Jak Trump přímo rozšířil lež vykonstruovanou ruským serverem Sputnik

2. 1. 2019

čas čtení 5 minut
 

Těsně před koncem loňského roku shrnul Kurt Eichenwald, známý reportér a analytik amerického deníku New York Times, autor několika knih, svou zkušenost s přímou vazbou Donalda Trumpa na lživý ruský server Sputnik. Shrnujeme:


V roce 2016 mě telefonicky informoval jeden  člověk z výzvědné komunity abych ten den bedlivě sledoval server Sputnik. Nevěděl jsem, co Sputnik je. Bylo mi vysvětleno, že je to primární propagandistický server, který Rusko provozuje k šíření dezinformací za účelem destabilizace globálních demokracií, včetně Spojených států.


Nedlouho před tímto telefonátem získaly Wikileaks emaily Johna Podesty a zveřejnily je. Jeden tento email byl posléze pozměněn. Slova z jednoho článku, který jsem já napsal, byla uvedena jako výroky jednoho spojence Hillary Clintonové, tak, aby to vypadalo, že jeden z jejích spojenců ji tajně obviňuje z Benghází. Byl to podvod.

Tento podvodný dokument rozšířil twitterový účet @TEN_GOP, který o sobě předstíral, že je to twitterový účet Republikánské strany v Tennessee. Byl to ale ruský účet. Mueller ho mezitím identifikoval jako účet, který provozovali ruští hackeři. (Je to součástí jedné jeho obžaloby.)

Muž z výzvědných služeb mě důvěrně informoval, že tento falešný dokument byl rozšířen prostřednictvím tohoto falešného ruského účtu na Twitteru @TEN_GOP, a pak ho dál rozšířila celá řada ruských účtů.

A v této chvíli zasáhl Sputnik, Rusy ovládaný dezinformační server, jehož autor uvedl, že zprávu získali z účtu @TEN_GOP.

Tento zmanipulovaný email byl pak použit jako zdroj pro článek serveru Sputnik, v němž se pravilo, že důvěrník Clintonové ji obviňuje za Benghází.

A protože jsem věděl, že ten email je podvod - a že slova, která článek cituje, jsem napsal já, že je nevyslovil žádný důvěrník Clintonové, začal jsem psát o tom článek.

Když jsem byl uprostřed této práce, Trump vystupoval na shromáždění. Falešný dokument byl zveřejněn na internetu asi o dvě hodiny předtím. Šířily ho ruské twitterové účty ve snaze způsobit, aby se falešný dokument začal šířit virálně. Napsal o tom Sputnik.

A v tuto chvíli začal Trump předčítat tento falešný email svému shromáždění. Byl to email zmanipulovaný Rusy, rozšířený Ruskem, publikovaný Ruskem a za pouhé dvě hodiny poté ho cituje Trump. Takže za pouhé dvě hodiny se od ruského hackera dostala tato dezinformace k Trumpovi.

Spojil jsem se se svým původním výzvědným zdrojem a nechal jsem si pár věcí objasnit. Pochopil jsem, jak významné tohle všechno je, to, co vychází z účtu @TEN_GOP. Napsal jsem článek, Newsweek jej zveřejnil.

A vznikla z toho ohnivá bouře. Celá řada jiných novinářů, kteří se vůbec nepokusili spojit se s výzvědnými službami, považovala za absurdní, že Trumpova kampaň má jakékoliv vazby na Rusko. Skepse, založená na osobním přesvědčení a ne na analytické práci, se rychle proměnila v koordinovaný defenzivní útok.

Časopis New York Observer, vlastněný Trumpovým zetěm Jaredem Kushnerem, na mě zaútočil a taky na mě začaly útočit další organizace blízké Wikileaks či Trumpovi. Dokonce podle jednoho článku došlo ke koordinaci celé řady novinářů útočících na mé informace a na mě.

Brzo poté proti mně zahájil absurdní kampaň i Sputnik, obvinil mě, že nabízím úplatky, že lžu, atd. Tento útočný článek vyšel jen na serveru Sputnik. Avšak téměř okamžitě poté, co vyšel, rozeslala Trumpova kampaň odkaz na tento článek reportérům, kteří psali o předvolební kampani.

Dovolte mi to ještě jednou zrekapitulovat: Ruský propagandistický server zaútočil na amerického reportéra a Trumpova kampaň začala téměř okamžitě šířit článek z tohoto ruského serveru reportérům.

Takže, rekapitulace:

- Wikileaks získá hackersky ukradené emaily od Podesty
- ruští propagandisté jeden z těchto emailů zkreslí tak, že obsahuje lživé informace
- ruský účet reddit to rozšíří po internetu
- Twitterový účet, o němž Mueller informuje, že je ruský, @TEN_GOP, začne tento email tweetovat
- dezinformační servis Sputnik převezme tento falešný email z @TEN_GOP a na jeho základě napíše lživý článek
- asi o hodinu později čte Trump nahlas ten falešný email na svém shromáždění
- napíšu článek, který to celé odhalí
- skupina novinářů emaily zkoordinuje své útoky proti mně
- Sputnik na mě zaútočí a obviní mě z iracionálních zločinů a lží
- Trumpova kampaň okamžitě rozšíří odkaz na tento článek na Sputniku reportérům a obviní mě. Časopis New York Observer, jehož vlastníkem je Trumpův zeť Kushner, převezme článek ze Sputniku a začne na mě útočit.

Reportéři to tehdy nevnímali. Význam tohoto všeho - oboustranné vazby mezi ruskými hackery, dezinformačními servery a Trumpovou kampaní - zdálo se to tehdy neuvěřitelné.

Avšak jakmile Mueller zveřejnil skutečnost, že twitterový účet  @TEN_GOP je součástí ruských sítí, někdo se musí zeptat Trumpa - odkud dostal ten falešný email? Ze serveru @TEN_GOP, ze Sputniku, nebo od nějaké třetí strany?

A proč jeho kampaň šířila články z ruského dezinformačního serveru s cílem zdiskreditovat mé informace?

Konec. 

0
Vytisknout
11351

Diskuse

Obsah vydání | 8. 1. 2019