Tři muži usmrceni při násilnostech v Anglii

10. 8. 2011

čas čtení 5 minut



Rabování v úterý v Manchesteru. Zajímavé jsou reakce okolostojících lidí, zjevně váhajících, zda se mají přidat.

  • Komunitní představitelé v Birminghamu se snaží uklidnit intenzivní hněv britsko-asijské komunity ve městě poté, co výtržníci ve středu ráno usmrtili tři tamější mladé muže tím, že do nich najeli automobilem. Mladí muži se snažili chránit místní komunitu. V mešitě v Dudley Road, která byla podle místních lidí plánovaným terčem útoků od výtržníků, "protože se tam dají najít peníze", se konala schůzka místních představitelů s místní labouristickou poslankyní Shabanou Mahmoodovou a biskupem Anthony Watsonem. Biskup varoval, že události mohou nabýt "potenciálně ošklivé rasové dimenze", tedy konfliktu mezi Afro-brity z Karibské oblasti a britskými Asijci. Usmrcení bratři vlastnili myčku na automobily, byli známí jako pracovití a oblíbení členové místní komunity. Manželka jednoho z nich je těhotná.
  • Sir Hugh Orde, vrchní velitel severoirské policie, varoval před použitím plastických kulek a vodních děl proti výtržníkům. Sám jich často použil při násilnostech v Severním Irsku. Orde upozornil, že vodní děla je možno použít při shromáždění statického davu, kdy se policie od davu snaží získat odstup. Výtržníci v anglických městech jsou však silně mobilní. Vodních děl je kromě toho obtížné používat v úzkých uličkách. Varoval také před užíváním plastických projektilů: "Jsou to velmi vážné zbraně. Použil bych jich pouze v případech ohrožení života. V Londýně se neodehrává povstání, které by svrhlo režim. V Londýně žije 8 milionů lidí a tohle páchá naprostá menšina." Od r. 1969 policie usmrtila plastickými projektily v Severním Irsku 17 osob, 8 z nich dětí, přestože má střílet pouze na nohy.
  • Ironické záběry výtržností v anglických ulicích, upravené photoshopem, jsou ZDE
  • Podle průzkumu YouGov pro bulvární deník The Sun si 90 procent Angličanů myslí, že policie by měla mít právo používat proti výtržníkům vodní děla. 33 procent Angličanů si myslí, že by policie měla mít právo střílet do výtržníků ostrými kulkami. 77 procent je pro použití armády proti výtržníkům. 57 procent zastává názor, že premiér Cameron se situací vypořádává špatně. 85 procent občanů si myslí, že většina výtržníků zůstane nepotrestána.
  • Vládnoucí skotští nacionalisté si stěžují, že média chybně hovoří o "výtržnostech v Británii". Poslankyně Joan McAlpinová, blízká skotskému ministerskému předsedovi Alexi Salmondovi, poslala zprávu twitterem: "K výtržnostem NEDOCHÁZÍ v Británii. Dochází k nim v Anglii. Ve Skotsku vládne klid a Skotsko vítá všechny pokojné návštěvníky."
  • Policie v regionu West Midlands zahájila vyšetřování vraždy poté, co automobil na Dudley Road v Birminghamu najel do tří mužů a dva z nich na místě usmrtil, třetí zemřel v nemocnici. Mrtví byli britští Asijci a jejich smrt vyvolala silnou nespokojenost obyvatelstva nad neefektivitou policie. Před nemocnicí ve Winson Green v Birminghamu se shromáždil hněvivý dav, jehož mnozí příslušníci pláčí. - Muži chránili svou čtvrť, avšak není jasné, zda je tento incident nějak spojený s výtržnostmi v jiných částech města. - Tři muži nedlouho před svou smrtí vyšli z místní mešity. V úterý se velké množství birminghamských Asijců shromáždilo před obchody a dalšími firmami ve svém městě a docházelo k napjatým konfrontacím s většinou afro-karibskými výtržníky.
  • K vážným výtržnostem došlo v noci z úterý na středu v mnoha městech v Anglii, včetně Manchesteru, Salfordu, Birminghamu a Gloucesteru. V Nottighamu byla podpálena policejní stanice. Násilí také zasáhlo Liverpool, Leicester, Bristol, Wolwerhampton a West Bromwich.
  • V Londýně byl přes noc relativní klid, ve městě bylo rozmístěno 16 000 policistů. Na některých místech v Londýně se vyskytly vigilantské skupinky, které chtěly hájit svou čtvrť a majetek. Policie varovala před vigilantstvím.
  • Scotland Yard uvádí, že v souvislosti s výtržnostmi a pleněním bylo zatčeno 1335 osob.
  • Nezávislá komise pro vyšetřování stížností na policii oznámila, že neexistují důkazy, že by Mark Duggan, usmrcený policií minulý čtvrtek, na policii střílel. Nicméně byla na scéně nalezena nabitá pistole. Policista, který Duggana usmrtil, údajně vystřelil proto, že se bál o život.
  • V Liverpoolu docházelo už druhou noc k násilnostem. Asi 200 mladíků působilo výtržnosti a škody. V Birkenheadu asi 100 mladíků ničilo automobily v oblasti Park Road South. Policie v Liverpoolu od pondělka zatkla 50 osob.
  • Svědek popsal incident v malebném městě Gloucesteru, jaké normálně není spojováno s takovýmito násilnostmi: "Z domu vyšlo několik mladíků s těsně kolem hlavy uvázanými kapucami. Začali házet cihly na policejní auto v ulici. Jedna cihla zasáhla policistu sedícího v autě. Nastartoval automobil a rychle odjel." V nočních hodinách pak následovaly potyčky výtržníků s policií.
  • Londýnský starosta Boris Johnson apeloval v rozhlase BBC na vládu, aby zrušila plánované škrty v policii.
  • 0
    6568

Diskuse

Obsah vydání | 10. 8. 2011