Abeceda trvale udržitelného důchodového systému

16. 11. 2011 / Ivo Patta

čas čtení 3 minuty

1. První, tj. státní důchodový pilíř je průběžně financovaný systém, tj. ve chvíli, kdy přestanu vybírat sociální "pojištění" od dětí, tak jejich rodiče nedostanou svůj důchod.

2. Z toho, že důchodový systém financují ekonomicky aktivní občané ze svých daní, plyne první důležitý závěr. Ten, kdo řádně nevychoval ani jedno dítě, tzn. budoucího plátce daní a "pojištění", je jako starobní důchodce z 80% černým pasažérem v důchodovém systému. Těch zbývajících 20% hodných uznání jsou přerozdělené daně použité na náklady výchovy dětí těch druhých.

3. Z toho, že důchodový systém financují ekonomicky aktivní občané ze svých daní, plyne druhý důležitý závěr. Vyvedení peněz z I. důchodového pilíře do II. spořícího důchodového pilíře je krokem principiálně odporujícím způsobu financování průběžného důchodového systému. Dnešní důchodci platbou důchodového "pojištění" v době své ekonomické aktivity hradili plně důchody svým rodičům. Mohou proto právem očekávat, že jim na jejich starobní důchody opět plně přispějí jejich děti. Proto jakékoliv vyvedení peněz z I. důchodového pilíře, jak se o to snaží vláda, je vůči současným důchodcům obyčejnou krádeží. Navíc vyvedení peněz z I. důchodového pilíře je zavrženíhodné také z dalšího důvodu. Jedná se zcela prokazatelně o tunelování stávajícího důchodového systému politiky pod taktovkou bankovní lobby.

4. Z toho, že důchodový systém financují ekonomicky aktivní občané ze svých daní, plyne třetí důležitý závěr. Není zapotřebí salámovou metodou likvidovat stávající důchodový systém. Namísto toho je potřeba ze státem garantovaného I. důchodového pilíře vyvést postupně a proto sociálně citlivě bezdětné. Bezdětní musí v průběhu 36 let přejít plně do II. povinně spořícího důchodového pilíře. Když srovnám finanční náklady na výchovu dětí s potřebným vkladem do spořícího fondu na zajištění starobního důchodu, tak jsou obě částky stejné. Jen bezdětný má výhodu v tom, že si bude ukládat 3 300,- Kč měsíčně po dobu 36 let, na rozdíl od pracujících rodičů dětí, kteří musí investovat do jednoho dítěte měsíčně 6 600,- Kč nejméně po dobu 18 let.

Snahy o vymýšlení důchodové reformy bez znalosti jak a kým je státem garantovaný důchodový pilíř financován, není k ničemu. Tím jen snaživí Neználci přihrávají bankám a jejich produktu zvanému "Penzijní fondy". Této chyby se dopouští nejen jednotlivci, ale vedení všech parlamentních politických stran.

Již slyším všechny pochybovače říkat: "Ten nám to ale nandal, ale jak důchodovou reformu provést správně, to neřekne". Tak tady je ke stažení z internetu správně provedená nejen důchodová reforma, ale i reforma sociální: ZDE.

Pozornému čtenáři jistě neuniklo, že reforma je na webových stránkách ČSSD. Vedení sociální demokracie si patrně správě provedenou důchodovou reformu schovává až na dobu po vítězných parlamentních volbách.

0
Vytisknout
13286

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2011