Bolsonaro odmítl "koloniálních" 20 milionů dolarů od skupiny G7 na hašení požárů v Amazonii

27. 8. 2019

čas čtení 3 minuty
Aktualizace: Bolsonaro mírně pozměnil svůj postoj. 20 milionů dolarů na hašení požáru přijme, pokud se mu Macron veřejně omluví, že ho nazval lhářem.

"Nemáme nic proti skupině G7 - naopak. Máme něco proti jednomu prezidentu ze skupiny G7," konstatoval Bolsonaro. Dodal, že je povzbuzen tweetem Donalda Trumpa, že Bolsonaro "pracuje velmi usilovně ohledně amazonských požárů a ve všech ohledech dělá pro lid Brazílie vynikající práci". Bolsonaro reagoval na Twitteru: "Děkuji vám, pane prezidente Trumpe. Bojujeme proti požárům s velkými úspěchy. Kampaň fake news konstruovaná proti naší suverenitě nebude fungovat."

* * *
V úterý Bolsonaro a jeho stoupenci obvinili Macrona, že zasahuje do vnitřních záležitostí Brazílie. Bolsonaro trval na tom, že přijme finanční pomoc od skupiny G7 jen, pokud se Macron omluví za své "urážky".

Generál Augusto Heleno, Bolsonarův jestřábí šéf pro bezpečnost, zaútočil na "zoufalý Macronův kolonialistický přístup". "Devadesát procent bývalých francouzských kolonií je v zoufalém stavu. Kam se vydali, zanechali za sebou zkázu, chaos a zoufalství. Nikomu by neměli radit. Je to absurdní."  ZDE https://www.theguardian.com/world/2019/aug/27/jair-bolsonaro-demands-emmanuel-macron-withdraw-insults-over-fires

Vysoký činitel brazilské vlády vzkázal Emmanuelu Macronovi, ať se "stará o svůj domov a o své kolonie". Brazílie odmítla nabídku 20 milionů dolarů na hašení požárů v Amazonii.

"Možná jsou tyto zdroje relevantnější pro zalesnění Evropy," řekl Onyx Lorenzoni, šéf štábu prezidenta Jaira Bolsonara.  "Macron nedokáže ani zabránit předpověditelnému požáru v kostele, který je součástí světového dědictví", řekl Lorenzoni v souvislosti s dubnovým požárem v pařížské katedrále Notre Dame. "Čím chce poučovat naši zemi? Brazílie je demokratický, svobodný národ, který nikdy neměl imperialistické a koloniální metody, které jsou zjevně cílem Emmanuela Macrona."

 

Macron v televizi v pondělí večer znovu zdůraznil, že požáry v Amazonii jsou globálním problémem a zintenzivnil svou kritiku Bolsonara.

"Respektujeme vaši suverenitu. Je to vaše země," řekl Macron. Ale stromy v Amazonii jsou "plícemi planety", zdůraznil. "Amazonský prales je tématem pro celou planetu. Můžeme vám pomoci ho znovu zalesnit. Můžeme nalézt prostředky pro váš ekonomický rozvoj, který bude respektovat přirozenou rovnováhu. Ale nemůžeme vám dovolit všechno zničit."

Přiznal, že Evropa svým dovozem soji z Brazílie není bez viny - vytváří zemědělský nátlak na deštný prales. Dodal: "Částečně neseme vinu i my."

Mezi oběma politiky v pondělí eskalovala diplomatická hádka, když Macron odsoudil Bolsonara za "neuvěřitelně sprosté" výroky o jeho manželce Brigitte, poté, co brazilský prezident pochválil výrok na facebooku, že Brigitte Macronová není tak "atraktivní" jako jeho vlastní manželka Michelle.

"Učinil neuvěřitelně nezdvořilé výroky o mé manželce," řekl Macron na tiskové konferenci v Biarritzu. "Co k tomu mohu říci? Je to smutné. Je to zaprvé smutné pro něho i pro Brazilce."

Macron dodal, že doufá v zájmu brazilského lidu, "že brzo budou mít prezidenta, který se chová správně."

Donald Trump se vyhnul zasedání summitu G7 jednajícímu o boji proti globálnímu oteplování vysazováním stromů a přechodem od fosilních paliv k větrné energii. Na tiskové konferenci po summitu to bagatelizoval.

"Cítím, že USA má obrovské bohatství. Nevyplýtvám to bohatství na sny, na větrníky, které, upřímně řečeno, moc dobře nefungují. Myslím, že vím o životním prostředí víc než většina lidí."

Ekologické organizace varovaly, že nabídka 20 milionů dolarů na hašení požárů je nedostatečná a neřeší faktory, jako je obchod a spotřeba, které jsou důvodem likvidace amazonského pralesa.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7354

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2019