Finanční krize: Úpadek hospodářské moci USA je pociťován po celém světě

8. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Hospodářský úpadek USA uvolňuje Číně cestu k postavení budoucí globální supervelmoci. Tlak na americké státní obligace bude mít záporný dopad na krizi v eurozóně.

Indie se o víkendu připojila k čínské kritice Spojených států za chaotický přístup k americké zadluženosti. Indie charakterizovala problémy americké vlády jako "vážné". Je zjevné, že dosavadní hospodářský světový pořádek skončil.

Donedávna byly Spojené státy nedotknutelnou hospodářskou supervelmocí a představa, že by si na Bílý dům vyskakovali makléři s obligacemi, nemluvě o Pekingu či o Novém Dillí - byla nemyslitelná.

Avšak po týdnu, kdy hodnota světových akcií podle odhadů poklesla o 3 biliony dolarů vyvolá snížení hospodářského ratingu USA chaos na globálních trzích a potenciálně to ohrozí pokusy Evropy zažehnat vlastní finanční krizi. Hrozí, že stoupnou úrokové míry v eurozóně na nepřijatelnou úroveň a to v době, kdy jsou zejména španělské a italské vládní obligace už na hranici nesplatitelnosti.

To by mohlo vést k přesunu globální moci z USA do Číny, přestože je osud Asie a Západu neoddělitelně spojen. Avšak Čína se z problémů Západu neraduje. Peking opakovaně vyjadřuje znepokojení nad rostoucí zadlužeností USA i nad tím, že světová ekonomika závisí na dolaru. Nyní se konečně už o věci nehovoří v rukavičkách. Oficiální čínská tisková kancelář obvinila USA, že jsou "drogové závislé" na zadluženosti. Zdůraznila, že jako největší věřitel USA má Čína nyní "plné právo požadovat, aby Spojené státy vyřešily svůj problém se strukturální zadluženosti a zajistily bezpečí čínského dolarového kapitálu."

Čínský ekonom Sun Lijian napsal v komentáři pro čínský Lidový deník> "Největšími obětmi snížení ratingu USA nebudou zřejmě Spojené státy, ale další země, které závisejí při vytváření svého bohatství na externí poptávce - ať už jsou to asijské země, které závisejí na exporu zboží, anebo země v Latinské Americe či na Blízkém východě, a tak éRusko, které závisejí na vývozu nerostných zdrojů."

0
Vytisknout
12013

Diskuse

Obsah vydání | 10. 8. 2011