo podobnosti s něčím, co Írán používá, jako by snad tu věc nastražil sám ajatolláh Alí Chameneí. Tentokrát nikoliv. 

Možná je to pravda. Je nepravděpodobné, že Írán vyrábí bomby, které slouží k pokusům o svržení jeho spojence. Ale všimněte si, že NYT v minulosti samotný fakt, že došlo k použití projektilu formovaného výbuchem, považovaly za dostatečný důkaz zapojení Íránu. 

Takže kdo spáchal atentát v Bulharsku? No jasně že Írán. Nebo možná Hizballáh či Hamás. Koho by to zajímalo? Tak jako tak na Írán i Hizballáh zaútočíme.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

 

0
Vytisknout
12449

Diskuse

Obsah vydání | 23. 7. 2012