Rusko může zaútočit na ukrajinskou infrastrukturu íránskými raketami letos na podzim nebo v zimě

11. 9. 2024

čas čtení 1 minuta
Ruská armáda může začít ostřelovat ukrajinskou civilní a energetickou infrastrukturu íránskými balistickými raketami Fateh-360 již letos na podzim nebo tuto zimu.

Ukrajinské systémy elektronického boje (EW) se staly účinnějšími proti íránským bezpilotním letounům Šáhid, které Rusko aktivně používá k útokům na civilní cíle. To umožní Ukrajině šetřit munici na ochranu před raketovými útoky na kritická zařízení a velká města.

Nyní jsou Moskva a Kyjev zapojeny do vojenského závodu, ve kterém je ukrajinská strana v technologických inovacích před ruskou stranou. Díky tomu bude Ukrajina schopna neutralizovat materiální výhodu Ruska, tvrdí analytici.

6. září Wall Street Journal s odvoláním na americké a evropské představitele uvedl, že Írán dodal Rusku "několik stovek" balistických raket krátkého doletu. Podle The Times mluvíme o 200 raketách Fateh-360, které dorazily do jednoho z kaspických přístavů 4. září. Zdroje upřesňují, že Írán bude v dodávkách pokračovat.

Evropští představitelé řekli The Wall Street Journal, že společně se Spojenými státy již začali připravovat sankce proti Íránu. S vědomím nadcházejících dodávek začala příprava sankčních opatření v létě. Omezení se dotknou íránských jednotlivců a společností, včetně přepravních společností, které se podílejí na dodávkách zbraní do Ruska.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
909

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2024