Novináři iluzí

15. 11. 2011 / Ivo Bubeník

čas čtení 3 minuty

Skutečně je mi na zvracení, když pročítám články na téma Řebíček, Kocourek, Drobil, Vondra, Kadlec nebo Frydrych. Tolik novinářské "serióznosti" najednou, je až k neuvěření. Proč nepsali o Kocourkovi dříve? Proč neprověřovali jeho politický vzestup, práci a odměny v dozorčích radách dříve? Proč až najednou "nejserióznější noviny" zjistily příchod 16 milionů na matčin účet, když se to stalo v roce 2008! Proč až nyní jiné noviny zveřejnily veškeré příjmy za celou Kocourkovu polistopadovou kariéru? Proč?

Protože se jejich pravicová modla, ve skutečnosti protřelý chamtivec z ODS už tak zahleděl do hrabivosti, že vše navzdory dosavadnímu chránění posvátného zrcadla politika posvátné "pravicové" strany, stalo neúnosné a nemaskovatelné, až prasklo. Kam se na ně v odměnách hrabou komunisté Jakeš, Husák nebo Fojtík?

Co říkáte, páni novináři? Možná, že došla dosavadní ohleduplnost či servilita dnešních svazáckých pravičáků, možná, že mu začali jeho hrabivost závidět. Možná, že si naivně myslí, že je Kocourek navzdory tolika skandálům politiků ODS jen jakýsi omyl či vyjimka. Není to pravda. Mezi politiky ODS je tolik chamtivých po majetku, odměnách a funkcích, že to snad nemá ve světě obdoby.

Vždyť proboha lidi, pochopte už jednou, že ODS vyrostla na jedinečné fintě V. Klause o radikální reformě, na ovládnutí tehdejších polistopadových médií (je prokázáno, že nikdo, ani na ministerstvu či ve vládě, si nedovolil o Klausově programu pochybovat).

Případ privatizace deníku MF do vlastních rukou redaktorů byl teprve začátek, ale vděčnost se celé redakci vyplatila. Tehdejší úspěch u voličů byl založen na falešném antikomunismu a na prohlášení, že je jedno, komu bude majetek patřit.

Tady je prapůvod všeho zla, špatných zákonů, které po ztrátovém prodeji majetku (daňových poplatníků) nasadily korupci přímo křídla, ne-li raketový motor. Svou šaškárnu pro kupónovku sehrál i Klausům oblíbenec a dost možná i chráněnec - "podnikatel" Viktor Kožený.

A novináři to všechno " žrali", protože se vládní návrhy, zákony a rozhodnutí prohlásily za standardní, svaté pravicové principy a postuláty, ačkoliv to s tržní ekonomikou nemělo zhola nic společného.

Důkaz? Zde je: V  ČR v té době neexistoval skutečný kapitálový trh, takže prodej majetku podniků se uskutečňoval za prokazatelně netržní-směšné účetní ceny. To byla ovšem vina autora privatizace (V. Klause) nikoliv trhu či chybějících zákonů.

A takto, ve skutečnosti nevýhodně (pro daňové poplatníky) a zjevně korupčně (pro ministry) se prodaly tisíce podniků. Vždy i Kalouskovo MF nyní chystá prodej například Jánských Lázní za účetní cenu. Své zásluhy mají ovšem i naivní voliči, kteří vsadili na Klausovy sliby, údajnou pravicovou politiku a standardní principy. To vše byly lži, které se až po 20 letech pro většinu z vás najednou zjevily v plném světle.

Takže vážení novináři píšící většinou v cizím žoldu a obvykle pozdě, neoblbujte svou domnělou snahou něco vyšťárat na politiky. Vy máte také zásluhu na tom, jak to v naší zemi vypadá s korupcí a prolhanou demokracií či samosprávnou diktaturou ODS.

Laskavě procitněte, nechte si někde u sousedů o skutečné privatizaci kapitálu bez korupce a hlavně nápravě chyb poradit a pak teprve nabídněte něco čtenářům. A nečekejte, že Vám opět s odhalením praní špinavých peněz či podvodu při privatizaci pomohou Švýcaři. Ti se chystají na lyže.

0
Vytisknout
11042

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2011