Žluté vesty protestovaly ve Francii už osmý víkend

5. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
 
25 000 lidí se účastnilo protestů v Paříži, v Toulouse, v Lyonu a v dalších městech


V sobotu došlo v Paříži k násilným střetům mezi policií a demonstranty, kteří se snažili dostat se do Národního shromáždění, dolní komory parlamentu. Podpálena byla restaurace na lodi na řece Seině a desítky skútrů a motocyklů. Na bulváru Saint Germain v centru Paříže demonstranti postavili barikádu z popelnic, bariér a vánočních stromků z nedalekého trhu, které podpálili.

 

Policie odhadla účast demonstrantů v Paříži na 4000 a na 25 000 po celé zemi.

Vládní mluvčí Benjamin Griveaux  demonstranty obvinil, že se stali agitátory, kteří chtějí povstání a chtějí svhrnout vládu. "Vstoupili do politického boje, kdy zpochybňují legitimitu vládu a prezidenta. Tito lidé, kteří volají po debatě, se nechtějí žádné celonárodní debaty účastnit. Apeluji na ně, aby se účastnili."

Grievaux byl v sobotu evakuován ze své kanceláře, poté, co demonstranti použili exkavátor a rozbili jím dveře.



Demonstranti odmítají vyzvání prezidenta Macrona, aby se účastnili debaty, a charakterizovali ho jako "politickou past". V prohlášení, přečteném v sobotu před pařížskou radnicí, varovali Macrona: "Hněv se promění v nenávist, jestliže ze svého pedestalu vy a vám podobní budete zacházet s obyčejnými lidmi jako se žebráky, bezzubými lidmi, kteří nemají nic."

Text požadoval "podstatné snížení všech daní na základní zboří" a odstranění výsad vysokých státních úředníků a poslanců.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7672

Diskuse

Obsah vydání | 8. 1. 2019