Německá zpravodajská služba deset let přehlížela neonacistickou bojůvku

15. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

Německá zpravodajská služba se v pondělí stala terčem ostré kritiky, když došlo k prozrazení skutečnosti, že v zemi více než deset let působila neonacistická teroristická skupina, aniž byla odhalena. Toto uskupení přitom údajně zabilo přinejmenším deset osob, většinou tureckých přistěhovalců.

Úřady informovaly, že skupina s názvem Národněsocialistické podzemí nese zodpovědnost za zabití osmi lidí tureckého původu, jednoho Řeka a policistky. Někteří z nich byli usmrceni střelnou ranou do hlavy z bezprostřední blízkosti. Skupina je také podezřelá z účasti na několika bankovních loupežích a bombových útocích.

Šokující detaily vyšly najevo poté, co dva členové skupiny byli nalezeni mrtví, pravděpodobně vlastním přičiněním. Třetí se přihlásil na policii minulý týden. Následně byl v neděli zatčen další člen skupiny.

Odhalení vedlo politiky a odborníky na národní bezpečnost k otázce ohledně efektivnosti zpravodajské služby, kterou ani nenapadlo spojit si řetězec vražd personálu stánků s rychlým občerstvením v Durynsku v letech 2000-2006 do ucelenějšího obrazu.

Teprve když se jedna z podezřelých, Beate Zschaepe, sama obrátila na policii, došlo k prozrazení činnosti skupiny.

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann při této příležitosti znovu vyzval k zákazu krajně pravicové strany NPD, která nemá poslance v Bundestagu, ale zaznamenává jisté úspěchy ve východních spolkových zemích, kde právě Národněsocialistické podzemí působilo.

Předchozí pokus o zákaz strany v roce 2003 ztroskotal na odhalení skutečnosti, že několik vysoce postavených představitelů NPD je ve skutečnosti informátory zpravodajské služby.

Existuje nepotvrzená zpráva o tom, že jeden ze členů skupiny Národněsocialistické podzemí mohl být také informátorem a opozice žádá vyšetřování.

Německá média nazvala skupinu "Frakce hnědé armády" v upomínku na ultralevicovou teroristickou skupinu, která v 70.-90. letech zabila více než 30 osob.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6720

Diskuse

Obsah vydání | 15. 11. 2011