Putin zahájil kroky k anexi Krymu

17. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

  • Ruský prezident Vladimir Putin informoval oficiálně ruský parlament, že Krym požádal o připojení k Ruské federaci. Je to první legislativní krok k anexi krymského poloostrova. V neděli se na Krymu konalo referendum, kdy podle krymských činitelů údajně 97 procent zúčastněných voličů podpořilo odtržení Krymu od Ukrajiny. Spojené státy a EU deklarovaly, že toto referendum považují za protizákonné a uvalily na Rusko drobné sankce.
  • Krym byl původně předán Ukrajině nedemokratickým, stranickým způsobem, kdy se nikdo občanů neptal na jejich názor. Je nutno přivítat, že nyní se referendum konalo a tato chyba byla napravena, vyjádřil se Michail Gorbačov a kritizoval západní sankce vůči Rusku. Takové sankce mohou být podle něho uvalovány na země pouze ze závažných důvodů, což anexe Krymu není. A měla by je schválit OSN. ZDE
  • Ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret, který na základě "vůle lidu" uznává autonomní republiku Krym za suverénní stát. Dekret byl vyvěšen na webu Kremlu a jde o první krok k integraci Krymu do Ruské federace. Dokument vstupuje v platnost okamžitě. Putin se k otázce dále vyjádří zítra na mimořádné společné schůzi ruského parlamentu. ZDE
  • Ukrajina odvolala velvyslance v Rusku "ke konzultacím". Ukrajinské ministerstvo odvolává ke konzultacím velvyslance v Ruské federaci Vladimira Jelčenka, v souvislosti se situací na Krymu. "V souvislosti se situací kolem autonomní republiky Krym a nevyhnutelností posoudit některé její mezinárodní aspekty ukrajinská strana odovolává ke konzultacím velvyslance Ukrajiny v Ruské federaci Vladimira Jelčenka", stojí v prohlášení zveřejněném dnes na webu ministerstva. ZDE

Studie NASA:

Průmyslová civilizace směřuje k "nezvratnému rozkladu"

16. 3. 2014

čas čtení 4 minuty

Nová studie, kterou financovalo Goddardovo středisko pro vesmírné lety organizace NASA, varuje, že globální průmyslová civilizace by se v nadcházejících destiletích mohla úplně rozložit v důsledku neudržitelného vyčerpání přírodních zdrojů a stále nerovnějšímu přerozdělování bohatství.

Studie dokazuje na příkladech z historie, že proces vzniku a rozkladu civilizací je v lidských dějinách pravidelným cyklem. Případy, kdy došlo k vážnému rozkladu civilizace v důsledku jejího náhlého kolapsu - který trval dlouhá staletí - jsou relativně časté.

Taky máte blbou televizi? Co do cizojazyčné gramatiky

16. 3. 2014 / Oldřich Průša

čas čtení 1 minuta

Lze zřejmě bez obav pogratulovat, že ČT 24 svoji linii nezměnila. I L. Dvořák zůstal stejně objektivní až zarputile, když prohlašoval, že Rusko vlastně po referendu nic nezíská. V následující větě však M. Kubal suše konstatoval, že na Krymu je přístav.... Obdobně to vypadalo celý den. Prostě zklamání a určitá bezradnost. I republikáni v USA jsou (trochu přeženu) víc nalevo. A zdrženlivější.

O znepokojující homogenitě ruské televize

17. 3. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

V neděli večer vysílal první okruh ruské televize debatu asi osmi veřejných osobností o situaci na Ukrajině a na Krymu. Debata se konala v naprosto západním, výtvarně profesionálním, hypermoderním studiu, byla přerušována reklamami na nejatraktivnější západní výrobky. Přesto západní vůbec nebyla. Proč? Svým způsobem byla obdobou propagandy, jakou šíří české televize. Všech osm účastníků z mírně se odlišujících pozic hájilo postoje ruské vlády. Hovořili energicky, přesvědčivě a zjevně všechno mínili dobře, ale byl to jednotný hlas. Vykresloval postoje Ruska jako naprosto pozitivní, mírové, přátelské a vstřícné, oproti postojům Západu, které jsou nepřátelské, ničivé, kriminální a šílené. Vítal skutečnost, že drtivá většina obyvatel Krymu podpořila přičlenění této provincie jako "obrovské vítězství" a jako důkaz toho, že ruská vláda má pravdu. Na tom by nebylo nic špatného, každý má právo na svůj názor, jenže znepokojující bylo, že v pořadu, stejně jako tomu bývá v pořadech České televize, nezazněl opačný názor. Televize neposkytla prostor kritikům Putinova zásahu na Krymu a diskutéři se vůbec nepokusili postavit se "do bot" lidí, kteří si myslí něco jiného než oni. Stejně jako v České televizi.

Monolog jediného názoru v každé společnosti je nebezpečný, protože opakováním jedině své vlastní mantry a neschopností zohlednit to, co si myslí jiní, se společnost dostává do nebezpečné izolace, do virtuálního světa.

Taky máte blbou televizi? Redaktor L. D. alias psi a primitiv V. F.

17. 3. 2014 / Oldřich Průša

čas čtení 2 minuty

Motto: "Jé, dyť tu nic nééni!"

(Varel Frištenský, Dobytí severního pólu Čechem Karlem Němcem)

Jsou výroky, které by neměly zapadnout (naopak tesat se), a jejich autoři by naopak zapadnout mohli, až měli. Na to, aby člověk pochopil základní fakt, stačí méně než se celý život zabývat Sovětským svazem a poté Ruskem. To je případ redaktora Libora Dvořáka, který pro diváky zásluhou vedení České televize komentuje "jako divej" situaci na Krymu.

Putin proměňuje Rusko z měkké autokracie v tvrdě represivní stát

17. 3. 2014

čas čtení 3 minuty

Referendum na Krymu je zároveň irelevantní a vysoce signifikantní, míní redakční komentář deníku Guardian. Je irelevantní, protože podle zákona země, v níž se konalo, je neplatné, a protože se konalo v době, kdy byl autonomní region Krym vojensky okupován. Mezinárodní organizace ho neuznají: Rada bezpečnosti OSN ho poměrem 13:1 odsoudila, jen Rusko to vetovalo. Referendum je ale významné, protože představuje obrovský krok směrem k ruské anexi Krymu a protože odhaluje do určité míry, co je ruský prezident Vladimír Putin zač.

Rusko bude brzy v Evropě majitelem největšího klacku

17. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Již zhruba dvě dekády je v chodu proces, který nakonec teprve od Obamovy administrativy obdržel jméno "Pivot to Asia". Americké strategické priority se postupně přesouvají do ekonomicky významnějšího regionu, než jakým je tradiční a lze říci bývalé centrum světosystému - evropský kontinent.

S odchodem Američanů vznikne v Evropě úplně jiná mocenská konfigurace, než na kterou byli její obyvatelé zhruba čtvrt století zvyklí.

Otevírejte oči!

17. 3. 2014 / Milan Daniel

čas čtení 3 minuty

Nesměle, ale přece se v českém mediálním mainstreamu objevují i články, které vyznívají v chóru oslavujícím nově nastolenou "demokracii" na Ukrajině poněkud disonantně. Např. Lidové noviny zveřejnily 14. března článek Natálie Sudlenkové s výstižným titulkem "DSSS se učí od Majdanu", z něhož se čtenář mohl dozvědět v zásadě totéž co z mého článečku, který vyšel již 26. února v BL. Linkem na článek z Lidovek bohužel posloužit nemohu, protože na jejich internetových stránkách nějakým nedopatřením není. Nebo se snad stalo, že nedopatřením vůbec vyšel?

Proč Japonsko v roce 1941 nenapadlo SSSR?

17. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 16 minut

Jestliže nacistická Třetí říše vyhlásila za svůj cíl získání Lebensraumu, "životního prostoru", japonský vstup do války byl motivován odlišně. Hlavní problém imperiálního Japonska představoval přístup k průmyslovým surovinám, zejména ropě, železné rudě/šrotu a legovacím prvkům potřebným k výrobě kvalitní oceli. Zde zemi zle zasáhlo západní embargo a situace vyžadovala okamžité rozhodnutí.

Bajka sankční, aneb Kterak nevychovati medvěda

17. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Ne že bych si fandil v zoologii či snad etologii, a už vůbec nechci dávat knížecí doporučení. Leč čítal jsem jako dítě Curwooda, v poněkud pokročilejším věku pak Saltykova-Ščedrina; dovolte, bych suše předpokládal, že o zvířátkách toho nevím méně, než francouzský prezident či německá kancléřka, kteří v těchto dnech vyprávějí věru roztodivné pohádky. A proto taky píšu bajku sankční.

Putin Obamovi: Krymské referendum využívá precedentu Kosova

16. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

  • Kreml vydal prohlášení, podle něhož "z iniciativy americké strany" spolu hovořili telefonicky Obama a Putin o krizi na Ukrajině. Putin zdůraznil, že podle mezinárodních norem je referendum "legitimní".

    V prohlášení Kremlu se praví:

    "Putin poukázal na neschopnost a neochotu současné kyjevské vlády zvládnout výstřelky ultranacionalistických a radikálních organizací, které destabilizují situaci a terorizují občany, včetně rusky mluvícího obyvatelstva a našich krajanů. V tomto kontextu by se mělo uvažovat o vyslání monitorovací mise OSCE na Ukrajinu. Podle názoru ruského prezidenta by taková pozorovatelská mise měla být přítomna ve všech regionech Ukrajiny. Co se týče referenda na Krymu, Putin zdůraznil, že je plně v souladu s normami mezinárodního práva a Charty OSN a zejména s dobře známým precedentem z Kosova. Oba státní představitelé zaznamenali, že navzdory rozdílným názorům se dohodli, že je nutné společně nalézt způsob, jak situaci na Ukrajině stabilizovat."
  • Moderátor Dmitrij Kiseljov se v neděli večer vyjádřil v ruské státní televizi Rusko 1, že "je Rusko jedinou zemí na světě, připravenou proměnit USA v radioaktivní popel". Oblíbený poradce Kremlu Alexander Dugin a spisovatel Alexander Prochanov v televizní diskusi hovořili o tom, zda jsou demonstranti, protestující proti okupaci Krymu, "zrádci" a zda je východní Ukrajina už v konfliktu s "cynickými liberály" na Západě. Vlivný ideolog Dugin argumentoval, že další přesuny ukrajinských vojsk na východní Ukrajině by byly důvodem pro ruskou ozbrojenou intervenci.
  • V Kyjevě vládne klid, na Krymu se oslavuje. Na hlavním náměstí v Simferopolu jsou jednak "šťastné rodiny" a jednak "opilí agresivní chlapi".

Ukrajina a Rusko se dohodly o příměří na Krymu do 21. března

16. 3. 2014

čas čtení 5 minut

  • Asi 95,5 procent voličů hlasovalo pro připojení Krymu k Rusku, oznámili volební činitelé po sečtení poloviny hlasů v krymském referendu. Mnoho občanů Krymu referendum bojkotovalo. Vladimír Putin telefonicky hovořil s Barackem Obamou a shodl se s ním na nutnosti stabilizovat Ukrajinu.
  • Ukrajina téměř úplně uzavřela svou hranici s Ruskem posílením bezpečnostních opatření a své vojenské přítomnosti. Stráže v neděli zatýkaly v ukrajinských oblastech na východě země stovky osob s "pochybnými úmysly" a ukrajinská vojenská vozidla se ve velkých počtech přesunují k hranicím s Ruskem.
  • Sergej Aksjonov, de facto hlavní politik na Krymu, oznámil na Twitteru, že "v pondělí poletí krymská parlamentnídelegace do Ruska". Regionální krymský parlament v pondělí 17. března "předloží oficiální žádost o vstup do Ruské federace". 1. dubna přijme Krym ruský rubl.
  • Podle krymské tiskové kanceláře byla účast voličů v referendu 79 procent, v Sevastopolu a v Simferopolu hlasovalo více než 80 procent občanů, nikdo nepodal žádnou stížnost. AFP informuje, že na volně přístupném koncertu, který výsledek referenda v Simferopolu oslavuje a kde se volně čepuje alkohol, několik tisíc lidí skanduje "Sevastopol" a "Rusko". V davu se objevily vlajky pravicové ruské nacionalistické strany LDPR.
  • Z prvních průzkumů, provedených u volebních místností, vyplývá, že připojení Krymu k Rusku podpořilo 93 procent účastníků referenda a zachování Krymu jako součást Ukrajiny podpořilo 7 procent účastníků referenda.
  • Sergej Aksjonov, de facto krymský premiér, oznámil, že dvě hodiny před uzavřením volebních místností byla účast voličů 73,4 procent.
  • Kyjevská vláda oznámila, že v nadcházejících dnech povolá do zbraně 10 000 příslušníků Národní gardy.
  • John Kerry opakoval Sergeji Lavrovovi, že Spojené státy krymské referendum neuznají a nepřijmou jeho výsledek. Podle Kerryho vyžaduje krize politické řešení, Rusko musí stáhnout své vojáky na své základny a Spojené státy jsou velmi znepokojeny ruskými vojenskými akcemi ve východní Ukrajině, zejména v Chersonské oblasti, kterou, jak tvrdí Ukrajina, se ruské jednotky pokusily v sobotu obsadit.
  • Ukrajina nestáhne svá vojska z Krymu navzdory rychlé koncentraci ruských vojáků v tomto regionu až na počet asi 22 000 osob, konstatoval ukrajinský ministr obrany Ihor Teňuch. Ukrajina nepovažuje Krym za ztracený, setrvá tam a bude jednat podle vývoje událostí. Podle dohody s Ukrajinou má Rusko právo umístit na Krymu 12 500 vojáků, tuto dohodu porušilo.
  • Ihor Teňuch také oznámil, že se dohodl s ruským ministrem obrany na příměří na Krymu až do 21. března. Co se bude dít pak, o tom se bude muset jednat.
  • Náměstek premiéra Ukrajiny Vitalij Jarema uvedl, že Ukrajina požádala USA a EU o vojenskou pomoc a o ochranu vzdušného prostoru nad 15 ukrajinskými jadernými elektrárnami, ale nedostala jasnou odpověď.
  • Premiér Ukrajiny Arsenij Jaceňuk pohrozil, že separatističtí politikové na Krymu budou postaveni před soud. "Bude jim hořet půda pod nohama."
  • Úřady na Krymu informují, že se tamějšího referenda účastní velké počty voličů.
  • Vladimír Putin zatelefonoval Angele Merkelové a sdělil ji, že je krymské referendum plně v souladu s mezinárodním právem. Zároveň se dohodli, že bude zvýšen počet pozorovatelů z OSBE. Těm nebylo dovoleno vstoupit na Krym, ale Putin chce, aby dohlíželi na protiruské násilí na východě Ukrajiny.
  • Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v sobotu zatelefonoval Johnu Kerrymu a přesvědčoval ho, že krymské referendum je podle mezinárodního práva zcela legální.
  • Banky na Krymu budou mít v pondělí 17. března zavřeno, protože přecházejí od ukrajinské hřivny k ruskému rublu.
  • Podle serveru Russia Today provedla skupina, která si říky CyberBerkut útoky DDOS proti třem serverům organizace NATO.
  • Ruská státní televize uvádí, že krymského referenda se účastní obyvatelstvo "ve velkém počtu", bez násilného přesvědčování a bez přítomnosti vojáků u volebních uren.
  • Anglické stránky deníku Pravda publikovaly značně útočný komentář, v němž charakterizovaly kancléřku Merkelovou jako "kurvu Washingtonu": "Merkelová zklamala svou zemi, Evropu i světový mír. Německo je silou EU a NATO. Kdyby Merkelová odmítla protiruské sankce, ukončilo by to krizi, kterou vytváří Washington, krizi, která pravděpodobně skončí až válkou. Avšak Merkelová odevzdala suverenitu německého národa Američanům a proměnila Německo v provincii amerického impéria. Tak odsoudila Merkelová a slabé německé vedení svět k válce. Němci jsou obviňováni z toho, že začali první i druhou světovou válku, nyní ponesou vinu i za třetí světovou válku." Článek také chválí Putina za to, že "bojuje proti zločineckým židovským oligarchům": "Rusko se snaží osvobodit od korupce a od problémů, které vznikly rozkladem sovětského systému a Gorbačovovou zradou. Putin bojuje proti zločineckým židovským oligarchům a pomalu likviduje jejich korupci a jejich moc, nedá se to ale udělat přes noc. Je to pomalý boj a je to boj, v němž Putin vítězí, proti tlaku ze Západu i z Ruska samotného. Ukrajina musí pochopit, že nabídka pomoci z Ruska, bez balíku škrtů, které jsou podmínkou pro půjčku z EU, byla pro Ukrajinu nejlepší možností. Rusko má vůči Ukrajině bratrské pocity, EU Ukrajinu považuje jen za nástroj svých komerčních zisků." ZDE
  • Mezinárodní federace pro lidská práva odsoudila krymské referendum.
  • Amnesty International je znepokojena osudem tří aktivistů, kteří zmizeli v Simferopolu.
  • Oficiální stránky krymského referenda se staly terčem hackerského útoku.
  • Předák krymských Tatarů Refat Chubarov označil krymské referendum za "komedii" a "cirkus" a apeloval na krymské Tatary, aby ho bojkotovali.

Můžete sledovat Britské listy na Twitteru

13. 3. 2014

čas čtení < 1 minuta

Britské listy jsou už delší dobu na Twitteru, ZDE. Pokud máte zájem vědět okamžitě, kdy vydáme nový článek, sledujte Britské listy na Twitteru.

Nevyžádaná rada:

Co dělat proti mediální manipulaci

16. 3. 2014 / Štěpán Kotrba

čas čtení 2 minuty

Proti mediální manipulaci ve zpravodajství ČT se lze bránit jediným možným a zákonným způsobem - přesným popsáním charakteru manipulace v tom kterém pořadu (přesné datum, hodina pořadu, název, případně časový úsek kde se projevuje manipulace, případně odkaz na archiv), uvedením informačních zdrojů, které byly pominuty (RELEVANTNÍM informačním zdrojem není ale blog nebo stránka aktivistické skupiny) a sepsáním výše uvedeného do podoby stížnosti na porušení konkrétních paragrafů zákona 484/1991 Sb. o České televizi (§2 a jeho odstavce) či konkrétních ustanovení Kodexu ČT, adresovaný Radě ČT s poukazem na její povinnost kontroly dodržování zákona a Kodexu dle §8 a v kopii Volebnímu výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Moskevská Pravda: Selhání německého vedení: Merkelová se chová jako kurva Washingtonu

16. 3. 2014

čas čtení 5 minut

Protože ani jedna strana si nemůže dovolit válku prohrát, budou použity jaderné zbraně. Vítězem nebude nikdo.

Moskevská Pravda zveřejnila v neděli tento poněkud agresivní komentář. Čtenáře je však nutno upozornit, že moskevská Pravda je v současnosti drsně bulvární deník, o hodně horší než pražský Blesk. Autorem tohoto komentáře je americký ekonom Paul Craig Roberts (nar. 1939), náměstek amerického ministra financí ve vládě Ronalda Reagana a spoluautor Reaganovy hospodářské politiky, tzv. Reaganomics. Je bývalým editorem a přispěvatelem Wall Street Journal a Business Week. Více než třicetkrát svědčil v americkém Kongresu k hospodářským otázkám. Roberts zastává pravicové postoje a byl dlouholetým spolupracovníkem např. amerického Cato Institute. Ač je ostře pravicového zaměření, silně kritizuje neokonzervativce a politiku bývalého prezidenta George W. Bushe.

Záhada zmizelého malajského letadla

Jeho komunikační systémy byly záměrně vypnuty

15. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

Malajsko oznámilo, že pilot (či někdo jiný) se před odmlčením odhlásil výrokem "Tak dobře, dobrou noc" až poté, co byly postupně manuálně vypnuty všechny jeho komunikační systémy.

Čínská státní tisková kancelář zveřejnila dosud nejostřejší útok na to, jak Malajsko zorganizovalo vyšetřování pohřešovaného letu MH370. Tisková kancelář Sinhua se vyjádřila, že "obrovské úsilí bylo vyplýtváno, byly rozšířeny nejrůznější nepodložené zprávy a opakovaně napínány nervy čekajících rodin". Zpráva hovoří o tom, že Malajsko "nesdílelo své informace včas a kompletně", což bylo pro příbuzné pohřešovaných "nesnesitelné".

Blízký kompromis čtvrtého druhu

16. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

Martin Hekrdla

Při pohledu na Jana Kellera v čele kandidátky ČSSD mne až dosud napadaly dvě myšlenky. Za prvé, jde o výborný tah Bohuslava Sobotky, protože profesor Keller právě jako nestranický externista bude v Evropském parlamentu nepochybně reprezentovat sociální a demokratické ideje (tedy ideje doopravdy sociální a demokratické, nikoli to, co se mnohým sociálním demokratům zrovna náhodou honí hlavou). A za druhé, Jan Keller bude důstojným potíračem všelijaké fašizodní hnědi, která se z celé Evropy po květnových volbách - ani o tom není pochyb - do Štrasburku nahrne. Takové národofrontovní roty paní Marine Le Penové (Front national) přímo volají po bolestivém sešlehání kellerovským sarkasmem.

Pak jsem si ale uvědomil, že sešlehat tímto sarkasmem nebo aspoň neméně proslulou kellerovskou ironií možná potřebují sami sociální demokraté. A nejen ti tuzemští, které s sebou nestranický profesor do europoslaneckých křesel nejspíš doslova vysadí. Zmrskat potřebuje celé uskupení socialistických, sociálně domokratických a labouristických stran Evropské unie, které je známé pod anglickou zkratkou PES (The Party of European Socialists).

Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. Pokud jde o PES, našel jsem si článek Henriho Webera, francouzského europoslance, socialisty, doktora filozofických a politických věd "Sociálně demokratický kompromis třetího druhu" (Libération 14. března 2014). Autor ovšem chce být pozitivní, PES vyzvedá vysoko. Konstatuje navíc pravdu, která dnes jen málokoho pohorší: že totiž sociální demokracie již velmi dávno není stranou revoluční. V určité době se stala "rezolutně reformistickou" a směřuje ke kompromisu - jak říkával Jacques Delors - "mezi kapitálem a prací, trhem a státem, svobodou (podnikání) a solidaritou". Ke kompromisu, který by byl pro zaměstnance co nejvýhodnější a ještě socialistům umožnil reprezentovat lidi práce...

Poté, co Martina Hekrdlu vyhodili z časopisu Týden, publikoval v neděli tento komentář jako samizdat. Kompletní text je ZDE

Británie dává přednost penězům před politickou strategií

16. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Británie neudělá nic proti Putinovi, protože nadšené vítá ruské oligarchy a jejich peníze, argumentuje v týdeníku Observer Nick Cohen. Ruská ústřední banka odhaduje, že dvě třetiny z 56 miliard dolarů, vyvezených z Ruska r. 2012, jsou zřejmě zisky ze zločinnosti, úplatků a daňových podvodů. Britští bankéři a právníci, britské a holandské daňové ráje v karibské oblasti a realitní kanceláře v luxusních čtvrtích v Londýně, na Azurovém pobřeží ve Francii a na Manhattanu, s nadšením tyto špinavé peníze propírají.

Bohaté Benátky pořádají referendum o samostatnosti, nechtějí financovat "zločinecký jih Itálie"

16. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

O tomto víkendu se koná v Benátkách referendum o tom, zda by se benátský kraj měl znovu stát samostatnou republikou. Benátskou republiku zlikvidoval před dvěma sty lety Napoleon, avšak předtím existovala tisíc let. Tisíce občanů se účastní protestních shromáždění požadujících vytvoření samostatné republiky na severovýchodě Itálie.

Navrhovaná "Benátská republika" by měla pět milionů obyvatel benátského regionu a později by se chtěla rozšířit i do částí Lombardie, Trentina a Friuli-Venezia Guilia.

Je reálné očekávat ukrajinský útok na Krym?

15. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Ruské zdroje ujišťují, že jednotky shromážděné na všech stranách kolem ukrajinských hranic a na Krymu mají za cíl "ochranu" rusky mluvícího obyvatelstva před "fašisty" v Kyjevě, kteří by se mohli pokusit překazit krymské referendum vojenským útokem. Rozebírají se možné scénáře takového útoku na hranici Chersonské oblasti a Krymu a spekuluje se, jak by tam boje mohly vypadat.

Ale je vůbec reálné, aby se ukrajinská armáda v současném stavu pokusila o nějaký útok?

Co je dovoleno Jovovi...

15. 3. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Mezitím, než se veškerý mediální potenciál vyplýtvá na dění na Ukrajině, se dramatické události též odehrávají takřka pod naším nosem (jistě, jde o blízkou zemi; čím dále se tragédie odehrávají, tím více nás nezajímají, zdá se). O nich, nebýt několika skvělých informačních zdrojů, bychom se nedozvěděli skoro nic.

Brno překročilo celoroční "smogovou kvótu" pro znečištění prachem

15. 3. 2014

čas čtení 4 minuty

Tisková zpráva Centra pro životní prostředí a zdraví č. 07/2014 z 15. března 2014

Brno/Plzeň, 15. března 2014 -- Brno už na první měřící stanici přesáhlo počet dní, po které smí být legálně překročen denní limit pro polétavý prach (PM10). I letos se tak Brno zařadilo k místům s nejvíce znečištěným ovzduším v České republice. Více překročení zatím zaznamenalo jen několik míst Moravskoslezského kraje (Ostrava, Havířov, Věřňovice) a Kladno. Prach v ovzduší přitom vážně ohrožuje zdraví i životy lidí. Podle zprávy Státního zdravotního ústavu mělo znečištění ovzduší prachem v České republice za rok 2012 na svědomí zhruba 5500 předčasně zemřelých lidí a 1800 vážně nemocných, kteří museli být hospitalizováni pro akutní srdeční nebo dýchací obtíže.

Česká pozice jako "protikmotrovský" deník?

15. 3. 2014

čas čtení < 1 minuta

Tak v LN je nová příloha "Česká pozice". Současný šéfredaktor LN István Léko je zároveň zakladatel internetové verze České pozice a ve svém dnešním sloupku na úvodní straně nové přílohy se chlubí tím, jak je Česká pozice protikmotrovský, investigativní deník.... no, tohle se dá najít na wikipedii, píše Boris Cvek:

Podle prvních šéfredaktorových vyjádření měl být provoz financován z jeho vlastních úvěrů, zajištěných neznámými ručiteli, o rok později ale už hovořil o sponzorech [3]. Přesněji, agromagnát Andrej Babiš přispívá ročně 20 milióny korun na provoz České Pozice.[4]

Zdroj: ZDE

Jevgenij Lebeděv: Rusko není homofobní země

15. 3. 2014

čas čtení 3 minuty

"Jediným rozdílem [mezi Británii a Ruskem] je to, že v Británii jsou idioti obyčejně izolováni, nejsou součástí mainstreamu, kdežto v Rusku jsou idioti součástí mainstreamu, dostávají prostor v televizi, naslouchá se jim, píší články."

Jevgenij Lebeděv je pětatřicetiletý ruský oligarcha, ostrý kritik který získal vzdělání v Británii a v současnosti vlastní deníky Evening Standard a Independent, které zachránil před krachem. Za šestnáct dnů zahájí v Londýně vysílání jeho lokální kulturní televize London Live. Vyjímáme několik výroků z jeho rozhovoru pro deník Guardian, které jsou trochu znepokojující tím, jak docela přesně platí výše uvedený citát nejen pro Rusko, ale i pro Českou republiku.

Britská ministryně vnitra:

"Anglie zavede vůči Skotsku pasovou kontrolu, pokud Skotsko schválí nezávislost"

15. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Londýnská vláda zavede proti Skotsku na hranicích mezi Anglií a Skotskem pasovou kontrolu, pokud by Skoti letos v září hlasovali pro nezávislost, vyhrožovala anglická konzervativní ministryně vnitra Theresa May, která je poněkud posedlá nenávistí vůči přistěhovalců.

Mayová poukázala na to, že skotská vláda má daleko liberálnější přístup k přistěhovalcům než Londýn a nabízí jim možnost přistěhovat se do Skotska, protože považuje přínos přistěhovalců pro diverzitu společnosti a pro dynamický rozvoj ekonomiky za důležitý. Mayová varovala, že postoj skotské vlády by "ochromil" konzervativní politiku v Anglii, snažící se blokovat přistěhovalectví.

V Británii zemřel nestor labouristického hnutí, politik Tony Benn (88)

14. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Anthony Neil Wedgwood Benn se stal poslancem v roce 1950, ve věku 25 let. Během své padesátileté politické kariéry působil jako ministr pro technologii, průmysl a energetiku pod premiéry Haroldem Wilsonem a Jamesem Callaghanem. Bojoval také proti členství Británie v EU a zasloužil se o vznik nadzvukového letadla Concorde.

Po úspěšné kariéře ve vládě za Wilsona v sedmdesátých letech se přesunul politicky ostře do leva. V osmdesátých letech vypracoval levicový předvolební manifest Labouristické strany, s nímž strana kandidovala ve volbách pod vedením Michaela Foota v roce 1983.

Mexiko

14. 3. 2014 / Přemysl Janýr

čas čtení 12 minut

Následné události jsou holou fikcí. Pokud se v textu použitá jména států, organizací či osob shodují s reálnými státy, organizacemi či osobami, výslovně upozorňuji, že ty reálné se na popsaných událostech nikdy nepodílely, nikdy popsané hovory nevedly a nikdy popsaným způsobem nejednaly. Ani by nemohly.

Nástup neocons se přirozeně nevyhnul ani Mexiku. V roce 1988 se přes masové protesty do prezidentského úřadu dostal podvodem Carlos Salinas de Gortari a neprodleně zahájil neoliberální reformy. Jejich vyvrcholením bylo uzavření obchodní smlouvy NAFTA (Nord American Free Trade Agreement) o volném obchodu mezi USA, Kanadou a Mexikem. Vstoupila v platnost 1. ledna 1994 a ještě do konce roku stačila mexická ekonomika zkolabovat. Stejný den proti smlouvě zahájila Zapatistická armáda národního osvobození (EZLN) čtrnáctidenní povstání v Chiapas. V roce 2000 pak poprvé po 71 letech prohrála Instituční revoluční strana (PRI) prezidentské volby.

Evropě hrozí, že kvůli strachu z Ruska začne nafukovat americkou investiční bublinu

14. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

V posledních letech Evropa zažila spoustu humbuku kvůli úvahám o těžbě zemního plynu z břidlic hydraulickým štěpením. Polské nadšení nedávno zchladlo, když se ukázalo, že vytěžitelné zásoby jsou ve skutečnosti zhruba desetkrát nižší, než uváděly původní odhady. V samotných USA musejí firmy podnikající v tomto odvětví každým rokem investovat asi o 10% více, aby přibližně udržely svou produkci. Mnoho vrtů je nevydatných a výnos z těch, které jsou úspěšné, se po zhruba pěti letech výrazně snižuje, takže je třeba otvírat stále nové. Stručně řečeno, nízko visící plody jsou již v samotných USA otrhány.

Inovace ve všech pádech a výsledek?

14. 3. 2014 / Michal Giboda

čas čtení 9 minut

Česko hraje v inovacích třetí evropskou ligu, jak nám sdělil Antonio Tajani, místopředseda Evropské komise a komisař pro průmysl a podnikání. Patříme mezi takzvané "mírné inovátory", přičemž čelo zůstává stabilní: Švédsko, Dánsko, Německo a Finsko, protože investují nejvíce do výzkumu a vzdělávání. Polepšili si Estonci.

Pouhá souhra náhod?

14. 3. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty

Asi bych měl začít proslulým měsíčníkem VESMÍR; jeho letošním únorovým číslem. Je v něm dvojí úvaha nad knihou, jejíž název by mohl dokonce provokovat: "Mýtus evoluce" (autorem knihy je J. A. Mejsnar; knížka vyšla loni). Jedním dechem bych měl navíc konstatovat, že se citované publikaci dostalo pokaždé nemálo vzájemně odlišného ohlasu (od prof. I. Horáčka a také od prof. F. Vyskočila); nehledě již na to, že centrálním námětem knihy i obou recenzí je "ID" (tj. anglicky "Intelligent Design"; což bych raději překládal jako "inteligentní projekt").

Průběh ukrajinské krize potvrzuje, že dnešní svět je jen jeden

14. 3. 2014 / Michael Kroh

čas čtení 8 minut

Ruská intervence na Krymu se západním politikům pochopitelně nelíbí. Přemýšlejí proto usilovně, jak Rusko "potrestat". Kreativně vymýšlejí různé sankce, které by ovšem nezasáhly zájmy vlastních podnikatelů a spotřebitelů. Závislost na ruské ropě a plynu je značná a finanční trhy jsou po odeznění hospodářské krize dosud křehké a zranitelné. Nedej bože, aby teď klesly indexy. Něco ale udělat musíme, abychom nevypadali jako zbabělci. Zmrazíme proto už tak se vlekoucí rozhovory, pár ministrů a generálů nebude smět do Evropy, USA a Kanady (když s nimi budeme potřebovat jednat, rádi přijedeme do Moskvy), jeden český novinář dokonce navrhl s vážnou tváří pohrozit zákazem vystoupení slavných Alexandrovců.

Jako mi připadá, rozumějte

14. 3. 2014 / Pavel Táborský

čas čtení 1 minuta

Využití vhodných jazykových prostředků řečníkem, jakož i celková kultura jeho projevu značně umocňují vyznění takto zprostředkovávané informace. Posluchač se navíc může soustředit na obsah a nepočítat tak i mimoděk frekvenci užívání vkladných slov a slovních spojení, která tvoří vesměs nefunkční vatu promluvy.

Rusko umlčuje opoziční média

14. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Ve středu byla na nátlak Kremlu z rozhodnutí většinového vlastníka Alexandra Mamuta odvolána editorka soukromého zpravodajského serveru Lenta.ru Galina Timčenková. Včera v reakci na toto opatření podalo výpověď 39 z 85 zaměstnanců společnosti.

Nátlak Kremlu však pokračuje. Mnozí ruští internetoví provideři blokují přístup ke stránkám Grani.ru, Kasparov.ru a EJ.ru. Reagují tak na výzvu generálního prokurátora, která tvrdí, že zmíněné opoziční servery vyzývají k nezákonným aktivitám. Podle listu Izvěstija je blokován také blog Alexeje Navalného s poukazem na to, že podmínky domácího vězení zahrnují zákaz přístupu na internet.

Plyn jako zbraň

14. 3. 2014 / Milan Daniel

čas čtení 4 minuty

Barack Obama asi během hodinového telefonického rozhovoru, který vedl s Vladimírem Putinem minulý týden nestačil všechno říci. Využil tedy návštěvy Arsenije Jaceňuka a do Moskvy vzkázal, že pokud Rusko neodejde z Krymu, tvrdě za to zaplatí.

AKADEMICKÁ SVOBODA V BRITÁNII:

Warwick University suspendovala známého kritika britského vysokoškolského managerialismu

13. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Jeden univerzitní odborník napsal na Twitteru, že se dověděl, že profesor Docherty byl "suspendován na dobu neurčitou za své vystupování proti univerzitním škrtům".

Mluvčí univerzity ve Warwicku konstatoval: "Univerzita normálně nereaguje na interní záležitosti týkající se zaměstanců. V tomto případě, vzhledem k tomu, že se vyskytly nepřesné informace jinde, chceme potvrdit, že člen akademického sbotu byl suspendován a bude podroben oficiálnímu disciplinárnímu řízení. Toto disciplinární řízení nemá žádný vztah k názorům této osoby na britskou vysokoškolskou politiku."

Články profesora Dochertyho v časopise Times Higher Education kritizovaly marketizaci a byrokratizaci britského vysokého školství.

Odborová organizace vysokoškolských učitelů UCU požaduje, aby suspendování profesora Dochertyho bylo zrušeno.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

O Věře Chytilové a jejích filmech

13. 3. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 31 minut

Chytilová byla svedena na cestu, která vede k "siláckým nářkům na poměry v pivnicích čtvrté cenové skupiny", na "směr podbízivé politické satiry, popravující zběsile a neobratně trestuhodné milionáře, poslance a vůbec prohnilou čeládku, stvořenou velmi naivními představami". "A tak se plátnem plouží mátohy dílem zdecimované odpudivou sexualitou, dílem mravně ocejchované jako tlustí kapitalisté s doutníky v někdejších karikaturách Rudého práva." "Zrodil se výlev ublížené trpkosti, útočící na nejnižší lidské stránky, křiklavá sociálně kritická agitka," argumentuje Mirka Spáčilová (Mladá fronta Dnes, 17. 4. 1998, str. 19). --- "Plody filmařské práce [Chytilové] v devadesátých letech nejsou hodny respektu, jemuž se Chytilová jako umělkyně těší." Její film prostupuje "toporný a místy až křupanský humor", míní Ondřej Štindl (Lidové noviny, 20. 4. 1998, str. 13).

Jak je zdokumentováno citáty výše, někteří pražští novináři psali o filmech Věry Chytilové ve svých recenzích dost neuvěřitelným způsobem. Papír snese všechno. Je fakt, že Chytilová byla provokatérka, její filmy byly vždycky provokativní, argumentativní pamflety, snažila se diváky jimi přimět k tomu, aby mysleli. Bohužel u mnohých pražských kritiků se jejich šedá hmota mozková vůbec nepohnula.

Je dobré vědět o kvalitě recenzentů. Filmy Věry Chytilové jsou samozřejmě jen hraný názor, a žádný z jejích filmů není příliš hluboký. Soustřeďovala se na šokující polemiku. I pro to má být prostor. I takové filmy si zaslouží férového a rozmyslného hodnocení.

Je velmi zajímavým kulturním jevem, že Chytilová už v devadesátých letech viděla něco - stejně jako Karel Kryl - zmínku o čem mnozí, zejména v médiích považovali za skandální a urážlivou a reagovali zuřivě. To je kulturní fenomén, který trvá dodneška a je ve veřejném zájmu na něj poukazovat, protože existence tohoto kulturního fenoménu vážně ztěžuje lidem hlubší analýzu toho, v čem žijí.

Při příležitosti úmrtí této výrazné české filmařky si připomeňme, čím se zabývaly filmy Věry Chytilové z postkomunistického období, z éry, kdy, jak nedávno napsal britský odborník na českou kinematografii a autor knihy Avant-Garde to New Wave: Czechoslovak Cinema, Surrealism and the Sixties Jonathan Owen, v recenzi na anglickou verzi knihy Jana Čulíka o postkomunistickém českém hraném filmu A Society in Distress, svět o českou filmovou produkci ztratil zájem. Informace o postkomunistických filmech Věry Chytilové citujeme z české verze knihy Jana Čulíka o českém hraném filmu devadesátých a nultých let Jací jsme, kterou vydalo nakladatelství Host v Brně a je k dispozici ZDE

Děkujeme za vyplnění dotazníku o KSČM

15. 3. 2014

čas čtení < 1 minuta

Děkujeme všem čtenářům, kteří během posledních 10 dní věnovali čas vyplnění dotazníku o roli KSČM v české politice, bylo to rekordních 7800 osob. Lani Seeliger bude teď mít opravdu hodně práce se zpracováním dat. V závěru dotazníku požádala jeho autorka čtenáře NEPOVINNĚ, aby jí sdělili své osobní kontakty, pokud chtějí na dané téma hovořit podrobněji. Prosíme tyto čtenáře o trpělivost, neboť se jich přihlásilo 700! a máme obavu, že není v silách jediného člověka, který provádí tento výzkum, spojit se v následujících týdnech s tolika lidmi.

Jan Čulík

šéfredaktor

Radar, radar über alles, aneb Strategie odstrašení pro mateřské školky

11. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Bylo by zhola zbytečné opakovat všechny argumenty, které už v souvislosti s projektem protiraketového radaru v Brdech zazněly. Ty ovšem byly předkládány v jakési mezinárodní situaci, kdežto dnes existuje jiná, diametrálně odlišná. Ozývají se hlasy z politického záhrobí, že projekt radaru v Brdech je třeba exhumovat, a některá citlivá média v předpažení a poslepu bloudí českou kotlinkou opakujíce sborem fantasmagorie, jež jim byly vyvolaným duchem zjeveny.

Může tedy americký protiraketový systém posloužit jako prostředek odstrašení Ruska od expanze do Evropy, až za pár let dokončí přezbrojení na techniku srovnatelnou se západními standardy?

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2014

8. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

V únoru 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 52 766,58 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v prosinci 2013 částkou 2625,82 Kč.

Zůstatek byl koncem února 2014 349 778,46 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

51538