Roman Joch zase nic nepochopil

9. 8. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

V rozhovoru pro Právo se vyjadřuje k tomu, zda je vhodné, aby předseda Akce DOST Bátora pracoval jako vysoký funkcionář na ministerstvu školství. Ani Joch, ani moderátor se však nezmíní o tom, že Joch vystoupil v "Hovorech na pravici III" jako zvaný "panelista" vedle prezidentova Hájka, kde měl Bátora za Akci DOST úvodní slovo a kde moderátorem byl další významný člen Akce DOST. Joch v rozhovoru blahosklonně tvrdí, že dělat ze sexuality veřejnou věc je trapné. Ano, to ovšem jenom opakuje liberální postulát, který byl pracně vybojováván posledních sto let proti mravnostní policii či postihování gayů.

Ještě takovému Alanu Turingovi, jednomu z největších géniů 20. století, který pomohl spojencům zásadně vyhrát válku proti nacistům svým podílem na rozluštění šifry ENIGMA, bylo soudní cestou v 50. letech v Británii přikázáno, aby podstoupil chemickou kastraci díky své homosexualitě. To "konzervativci" dělali po stovky let ze sexuality veřejnou věc a takhle barbarsky na základě "tradic" trestali homosexualitu. Turing se nakonec pod vlivem povinně užívaného ženského pohlavního hormonu estrogenu stal ve svých očích zrůdou a v roce 1954 spáchal sebevraždu. Teprve v roce 2009 se britský premiér (Gordon Brown) omluvil jménem britské vlády za příkoří, spáchané na Turingovi za jeho homosexualitu. Cituji z Wikipedie Brownova slova:

"Jménem britské vlády a všech těch, kdo díky Alanově práci žijí svobodně, říkám: Je nám to líto. Zasloužil jste si něco lepšího," napsal Brown. "Není přehnané říci, že bez jeho mimořádného příspěvku mohly být dějiny druhé světové války mnohem rozdílnější. To, za co mu musíme být vděčni, staví do ještě hroznějšího světla fakt, že se s ním jednalo tak nelidsky."

Jestliže tedy v roce 2011 mají gayové a lesby potřebu vyjádřit veřejně radost nad tím, že zvítězilo liberální krédo "ze sexuality se nemá dělat věc veřejná", je to přirozené a správné. Po stovkách let útlaku, mučení a pronásledování, které skončilo teprve nedávno, by měli v tomhle mít veřejnou podporu dokonce i takového "pravičáka", jakým je Roman Joch.

Dělat ze sexuality věc veřejnou je trapné, říká premiérův poradce Joch

Alan Turing na Wikipedii

0
Vytisknout
9752

Diskuse

Obsah vydání | 10. 8. 2011