Jemenská vláda hlásí OSN "útok" povstalců

4. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
Jemenská vláda a její dva hlavní spojenci v dopise Radě bezpečnosti OSN obviňují húsijské povstalce, že nedodržují příměří v přístavním městě Hudajda.


Zástupci Jemenu, Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů při OSN napsali, že húsijští povstalci podporovaní Íránem zahájili útoky v Hudajdě zahrnující palbu z odstřelovačských pušek a raket středního doletu. Sdělil to AFP arabský diplomat pod podmínkou anonymity.

Dopis datovaný 31. prosincem je adresován odcházejícímu předsedovi Rady bezpečnosti Kacou Houajdovi Leonu Adomovi také tvrdí, že Húsijové stavějí barikády a kopou zákopy ve sporném jemenském přístavním městě.

Povstalci a vláda se v polovině prosince během jednání ve Švédsku zprostředkovaných OSN dohodli na stažení sil z přístavu a celého governorátu Hudajda.

Záběry pořízené ve středu AFP ukazují betonové barikády ve městě, kde některé ulice lemují pytle s pískem a hlínou z údajně čerstvě vykopaných zákopů.

Povstalci obviňují koaliční síly, že nad městem přelétají v nízkých výškách. Od 18. prosince také pravidelně obviňují Saúdskou Arábii a její spojence z útoků po celém governorátu.

Představitel OSN minulý týden oznámil, že se povstalci začali z Hudajdy stahovat. Od té doby není k dispozici žádné další oficiální vyjádření OSN ohledně vojenské situace ve městě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7666

Diskuse

Obsah vydání | 4. 1. 2019