Theresa Mayová odmítla v rozhlasovém rozhovoru podpořit probrexitovou politiku své vlastní vlády!

11. 10. 2017

čas čtení 3 minuty


Na dotaz, co se v   případě nedohody Británie s EU stane s britskými občany, žijícími v Evropské unii, reagovala Theresa Mayová: "To nevíme, co se s nimi stane." 

Britská konzervativní premiérka Theresa Mayová se odmítla v rozhlasovém rozhovoru vyjádřit, zda by hlasovala pro brexit, kdyby se dnes o něm konalo další referendum. Řekla, že by musela "zvážit důkazy", než by se rozhodla, co v dané situaci učinit. 


Mayová, která v referendu o brexitu v červnu 2016 hlasovala pro setrvání Británie v EU, nedokázala v rozhovoru pro londýnskou komerční rozhlasovou stanici LBC  jasně odpovědět na otázky týkající se brexitu a přiznala, že neexistuje žádný plán ohledně toho, co se stane s občany Evropské unie, žijícími v Británii, pokud se nepodaří s Bruselem vyjednat dohodu o britském odchodu s EU.

Opoziční strany v Británii poukázaly na to, že reakce Mayové v rozhlasovém rozhovoru dokazují, že nepodporuje stoprocentně odchod Británie z EU, který její vláda údajně prosazuje.



Jo Swinson, náměstek šéfa Liberálních demokratů, zdůraznil, že "je ohromující, že ani paní premiérka není přesvědčena postojem své vlády vůči brexitu". 

Chris Bryant, bývalý labouristický ministr pro Evropu, se vyjádřil, že váhavé reakce Mayové v rozhlasovém rozhovotu dokazují, že "Mayová zjevně v hloubi duše v brexit nevěří, což znamená, že to, že stále prosazuje tvrdý brexit, je o to neodpovědnější". 

V šokujícím způsobem rozhádané Konzervativní straně, kde se ohledně brexitu nedokáží shodnout ani ministři ve vládě Theresy Mayové, je premiérka po katastrofáním projevu na výročním sjezdu své strany a v důsledku kolabujících rozhovorů o brexitu s Bruselem  pod tlakem ze všech stran.

Fundamentalističtí stoupenci tvrdého brexitu v její straně ji obviňují, že prosazuje příliš těsný vztah s Evropskou unií,  zatímco zastánci "měkkého" brexitu jsou znepokojeni, že vláda nemá připravený žádný plán pro případ, že rozhovory s Bruselem se rozloží a nedojde k žádné dohodě.

Donald Tusk, předseda Rady Evropy, řekl v úterý, že Evropská unie a Británie budou zřejmě muset začít plánovat pro možnost, že k dohodě nedojde.

Tusk vyloučil, že by 19. října Evropská unie schválila ukončení první etapy britského vyjednávání o brexitu, protože nebyly vyřešeny otázky finančního příspěvku Británie do EU, otázky postavení evropských občanů v Británii ani problém hranice Severního Irska s Irskou republikou. 

Tusk podstatně změnil svůj tón a naznačil, že pokud budou rozhovory i po Vánocích stále ve slepé uličce, obě strany budou muset zaujmout havarijní postavení a začít se zabývat důsledky nedosažení dohody. 

V rozhlasovém rozhovoru se posluchač z EU, který žije v Británii 31 let, ptal Mayové třikrát, co se s ním stane, pokud nedojde k dohodě s Bruselem, ale dostal od premiérky jen blábolivou, bezobsažnou odpověď. 

Na dotaz, co se v takovém případě stane s britskými občany, žijícími v Evropské unii, reagovala: "To nevíme, co se s nimi stane." 

Podrobnosti v angličtině ZDE



0
Vytisknout
20610

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2017