Německo odmítlo intervenci v Sýrii. Armáda vyhání povstalce z Damašku

20. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Několik hodin po čínském a ruském vetu syrské rezoluce Rady bezpečnosti OSN německý ministr obrany Thomas de Maiziere vyloučil použití zahraničních ozbrojených sil v Sýrii. Mezitím syrská armáda po nejkrvavějším dni od počátku povstání vyhnala opoziční bojovníky z damašské čtvrti Midan.

Podle de Maziera je za současných bojů v Sýrii myšlenka na vyslání zahraničních jednotek ještě méně praktická než dříve. "Hovoříme o velmi komplikovaném konfliktu, o bojích dům od domu," řekl ministr televizi ARD. Letecká kampaň bez účasti pozemních sil by byla úplně k ničemu a kompletní intervence by přinesla značné ztráty. Navíc Rada bezpečnosti je velmi vzdálena dohodě o takové intervenci. Podle ministra by mohl ale Bundeswehr pomoci v případné humanitární misi. 

Zprávy z Damašku mezitím informují o tom, že armáda vyhnala povstalce z jižní čtvrti Midan a zahájila útok na čtvrť Jubar na severovýchodě města. Podle opozice během čtvrtka zahynulo 310 osob, údajně civilistů. Armáda v Midanu nasadila tanky, dělostřelectvo a vrtulníky a povstalci hlásí "taktický" ústup, zatímco zprávy z Jubaru nejsou tak konkrétní, pokud jde o těžké zbraně. Novinářům přivezeným obrněnými vozidly byly v Midanu předvedeny údajně ukořistěné zbraně povstalců, včetně výbušných opasků používaných sebevražednými atentátníky. 

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8488

Diskuse

Obsah vydání | 23. 7. 2012