Channel 4 News: Izraelské rakety opět zasáhly přeplněný stanový tábor pro vysídlené Palestince na jihu Gazy

11. 9. 2024

čas čtení 2 minuty
Moderátor, Channel 4 News, úterý 10. září 2024, 19 hodin: izraelské rakety opět zasáhly přeplněný stanový tábor pro vysídlené Palestince na jihu Gazy. Podle ministerstva zdravotnictví, které řídí Hamás, bylo nalezeno 19 mrtvol  a 60 lidí bylo zraněno v táboře Al Mawasi, který Izrael označil za humanitární bezpečnou zónu. Armáda uvedla, že se zaměřila na velitelské centrum Hamásu.  Reportáž  našeho zahraničního zpravodaje Secundera Kermaniho obsahuje znepokojivé podrobnosti.

 

Reportér: Ohromení a zničení Palestinci se dívají na následky včerejších smrtících izraelských úderů. Utekli sem, hledajíce bezpečí, ale takzvaná humanitární zóna je  opakovaně terčem útoků. Toto je jeden z kráterů, které po nich zůstaly, Izraelská armáda uvedla, že zasáhla vysoce postavené operativce Hamásu v oblasti, ale Hamás a místní obyvatelé sdělují, že oběti byli civilisté.

Žena: „Spali jsme a najednou jsme uslyšeli zvuk velkých úderů, asi 5 nebo 6 úderů, jeden po druhém. Všechno hořelo. Rychle jsme přišli zachránit lidi. Viděli jsme ženy rozsekané na kusy, děti rozsekané na kusy a mrtvé. Lidé se stále pohřešují.“

Na tomto malém kousku země dlouhém 10 kilometrů se tísní více než milion lidí, kteří se snaží přežít v zoufalých podmínkách.

Žena: „Smrt nás obklopuje na každém místě a my nevíme, kam jít. Kde jsou arabské země, které by měly stát při nás? Pomalu umíráme. Izraelci by nás měli prostě zabít a skoncovat s námi.“

Reportér: Na severní hranici Izraele se ministr obrany země setkal s vojáky, kteří čelí Hizballáhu, a řekl jim, že těžiště války se brzy přesune z Gazy na tuto frontu. Žádné řešení konfliktu v Gaze však zřejmě nečeká. V Londýně se dnes americký ministr zahraničí zaměřil na Ukrajinu. Anthony Blinken však trvá na tom, že dohody o příměří mezi Izraelem a Hamásem lze dosáhnout.

Blinken: Více než 90 % otázek bylo dohodnuto. Zůstala jen hrstka otázek, dokonce ani ne hrstka otázek. Které jsou podle našeho soudu obtížné, ale plně řešitelné.

Reportér: Ve skutečnosti se však zdá, že hrozné utrpení bude pokračovat, protože rozhovory uvízly na mrtvém bodě. Před nemocnicí v Chánisu příbuzní těch, kteří zahynuli při včerejší stávce. Otec svírá zakrvácený rubáš. Jak utěšit něčí bolest, když se zdá, že je tak málo naděje?

0
Vytisknout
932

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2024