Globální elity si "ulily" 21 bilionů dolarů

23. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Globální elita superbohatých využívá své pohyblivosti a děr v pravidlech pro přiznávání zdanitelných příjmů, které se jí otvírají v mezinárodním prostoru. Podle výzkumu společnosti Tax Justice Network tak "ulily" do zahraničí bohatství ve výši 21 bilionů dolarů, což odpovídá součtu hrubého domácího produktu USA a Japonska.

Nefunční registr vozidel: Vyvoďte přímou odpovědnost!

23. 7. 2012

čas čtení 3 minuty

Registr vozidel měl být funkční od 9.7.2012. Nyní máme 23.7.2012 a systém stále nefunguje. Ministerstvo dopravy necítí vinu za aktuální situaci, což zcela určitě není překvapující. O to více je to ale zábavné - mimochodem, viděli jste 12.7.2012 Hyde Park se zástupcem MD, p. Miroslav Drobným? Jsem sice příznivcem absurdního humoru, ale něco takového by nevymysleli ani panové od Monthy Pythona... píše Lubomír Lefler.

Velice mě nicméně zaráží přístup MD, které je připraveno odškodnit POUZE ty osoby (právnické i fyzické), jež systém neuměl obsloužit, a kterým vznikly přímé vícenáklady spojené s nefunkčnosti systému jako takového - například nemožnost odjet na dovolenou nebo ušlý zisk z obchodu s vozidly. MD je pak ochotno tyto prokázané vícenáklady uhradit a účtovat je firmě ATS - Telcom. Dle vyjádření p. Drobného ve výše uvedené relaci Hyde Parku to kontrakt (neveřejný) umožňuje. Jen pro zajímavost: když pan Drobný sděloval tuto informaci národu, jeho psychomotorické reakce nazačovaly, že si není věcí vúbec jistý. Proto se nechám přesvědčit, zda-li bude ATS-Telcom skutečně účastna na odškodnění postižených osob.

Kdy je (ne) možné chápat násilí

23. 7. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 7 minut

V neděli 22. 7. bylo první výročí od masakru na ostrově Utoya. Desítky rodin při něm přišly o své nejbližší, desítky převážně mladých životů při něm vyhasly. Po vlnách vzteku, zoufalství a beznaděje přišla na řadu otázka -- proč? Proč je někdo schopen vzít do rukou zbraň a najednou zmařit tolik životů plných nadějí, snů a síly? Lze takovému činu zabránit? Kolik podobných fanatiků kráčí po světě a přemýšlí, kdy a kde se stanou "slavnými"?

Sucho v Americe zřejmě povede k světové potravinové krizi

23. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Sucho na americkém Středozápadě hrozí opakováním světové potravinové krize z roku 2008, kdy rychle rostoucí ceny potravin vedly k sérii povstání v Africe, na Blízkém východě a v Latinské Americe.

V pátek dosáhla cena kukuřice a sojových bobů absolutního rekordu. Amerika je největším světovým producentem kukuřice a dominuje trhu s kukuřicí. Kukuřice je spojena s výrobou mnoha potravin, používá se také jako krmivo pro dobytek i pro prasata a jako součást mnoha potravinových výrobků. Znamená to, že dopad vysokých cen kukuřice se projeví všude.

RECENZE

Au pair, lištičky v telce a kritikem z nutnosti

21. 7. 2012 / Jaroslav Kuba

čas čtení 14 minut

Lištičky. SR / Irsko, 2009, 83 minut Námět, scénář, režie: Mira Fornay. Hrají: Réka Derzsi, Rita Banczi, Aaron Monaghan, Jitka Josková, Jonathan Byrne, Christopher Simpson, Nicholas Pinnock ...

Prohlásit o ženě, že je lištička, naznačuje, že získává úlovky, k nimž by se regulérními prostředky nedopracovala. Krást slepice z kurníku není cnostné, je ale pohodlné. Tak jsem pochopil název „Lištičky“ i podobenství s tím spojená, jež patří filmovému debutu Miry Fornay z roku 2009. I když, jak jsem se dozvěděl, lišky opravdu v Dublinu žijí. Přišly sem za potravou a asimilovaly se. Obyvatelé města je ale nepřestávají vnímat jako vetřelce. Red urban fox...

Daily Mail: Nový film o Batmanovi i nová shakespearovská inscenace v Londýně varují, že se Západ vrací k temné éře třicátých let

21. 7. 2012

čas čtení 8 minut

Pozoruhodné je, že i konzervativní britský deník Daily Mail nyní varuje před hospodářskou a politickou apokalypsou. Zdají se o to aktuálnější argumenty, že Česká republika nemá pro současnost žádnou nosnou zahraniční politiku jak se zachránit, a nemá v západním světě mezi občany vlivné spojence, kteří by její kultuře rozuměli a byli by ochotni v případné vzniklé krizi pomoci, argumentuje Jan Čulík.

V ohnisku z jednoho největších finančních center je burza v obležení, píše v sobotním vydání deníku Daily Mail Dominic Sandbrook. Maskovaní muži zasahují s útočnými zbraněmi a bankéři utíkají. Politikové bezmocně lomí rukama a z policie se stali bezmocní rukojmí. Davy běží ulicemi a plení domovy bohaté menšiny. Jsou inspirovány antikapitalistickými hesly brutálního demagoga, a tak dav ničí a vypaluje nemovitosti a doslova strhává z bohatých občanů jejich drahé oblečení.

Před spěšně vytvořenými lidovými soudy čelí finanční elita spravedlnosti pouliční chátry. Davy řvou nenávistí a závistí a soudy odsuzují obžalované k trestům smrti na běžícím pásu.

Revoluce je evoluce

23. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Tento článek by neměl být čten jako vyjádření podpory násilné revoluční politické změně, ale snad ukáže, že revoluce ani zdaleka není "nepřirozená" a ve skutečnosti se jedná o proces, který je součástí evolučních změn.

27815

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Dokonalý nevkus

23. 7. 2012 / Tomáš Koloc

čas čtení 1 minuta

Existují reklamy, které netrpí pro českou reklamu typickou impotencí invence (danou spíše než netalentem copywriterů faktem, že reklamy -- stejně jako televizní pořady - ve většině schvalují manažeři s minimálním vzděláním a vkusem). Existují reklamy, o nichž můžu směle říct, že jejich nápad je invenční. Ale jen do té doby, než si představím, že bych byl prostatik, člověk, který se léčí v psychiatrické léčebně, či homosexuál, tedy příslušník některé ze skupin, které to na světě vůbec nemají lehké i bez toho, že na "legraci" z nich založil svou reklamní kampaň výrobce stavebních doplňků, firma Fastrade s. r. o...

Za tip děkuji panu Martinu Šilhovi.

27816

Zahrada sekaná kosou -- praktické zkušenosti

23. 7. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Před dvěma lety jsem psal do Britských listů o výhodách sekání zahrady kosou místo sekaček. Sekačky dělají hluk, který mění místa odpočinku v neobyvatelná místa horší než velká sídliště, kromě toho zanechávají po sobě trávník, v němž nic nežije a který nemá žádné květy, a dělají ze sekání trávy něco, co se musí dělat stále dokola. U sekání sekačkou se navíc nedá kultivovaně diskutovat.

Zadlužená Sicílie se může stát "italským Řeckem"

23. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Zatímco premiér Monti bojuje proti finanční nákaze ze zahraničí, která zvedá náklady na vládní půjčky do těžko udržitelné výše, někteří se obávají, že Sicílie se svými masivními problémy se může stát "italským Řeckem", jež zbankrotuje kvůli veřejnému dluhu.

Bylo nám toho třeba? Aneb: Dejte mi stůl, já už si práci najdu

23. 7. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 14 minut

Administrativa současné vlády je více než přebujelá, o tom není pochyb. A to přesto, že polistopadovými "demokraty" byla administrativa za totality vystavována silné kritice. Jak se však ukazuje, účel světí prostředky. Proč je administrativa (a nejen ve vládě, ale i v jiných státních orgánech a institucích) tak početná? Nevím, zda se nad touto skutečností někdo seriozně zamyslel a udělal nějaký relevantní závěr. Pokusím se o to sám, ale je to jen subjektivní pohled a hodnocení, žádná analýza.

ČTENÍ NA VÍKEND

Začněte prosím s těmi bezpečnostními sbory už něco dělat, ať nepropadáme hlouběji

20. 7. 2012

čas čtení 205 minut

přepis záznamu 8. a 9. schůze Výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny dne 12.7.2012 a 13.7.2012, pořízený Bc. Veronikou Lukášovou a Ing. Radkem Ležatkou z oddělení komunikace ministerstva financí a "z pověření pana ministra" Kalouska rozeslaný Miroslavou Hradilovou, pracovnicí politické kanceláře TOP 09 a Starostové, 18. 7. 2012 v 08:54 poslancům tohoto klubu.

ŠOK│ Poslanci výboru se dotazují ministra Kalouska, policejního prezidenta Lessyho i ministra vnitra Kubiceho, komentují výroky ministra financí na adresu policie, rozpočet ministerstva vnitra, policejně odborářskou akci Upír. Britské listy neručí za kvalitu a úplnost přepisu, neb jde o jednozdrojovou informaci, stenozáznam ani zápis nebyl oficiálně zveřejněn. Britské listy nekomentují zdroj ani způsob, jakým se k nim záznam dostal, nicméně konstatují, že o něj nežádaly. Nicméně domnívají se, že čtenář si může udělat poměrně autentickou představu o možnostech a kvalitě práce poslaneckého výboru pro bezpečnost, stejně jako o úrovni odpovědí obou ministrů.

Kim Jong un odebral vládu nad hospodářstvím armádě

20. 7. 2012

čas čtení < 1 minuta

Vrchní velitel severokorejské armádh Ri Yong-ho byl tento týden neočekávaně propuštěn. Jeho odchod má odstranit opozici proti hospodářských reformám země, které prý chce podle vzoru Číny zavést šéf státu Kim Jong un.

Ri Yong-ho byl konzervativním stoupencem hospodářské politiky Kim Jong ila. Tvrdá ruka armády, která vládla nad hospodářstvím, způsobila v devadesátých letech v Severní Koreji vážný hladomor, z něhož se země dosud nezotavila.

Dejme tomu, že si na Hrad, a do Lán, zvolíme demokrata

20. 7. 2012 / Vladimír Rott

čas čtení 2 minuty

Dejme tomu, že si na Hrad, a do Lán, zvolíme občana demokrata, občanku demokratku. Dejme tomu, že si předtím pořádně v řadě veřejných diskuzí probereme co ten úřad pro nás znamená, může znamenat. V diskuzích na které může, ale nemusí, přijít kdo chce.

Dejme tomu, že se tak ten náš demokrat, ta naše demokratka, jako první takový, jako první taková v tomto úřadu, s námi domluví na tom že se ten Hrad, jako první Hrad Česko-Moravsko-Moravskoslezský, otevře všem lidem. A sice jako první Dům demokracie a lidských práv na území ČR. Dále že se domluvíme na tom, že se Lány stanou Lidovým domem s Lidovým parkem, prvními takovými na území ČR, otevřenými všem lidem.

Premiér lhal

20. 7. 2012 / Boris Cvek

čas čtení < 1 minuta

Myslím, že od začátku bylo jasné, že hlavní důvod pro bleskové odvolání ministra spravedlnosti Pospíšila bylo to, že vyjde vstříc nejvyššímu státnímu zástupci Zemanovi ve věci jmenování vrchního státního zástupce v Praze. Zemanovým kandidátem byla Lenka Bradáčová a Pospíšil byl odvolán těsně před tím, než ji stihl jmenovat. Jediný způsob, jakým mohl premiér dokázat, že mu jde opravdu o finanční disciplínu a nikoli o zabránění jmenování někoho, kdo bude se Zemanem spolupracovat (a kdo tedy s největší pravděpodobností půjde tvrdě po vyšetření klíčových případů rozkrádání veřejných peněz ze strany politiků), bylo okamžité (!) jmenování Bradáčové ze strany nového ministra Blažka. A ten to odmítá. Premiér tedy lhal.

Ministr spravedlnosti Blažek odmítá jmenovat Bradáčovou. Zeman protestuje ZDE

Blažek v Nečasových šatech

20. 7. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 2 minuty

Po dvou rozhovorech ministra spravedlnosti Blažka s ústeckou žalobkyní Bradáčovou a nejvyšším státním zástupcem Zemanem je přinejmenším pozice ODS k situaci na státních zastupitelstvích mnohem jasnější. Žalobkyně měla na výběr: buď se ohnout a projít, nebo se neohnout. Kdyby Bradáčová během zmíněných rozhovorů projevila nějakou "flexibilitu" či "vstřícnost", byla by už zřejmě ve funkci vrchní státní zástupkyně v Praze. Takhle advokátministr Blažek přišel s obezličkou ve formě výběrového řízení, která nemá v zákoně žádnou oporu. Od toho, aby ctily zákon, však obezličky nejsou.

27814

Zpráva o návštěvě Caltechu

21. 7. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 11 minut

Zpráva o návštěvě Caltechu v rámci projektu OPVK CZ.1.07/2.3.00/20.0062, který je řešen na Katedře buněčné biologie a genetiky Univerzity Palackého pod vedením prof. Z. Dvořáka. Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Kalifornský technologický institut (California Institute of Technology, Caltech) je vedle MIT (Massachussets Institute of Technology) nejlepší vysokou školou technického zaměření v USA. Mluvit však o "technickém" zaměření v českém smyslu by bylo ošidné, protože na Caltechu můžete studovat i historii, angličtinu nebo filozofii přírodních věd (pro anglosaské pojetí přírodních a technických věd je blízkost filozofii a humanitním vědám typické).

O hodných a zlých teroristech

20. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Někdy je sebevražedný bombový útok špatný - například ten v Bulharsku, který zabil izraelské turisty - a někdy je to podle amerického ministerstva zahraničí dobrá věc, nebo aspoň ne tak špatná, když jde o útok ve stylu al-Kajdy proti představitelům syrské vlády.

Mezinárodní měnový fond láme nad eurem hůl

20. 7. 2012

čas čtení 2 minuty

Poslední zpráva Mezinárodního měnového fondu konstatuje, že krize eurozóny dosáhla nového zlomového bodu. Navzdory významným politickým krokům zůstávají finanční trhy v regionu v akutním stresu a to "vyvolává otázky ohledně životaschopnosti samotné měnové unie".

Lídr syrské opozice: "OSN se přežila"

20. 7. 2012

čas čtení < 1 minuta

Systém OSN je zastaralý, některá pravidla neodrážejí současné potřeby, prohlásil šéf Syrské národní rady Abdel Baset Sajda v reakci na čtvrteční hlasování v Radě bezpečnosti OSN.

Anketa romského časopisu Kereka

20. 7. 2012 / Pavel Pečínka

čas čtení 6 minut

1. Pomáháte druhým lidem? O jakou pomoc se jedná? V jaké situaci byste pomoc někomu odmítli?
V první půlce 90. let jsem občas přispíval při různých sbírkách, nedokázal jsem odmítnout hudebníky, žebráky, studenty a nejrůznější aktivisty, kteří chtěli peníze na ulici. Mnozí asi nějak podle mého obličeje poznali, že jako měkota jim dám, a tak často obcházeli moje známé a shlukovali se kolem mě.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2012

3. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

V květnu 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 62 046,37 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v březnu 2012 částkou 44921.92 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.5. 2012 částku 92 806,98 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

30587