V Británii vážně hrozí vznik pravicové diktatury. Pokud se lidi nevzpamatují a nevyjdou do ulic

28. 8. 2019

čas čtení 3 minuty

V Británii jde opravdu do tuhého. Nadáli bychom se ještě nedávno, že hrozí, že tam bude zrušena demokracie a nastolena ultrapravicová diktatura?

Velmi vážné varování zveřejnil ekonomický novinář, rozumný analytik a nyní labouristický aktivista Paul Mason:



Právě se odehrálo v britské politice něco velkého. Je to tak velké, že musíme všichni přestat dělat to, co děláme, zapomenout na to, co je vedlejší, a soustředit se na okamžik na tohle.

Nigel Farage právě přislíbil volební pakt s Borisem Johnsonem v náhlých, předčasných všeobecných volbách letos na podzim. Pokud k tomu dojde, ty volby nebudou normální. Nebudou o tom, jak často popeláři odvážejí naše popelnice ani o úrovni našich místních škol, ani o délce čekání na místní pohotovosti.

Bude to o tom, zda si dokážeme zachovat liberální, demokratickou Británii se snášenlivostí a férovostí pro všechny, anebo zda předáme moc nad naší ekonomikou, nad naším zdravotnictvím, nad našimi farmami, nad našími kvalitativními normami pro potraviny, nad naší energetickou strategií - Spojeným státům Donalda Trumpa.

Protože to chtějí Farage a Boris Johnson.

Je nutno jim v tom zabránit. A první etapa tohoto zabránění se uskutečnila v úterý 27. srpna. Když se šéfové všech opozičních stran sešli v kanceláři Jeremyho Corbyna, aby se dohodli, co podniknou. Převzít začátkem září kontrolu nad parlamentem, až se vrátí z prázdnin, a schválit zákon, který zabrání Johnsonovi realizovat divoký brexit bez souhlasu parlamentu.

Je pravděpodobné, že se pak Johnson pokusí uzavřít parlament anebo uspořádat náhlé volby.

A jestliže se pokusí uzavřít parlament, obávám se, že v tom případě všechny jistoty britské politiky zmizely.

Vy si myslíte, že žijete v demokracii. Myslíte si, že žijete v konstituční monarchii, kde královna v parlamentu zastupuje vůli lidu. Johnson to zničí za jediný den.

A jestliže to učiní, budeme potřebovat lidi v ulicích. A nemyslím tím klasickou demonstraci za členství Británie v EU či za nové referendum. Míním tím takové demonstrace, jaké se konaly, když se Thatcherová pokusila zavést volební daň. A musíme Johnsona donutit, aby poslechl vůli lidu, která je vyjádřena v parlamentě.

Jestliže dojde k volbám - já jsem členem Labouristické strany - říkám to teď a možná za to budu z té strany vyloučen - já budu hlasovat takticky. Pro nejpravděpodobněji vítězícího dobrého kandidáta - s cílem zabránit brexitu. zastavit Johnsona, zastavit Farageho.

Rozhádaná pokroková Británie - mezi liberální demokraty, nacionalisty, zelené a labouristy - proti sjednocené frontě reakčníků, rasistů, xenofobů a stoupenců Donalda Trumpa - v takovém případě prohrajeme. 

0
Vytisknout
8456

Diskuse

Obsah vydání | 3. 9. 2019