Změna klimatu zasáhla francouzské chovatele ústřic

2. 1. 2019

čas čtení 3 minuty
Otvírání ústřic bylo dlouho oblíbeným francouzským novoročním rituálem, ale když se zimy oteplují a léta jsou sušší, řada chovatelů se obává, že oblíbených mlžů brzy ubude.


"Před dvaceti lety při přípravě svátečních objednávek sklady praskaly ve švech. Dnes je 15 stupňů," říká bretaňský chovatel Mathieu Le Moal s vyhrnutými rukávy před traktorem, který veze desítky pytlů s ústřicemi.

"Už nemáme roční období - ale ústřice potřebují všechna čtyři," dodává Le Moal.

"Potřebují zimu, tehdy si mohou odpočinout, vyjít s menším množstvím energie."

Le Moal a další farmáři podél francouzského Smaragdového pobřeží tvrdí, že sucho, které letos v létě zasáhlo velké části země, způsobilo značné ztráty a vedlo k menší sklizni a menším ústřicím.

Bez letních dešťů, které do ústřičných polí splachují klíčové minerály, "tam není plankton, hlavní zdroj potravy pro ústřice, takže nerostou," vysvětluje další farmář, Betrand Racinne.

"Nakonec máme ústřice, ale není dost těch velkých," dodává Racinne, který stejně jako většina ostatních prodává více jak polovinu sklizně v prosinci.

Chladné počasí normálně podporuje odpočinek, který ústřice potřebují, aby dospěly, říká Yoann Thomas z výzkumného institutu IRD. Avšak tato zima byla zatím neobvykle teplá a paradoxně příliš deštivá.

Deště mohou přinášet minerály, které podporují růst planktonu - ale také znamenají, že mlži spotřebují mnoho energie při přijímání potravy.

"Zjistili jsme, že období extrémní úmrtnosti (více než 25 % ústřic) následují několik měsíců po mírných a deštivých zimách," říká Thomas.

V roce 2017 zhruba 4 500 chovatelů ústřic ve Francii prodalo 100 000 tun za průměrnou cenu 5 000 eur/t.

"Chovatelé ústřic zaznamenají letos pokles o 20 - 30 %, říká Philippe Le Gal z národní asociace chovatelů CNC. "Oteplování klimatu začíná mít dopad."

Teplejší voda představuje riziko také proto, že usnadňuje šíření virů zvlášť škodlivých pro larvy ústřic a mladé ústřice. Vědci poukazují zvlášť na herpetický virus OsHV-1, který je ve francouzských ústřičných vodách přítomen od roku 1991, ale v poslední době se chová agresivněji.

Od roku 2008 bylo v některých letech ztraceno až 75 % mladých ústřic, říká Fabrice Pernet z oceánologického institutu Ifremer v Brestu.

"Chovatelé našli řešení v podobě umístění desetinásobného počtu mladých ústřic do vody na podzim, když virus není aktivní," říká Pernet.

Avšak oteplování toto okno příležitosti dále přivírá a mohou se objevit nové patogeny přinesené na sever rybami nebo jinými živočichy, kteří prchají z jihu před rostoucími teplotami.

Rostoucí kyselost vody vyvolaná zvýšeným obsahem oxidu uhličitého dále vyžaduje, aby ústřice vynaložily více energie na výstavbu mušlí.

Pokud nedojde k opatřením omezujícím změnu klimatu, extrémních jevů bude dále přibývat. "V roce 2035 bude existovat riziko, že episody abnormálně vysoké mortality, které se nyní objevují každých deset let, přijdou každý druhý rok," říká Pernet.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7081

Diskuse

Obsah vydání | 4. 1. 2019