Libyjská armáda potlačila boje mezi milicemi

15. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Příslušníci toho, co je popisováno jako nová libyjská armáda, ukončili čtyřdenní střety mezi milicemi z města Zavíja a nedalekého kmenového území Varšefana, oznámil představitel NTC Abdel Háfiz Ghoga. Boje si údajně vyžádaly nejméně 13 životů.

Vojáci v uniformách nyní tvoří nárazníkovou zónu a ukončili tak nejvytrvalejší boje od pádu Kaddáfího, při nichž došlo k nasazení raketometů, minometů a těžkých kulometů a poškození několika budov.

Armáda zřídila kontrolní stanoviště a pátrá po zbraních a kontroluje vojenskou základnu, která byla zřejmě předmětem konfliktu. Obyvatelé Zavíji také obviňují sousední kmen z podpory starého režimu.

Podle Ghogových informací jednotky nasazené v pondělí jsou dosud improvizované a skutečná armáda bude zformována oficiálně příští neděli. Poté budou bývalí povstalci moci buď vstoupit do armády, ve které prodělají standardní výcvik, nebo složit zbraně a vrátit se k civilnímu životu. Řada jich dosud zůstává ozbrojená a narůstají obavy ohledně kontroly těchto zbraní.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9364

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2011