O absurdní logice násilí při řešení občanských konfliktů

24. 4. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty
A zase se diskutuje o násilí, tentokrát o násilí, spáchaném na poslanci TOP09 Dominikovi Feri. Na debatách o násilí mne už dlouho fascinuje jedna věc, totiž představa mnoha lidí, že by násilí čelili násilím. Nejde mi tolik o nemorálnost takového principu, jde mi spíše o jeho čistě praktickou absurdnost. Abyste byli schopni čelit násilí násilím, musíte být silnější, mít lepší zbraně. Na tom je to založeno. Člověk, který se vytahuje, že bude něčemu čelit násilím, nemá prostě žádnou šanci, když jeho protivník bude jasně silnější.

 

Spousta lidí proto různě posiluje, učí se bojová umění atd. Spousta lidí je přesvědčena, že jim pomůže nošení střelné zbraně. Jenže princip je ten, že když budou mít všichni pistoli, bude záležet na tom, kdo je lepší pistolník. Můžete být obstojný pistolník, ale pokud budete mít smůlu a narazíte na lepšího pistolníka, zabije vás. Nad pistole a bojová umění je tu ovšem mnohem silnější zbraň, která se ve společnostech, postavených na násilí, vždy nakonec prosadí: mafie. Ti pistolníci a svalnatci a bojovníci často nakonec slouží pupkatým, změkčilým šéfům, kteří by sami nikoho nepřeprali, ale kteří mají schopnost řídit ty ostatní, poskytovat jim benefity a získat si tak celou organizovanou skupinu, její důvěru a loajalitu.

Kdo se chce dostat ze začarovaného kruhu násilí a mafií, ten potřebuje stát a právo, právní stát. Právo zapojuje do konfliktu prakticky celou společnost, stát si bere monopol na násilí a zajišťuje platnost pravidel. Teprve tím se vytváří prostor, v němž lze žít mimo každodenní násilí na ulicích. Je dobře, že po sobě běžně na ulici nestřílíme. Je dobře, že k řešení konfliktů máme policii a soudy. Lidé, kteří si myslí, že právo vezmou do své ruky a budou řešit své problémy násilím, vycházejí z principu, který by společnost změnil v mafiánskou džungli každodenního násilí. Představa „já sám se ochráním“, „já sám zjednám pořádek“, je představa z pohádek pro puberťáky, nikoli z reálné lidské společnosti.

0
Vytisknout
9169

Diskuse

Obsah vydání | 26. 4. 2019