Sýrie: Střety v Aleppu, napjatý klid v Damašku, povstalci drží pohraničí

21. 7. 2012

čas čtení 2 minuty

Zprávy opozičních aktivistů hovoří o "bezprecedentních" střetech armády s povstalci v druhém největším městě Aleppu; naproti tomu v Damašku po několika dnech bojů panuje napjatý klid, pouze v některých čtvrtích se ještě sporadicky bojuje.

Podle v Británii sídlící opoziční organizace Syrian Observatory for Human Rights probíhají boje v Aleppu od pátečního rána ve čtvrti Salaheddin. Allepo je vedle Damašku nejdůležitějším obchodním centrem v Sýrii a jeho zničení bude mít podobně jako boje v hlavním městě, během nichž byly uzavřeny obchody a přerušena dodávka zboží a služeb, vážné dopady na obchodní třídu, která podporuje vládu.

Opozice hlásí exodus obyvatel čtvrti Salaheddin "kvůli obavám z nasazení těžkých zbraní při vládní ofenzívě".

V Damašku po odchodu desítek tisíc obyvatel panuje napjatý klid. V centru se přes noc nebojovalo a ráno doprava nejevila známky narušení. Podle opozice ovšem přes noc probíhalo ostřelování čtvrtí al-Kaddam a Asalí. Další boje opozice hlásí z Homsu a Dejr Ezoru na východě země.

Po čtvrtečním oznámení povstalců o zahájení "bitvy za osvobození Damašku" režimní síly, které se stáhly z pohraničních oblastí včetně území hraničícího s Izraelem, vystupňovaly operace v hlavním městě i na dalších místech, kde povstalci provádějí bojovou činnost. Ti dosud drží pohraniční stanoviště na hranicích s Tureckem a Irákem, která podle svědectví irácké strany dobyli po těžkých bojích a prováděli zde bestiální popravy vládního ozbrojeného personálu. Irák posílil vojenskou přítomnost na hranici, kterou neprodyšně uzavřel z obavy z pohybu islamistů a odmítá přijímat uprchlíky, přestože je kritizován syrskými sunnity i OSN.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6701

Diskuse

Obsah vydání | 23. 7. 2012