Do roku 2019:

Babiš je nevinen, Orbán a Putin jsou demokraté, v Bruselu vládnou zločinci, Rusko se chová přátelsky a Čína nám nehrozí

31. 12. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 18 minut
A vlny umělé inteligence, ztráty více než 50 procent pracovních příležitostí v ČR se vůbec nemusíme bát a nemusíme se na to nijak připravovat

Jednou z největších psychologických záhad je otázka, proč tolik lidí věří naprostým nesmyslům, které jim osobně škodí - jen proto, že fakta je iritují? Chápu, že relativně jednolitý postoj pražské mediální kavárny vůči problémům dneška může vést mnoho lidí ke vzdornému iracionálnímu protipostoji, avšak ten psychologický mechanismus je mi zcela záhadou. Protože, jak se říká, "to, že jste paranoidní, ještě neznamená, že po vás nejdou".

Kromě toho, v postojích těchto "kritiků establishmenty", je pozoruhodná zastaralost jejich informací. Mají pořád představu, že jaksi existuje sjednocený idealizovaný Západ, tedy USA a EU v nerozborné jednotě, proti jejíž idealizaci je nutno bojovat, protože tento sjednocený Západ ČR "kolonizuje a ničí". Ve skutečnosti dávno žádná aliance USA-EU neexistuje: americký prezident se nyní ruku v ruce s Vladimírem Putinem snaží Evropskou unii destabilizovat a zlikvidovat. A pokud má někdo utkvělou představu, že "zločinci z Bruselu" ČR vykořisťují (zejména posíláním těch miliard euro do ČR, které vedly k modernizaci a opravě tolika českých měst a většiny české infrastruktury), počkejte, jaké to bude, až se pod tlakem ultrapravicových populistů EU rozpadne. To bude terno pro Českou republiku!

A znovu zdůrazňuji: demokratickým mandátem se nedá legitimizovat zločinnost. Pokud voliči budou manipulací a propagandou natolik zblblí, že budou požadovat lynčování menšin, země se stává fašistickou. Pamatujte, jak šokovány byly muslimské děti kriminálními předvolebními plakáty Tomia Okamury, vylepenými na pražských tramvajích, jimiž musely jezdit do školy. Nikdo za to Okamuru kupodivu nestíhal. Proti nesmyslnému vyvolávání nenávisti vůči menšinám musejí politikové razatně vystoupit, nemá-li demokracie skončit. V ČR se to neděje, politikové naopak rasismus vůči Romům, židům a muslimům podporují.

Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění si většina zejména mladých a vzdělaných lidí v ČR myslí, že rok 2019 bude lepší než rok 2018. Bohužel se zřejmě mýlí - bude zřejmě v mnoha ohledech ještě horší.

Dokáže však někdo vysvětlit, jaký je psychologický mechanismus toho, že lidé záměrně věří bludům, které je poškozují?

Příkladem je dopis pana inženýra Kozáka z Ostravy, který "rozebral" článek Bohumila Kartouse, viz níže.

Nejprve Kartousovu reakci. Musím přiznat, že tento postoj ke skutečnosti mě zanechává ve stavu naprostého nepochopení. Může tyto postoje někdo vysvětlit?

Pane Kozáku,

uvědomujete si prosím, že tam, kde argumentujete věcně (OLAF, rozhodnutí nejvyšší soudní instance na Slovensku a rozhodnutí soudu pro lidská práva ve Štrasburku, vyjádření několika zpravodajských služeb k bezpečnosti užívání informačních systémů produkovaných Čínou..) zpochybňujete rozhodnutí a expertízu institucí demokratických zemí? Já tedy nevím, čím se zabýváte, ale musíte být naprosto bezkonkurenčně informován. Anebo je to tím Silvestrem...

Pane Kozáku, těžko Vás o něčem přesvědčovat, nicméně Vy si neuvědomujete, že žalostná úroveň a prostituce politiků, jež hájíte, bude mít nejhorší dopady právě v regionech typu Ostravy. Můžete mi prosím sdělit, co udělali Andrej Babiš a Miloš Zeman pro lepší ovzduší v regionu zatíženém jedním z nejhorších ovzduší v Evropě? Abyste se nenamáhal, nic. Co udělali pro to, aby z regionu  neodchazeli mladí a vzdělaní? Nic.

Ježišmarja, vždyť života Pražáků se pitomost české politiky nijak nedotýká. Odskáčou to ty nejzranitelnější regiony.

Tož všecko dobré.

2019: Do krize vstoupíme s diletanty v čele

27. 12. 2018 / Bohumil Kartous


Českým prezidentem je čínsko-ruský pucflek, hm a proč hned puclflek? Asi proto, že nechce používat ten dvojí metr EU papalášů? Že přihlíží k přáním lidí, kteří žijí v dané zemi, na jejich území a pomíjí výplody komančských diktátorů? bojovník s islámským terorismem , tady s prezidentem nesouhlasím. Zejména k bludnému hodnocení naší účastí v Afganistánu, nebo kdy on používá ten dvojitý metr na činy státu Izrael. Premiérem soudně uznaný spolupracovník StB, trestně stíhaný pro finační podvod. Á, tady to již zavání žumpalistickými metodámi, Zcela se pomine , že AB vyhrál u tří instancí, že byl veden neoprávněně. Tomu UPN, pak hodil záchranu jejich US, který vynesl takový kafkovsko-švejkovský rozsudek. Protože AB žaloval nesprávnou stranu, ten UPN je dle něj asi jen takový sklad drbů volně šiřitelných, a proto zrušil předchozí rozsudky. Čili místo, aby hledal spravedlnost, tak uplatnil právo, že. A paradoxní na tom je, že nad rámec konstatoval, že svědci, kteří svědčili ve prospěch AB, jsou nedůvěrohodní. Takže je můj logický závěr, že nevěrohodní lidi produkují jen nevěrohodné produkty! Doporučuji přečíst si něco o tom dění v STB od Jana Schneidra na České pozici. Předsedou senátu jakýsi strejc z Teplic, který na veřejnosti tvrdí, že kuřáci mají odolnější plicní sklípky. U senátu je mi to ukradeno, protože senát je naprosto zbytečná instituce s nejnižší mírou validity jeho výstupu. Předsedou sněmovny nějaký slouha soudně uznaného spolupracovníka StB, trestně stíhaného pro finanční podvod. A proč hned urážka, raději důkaz slouhovství, bych uvítal. No a teď dorazím ten váš finanční podvod. Rád bych viděl od vás nějaký důkaz pro ten podvod. Ono i slavný Olaf to nezjistil, jen doporučil, protože zjistil, jaké gumové zákony u nás produkujeme. A těm naším kliftonům totiž činí potíž nalézt důkaz pro ten podvod, protože AB není tak hloupý, aby se jej dopustil. Ten podvod by totiž nastal, kdyby se zjistilo, že Fa Čapí h je právně a kapitálově propojena s fy Agro. Takové ty tanečky o mailech, konzultacích, ručení a pod nic nedokazují. To vše si mohu objednat u kterékoli fy, která mi půjde na ruku. Jó AB to myslí a já mu za to tleskám, protože díky jeho předvídavosti se do této země vrací aspoň část toho, co posíláme to té Brusele. Na rozdíl od natvrdlých bonzáků v TI, nebo Pirátech, pche.


Jaké poselství může na přelomu roku toto panoptikum politického aušusu české společnosti předat? Co jiného může tato skvadra vyvolávat, než jen silnější pocit méněcennosti, mindráku a hlupství, Čím a jak? Méně cenným bych se cítil, když bude naše vláda tupě přejímat výmysly z Brusele, používat ten jejich dvojitý metr, když bude držet mzdy a důchody na nízké úrovni a bude nás oblbovat slogany , že co produkuje aliance EUSA je to nejlepší na světě. jenž drží politickou většinu posledních několik let. Drží jí legálně v souladu s výsledky voleb a to asi vadí, že? Přitom rok 2019 bude pro českou společnost pravděpodobně velmi těžký. É s jakou to pravděpodobností bych prosil? O to těžší, že v jejím čele stojí lidé, kteří nepracují v jejím zájmu a jsou ochotni snížit se k podlosti a prostituci, prosím důkazy! jejíž ekvivalent v běžném jednání těžko hledat.

Lidská společenství na řekněme jednodušším stupni civilizačního vývoje neumějí plánovat dlouhodobě dopředu. A vice versa, ty společnosti, které projevují vysokou míru životaschopnosti i v pokročilém věku čtvrté průmyslové revoluce, jsou schopny konstruovat pravděpodobné scénáře vývoje na desítky let dopředu a podle toho jednat. Srandovní, že jednou ta společenství plánovat umějí, jindy ale umějí konstruovat scénáře, že. Jak se tedy liší to plánování a konstruování, he?


Z tohoto hlediska je česká společnost ve stavu jakési technologizované primitivity. Bohužel to tak není, díky nadprodukcí nových studijních oborů, kdy takoví absolventi v praxi těžko nacházejí uplatnění a tak se přisávají na stát, kde pak bubří administratívní vykazování nejrůznějších dat, která nikdo neumí ani vyhodnotit. Vykazujeme sice zevní známky pokroku, které nás spojují s nejrozvinutějšími zeměmi světa, ve skutečnosti ale nejsme schopni vidět dál než pár dní dopředu. Asi stejně jako oni, že?! Dokonce ani to volební období, o němž se občas hovoří jako o horizontu politického uvažování a rozhodování, v současnosti žádným jasným horizontem není.


Čas se pro českou společnost stává krajně stresující veličinou. V analýze o stavu českého vzdělávání pro Aspen Institute Central Europe (str. 52) poukazuju na to, že kdybychom měřili čas ke kolapsu českého vzdělávacího systému, podobně jako v případě nukleární katastrofy (doomsday clock, hodiny posledního soudu), museli bychom konstatovat, že jsme již překročili pomyslnou dvanáctku. Na rozdíl od jaderné katastrofy ale kolaps vzdělávání nedoprovází žádné viditelné efekty. Dopad kolapsu, způsobeného zanedbáváním učitelů, obsahu vzdělávání, záměrným udržováním systému ve stavu odpovídajícímu světu před několika desítkami let, přijde se zpožděním. Zde souhlasím, zejména, že do toho systému vrtají lidé, kteří nikdy neučili ani rok. A tak snižujeme kvalitu vzdělávání nesmyslnou inkluzí dětí, které nemají pro to mentální předpoklady.


Vnímavější lidé vědí už dnes, že ekonomika postavená na subdodávkách pro jiné ekonomiky a na celkově nízké přidané hodnotě, nemůže dlouhodobě konkurovat. Pro tento způsob ekonomické koexistence v globálním světě se postupně snižuje uplatnění. Bez změny vzdělávání, od mateřské až po vysoké školy, bez toho, aby ve školách působili nadaní a schopní učitelé, bez podpory získávání zkušeností v zahraničí, bez promyšlené strategie k atrahování potentních lidí ze zahraničí k tomu, aby ekonomicky působili v ČR (i to se týká vzdělávání) nemáme perspektivu. Ale hlavně s praxi v oboru, který učí!


Česká republika vstupuje do období krize. Ekonomika dosáhla svého maxima, při její stávající struktuře nemá kam růst. A nemá žádnou reálnou šanci kompenzovat útlum, který přijde zvenčí. Před pár týdny jsem měl možnost diskutovat s ředitelem pobočky jedné globální německé společnosti, která jen v ČR zaměstnává tisíce lidí. Pokles poptávky už nastal, dojde k výraznému snížení produkce. Totéž potvrzují zprávy z dalších podniků, ze strojírenství, ze stavebnictví. Zatímco pomatený Miloš Zeman blábolí o nedostatku pracovních sil, Ale hovno, neblábolí, podniky se potýkají s nedostatkem lidí vyučených v oboru, ale postrádá i fundované lidi s vyšším vzděláním v tech oborech . ČR bude velmi brzy řešit rostoucí nezaměstnanost. Český politik by tuto skutečnost měl občanům sdělit zároveň s představou, jak situaci řešit. A zase hovno, politik by se měl opírat o výsledky z výzkumu specializovaných institucí, které by se měly tímto budoucnem zabývat. Místo toho je česká společnost udržována ve stavu naprosté nevědomosti a apatie způsobené dočasným přesycením. Češi netuší, že tučné roky končí.


Stav české společnosti není dobrý. Manipulátor prostých Zeman obrací českou společnost k Visegradu, v němž dochází k otevřenému boji za zachování prosté demokracie. Přitom na situaci v Maďarsku otevřeně poukazují respektovaná média jako na krajně znepokojivou, jako například čerstvě NY Times. Maďarsko se ve skutečnosti proměnilo v autoritářský systém, v němž dochází k demontáži demokratického rozdělení moci, zneužívání médií k propagandě autoritářského vůdce, ke snaze umlčet domácí disent a vytěsnit zahraniční kritiku. Podle dostupných informací má autoritářská Orbánova mafie kontrolu nad všemi strategickými oblastmi politiky, ekonomiky, akademického světa. Proboha nestrašte. Funguje tam parlament? Jsou likvidovana nějaká media? Zakazují se demonstrace? Jaké práva jsou tedy omezena? Část českých politiků je zbabělá, části tento "úspěch" evidentně imponuje. Maďarsko ztratilo budoucnost na dekády, Polsko o ni zoufale bojuje, jak ilustrují podrobné reportáže Tomasze Oryńského. Politický vývoj na Slovensku je nevyzpytatelný. Jen úplný blb, případně člověk postrádající jakoukoliv soudnost a odpovědnost, může tento stav považovat za cosi úctyhodného.


Naštěstí se zdá, že česká občanská společnost není tak vnitřně zdestruovaná jako v ostatních zemích Visegradu. Prezidentské volby ukázaly, že zhruba polovina společnosti by si přála změnu, navzdory demagogii prorostlé do veřejné diskuse a masivně podporované dezinformačními kampaněmi, Konkrétně, kdo a jak ty dez kampaně dělá, která média , že jsem si nevšiml? jež pochopitelně lidé jako Zeman popírají. Politicky z nich žijí. Tomu, aby se podařilo transformovat občanskou energii do politiky, ovšem chybí konsolidovaný, důvěryhodný a potentní politický střed. Ha ha, co mu hlavně ale chybí, to jsou jasné argumenty pro rozumný program. Problémem nejsou jen ti, kdo reprezentují politický škvár. Problémem jsou i ti, kdož mu otevřeli dveře a dodnes se drží v politických pozicích. Kdo to sakra je, že by voliči? Budou muset odejít, bez toho ke konsolidaci nedojde. Jak? To jim nařídíte, či je zavřete, nebo ten kalašnikov?


Česká společnost, jakkoliv je jí různými politickými hochštaplery namlouván opak, je vysoce závislá na dění mimo její dosah Á už je to tu! a mimo možnost ovlivnit vývoj vlastním rozhodnutím. Je skutečně nutné si uvědomit tento fakt a pak také to, kam se orientovat. Ta ponižující nóta čínského velvyslanectví ve věci nebezpečí úniku dat prostřednictvím techlogických komponent čínských firem, vůči které by měl úřad českého premiéra okamžitě podat protest, je odstrašující. Toto je de facto pokárání České republiky za to, že si vůbec dovolila adresovat Číně pochybnosti: "Velvyslanec Zhang poukázal, že varování vydané příslušným českým orgánem, které se vůbec nezakládá na skutečnosti, mělo nepříznivý dopad a čínská strana proti němu rozhodně protestuje. Uvedl, že čínská strana bere na vědomí úsilí české vlády o nápravu příslušných chyb a doufá, že česká strana přijme účinná opatření, aby zabránila opakování podobných událostí, a bude účinně chránit legitimní práva a zájmy čínských firem."


Český občan by si měl uvědomit, že Babiš provedl něco tak skandálně dehonestujícího. Ne český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, ale zpravodajské služby USA, Velké Británie a další vydávají urgentní doporučení k tomu odstranit jakákoliv komponenta čínských firem z infrastruktury, z níž je možné odsávat data. Opět se dostáváme k nedostatečnému vzdělání, jelikož v ČR je možné, aby premiér takto ostudně manipuloval společností za situace, kdy informace o snaze zbavit se bezpečnostního rizika ve zpravodajsky mnohem vyspělejších zemích jsou zprostředkována a veřejně přístupna každému, kdo je připojen k internetu. Pokud Babiš svolil k tomu, aby čínské velvyslanectví vydalo takový report z jeho setkání s velvyslancem, měl by si okamžitě požádat o čínské občanství. Reálně pracuje ve prospěch Číny, ne ČR. Člověče jste vůbec soudný člověk? Za takovou tragikomickou hovadinu bych ten Nukip okamžitě rozprášil! Zkuste se zamyslet na tím vývojem. Huawei je zde natrhu kolik let? 3, či více let? A to na to přišli až po zatčení CIA té šéfky v Kanadě z důvodu zcela jiných? To museli ti dobráci postrašit zveřejněním takové, ničím konkrétním podložené zprávy veřejnost? A pak ji ještě rychle korigovat přiblblým omezením? Toto může jen provést jen politizující blb a né šéf, kterému jde o věc. Asi bych se neudržel smíchem, kdyby to ta fa dal k soudu pro poškození značky. Viz Diag H. Proto to musel AB žehlit, jasno?! No asi moc ne. Jó můžete mi v té souvislosti kdy a která služba takto ještě strašila? Z mého pohledu je za tím zcela jiná věc, a to konkurenční boj firem, kde amíci začínají prohrávat, tak vymýšlejí sankce a sankce. Samozřejmě dle svého metru. Taková SA je tabu, že?


Opozice senátu je příjemná, leč slabá. A na prd. Celý senát drahá a zbytečná instituce s nízkou důvěrou a zájmem veřejnosti. Česká společnost, možná poněkud znepokojená měnící se ekonomickou situací, bude v roce 2019 hledat zpsůob, jak se zotavit z několika let politického deliria. Měla by. Pokud nepřeváží schopnost sebezáchovy tváří v tvář současné politické idiocii, těžko si může většina dělat nárok budoucnost. Češi mají stále ještě možnost zachovat si perspektivu. Ne láska nad nenávistí, ani pravda nad lží, nýbrž právě freudovský pud, zhmotněný prostřednictvím rácia, Hele, pud a rácio, když se dostanou do konfliktu, tak výsledkem může být hysterie, nebo deprese, aspoň tak to viděl Freud, spíše bych volil C.G. Junga, Sigiho s jeho libidem. musí zvítězit nad blbostí vedoucí prudce dolů a do zatáčky po obyč spirále smrti že, v jejímž středu je velký a těžký šutr. Ten je jako kotva, že? 


Tož snad abyste pro to začali něco dělat, milí spoluobčané. Bych se moh ta to zvysoka!

0
Vytisknout
13270

Diskuse

Obsah vydání | 8. 1. 2019