Merkelová se stala terčem kritiky, že ignoruje osud syrských uprchlíků v Turecku

23. 4. 2016

čas čtení 5 minut
Merkelová přijela do Turecka hájit neobhajitelné

Německá kancléřka je kritizována, že dohoda o poskytnutí 6 miliard euro Turecku pro uprchlíky je nechává na pospas tureckým úřadům.

Gauri van Gulik, náměstek evropského ředitele Amnesty International, uvedl: "Merkelová a Tusk by si neměli plést propagandu s realitou. Týrání uprchlíků v Turecku je reálné, a co je horší, je že Merkelová a Tusk se na něm podílejí. Namísto na kamuflování chování Turecka a povzbuzování porušování lidských práv Tureckem by se Evropa měla zaměřit na vlastní odpovědnost a začít přijímat podstatnější počty uprchlíků z Turecka."

V sobotu odpoledne odcestovala Angela Merkelová do jižního Turecka s cílem zahájit nový pomocný program EU pro Syřany v této zemi. Její cesta vyvolala znepokojení, že legitimizuje sílící autoritářské postoje turecké vlády a přehání pozitivní dopad určité humanitární pomoci EU syrské krizi.

Merkelová, předseda Rady Evropy Donald Tusk a viceprezident Evropské komise Frans Timmermans vystoupili před fotogragy s tureckým premiérem Ahmetem Davutoğlum v novém uprchlickém táboře u turecko-syrské hranice a navštívili centrum pro ochranu dětí.

Fotografům bylo prezentováno jen pět uprchlíků a jejich děti. Všichni ostatní uprchlíci byli skryti a novinářům bylo znemožněno s nimi mluvit.

Merkelová a její evropští kolegové jsou obviňováni z podlézání Turecku v době, kdy sílí mezinárodní kritika turecké vlády, která stále silněji utlačuje politickou opozici.

Can Dundar, jeden z dvou prominentních tureckých novinářů, kteří byli postaveni před soud za to, že informovali, že Turecko dodává zbraně syrským vzbouřencům, poukázal na to, že Merkelová zrazuje zásady demokracie a svobody projevu.

"Až přijedete, my budeme u soudu - spolu s několika akademiky, kteří podepsali petici za mír," napsal Dundar v německém časopise Der Spiegel. "Odjedete zase a budete se chovat, jako že tento tlak neexistuje? Anebo nás vyslechnete a ty, co stojí s námi, a podpoříte svobodu projevu?"

Existuje také znepokojení, že Merkelová omezuje svobodu projevu v Německu poté, co schválila žádost z Ankary o stíhání německého komika, který si dělal legraci z premiéra Erdogana.

Merkelová je obviňována, že dohodou mezi EU a Tureckem o uprchlících ignoruje zoufalou situaci mnoha Syřanů v Turecku. Podle této dohody mají být Syřané deportováni zpět do Turecka na základě falešného předpokladu, že Turecko zaručuje jejich práva.

Avšak jen absolutní minimum Syřanů má právo pracovat v Turecku. Většina pracuje na černém trhu a žije v chudobě, daleko od uprchlických táborů, které navštívila Merkelová. Někteří Syřané byli deportováni zpět do Sýrie, informuje Amnesty International.

Kolem tábora, který Merkelová navštívila, Syřané chválili Merkelovou za její podporu pro uprchlíky během roku 2015, avšak upozornili ji na zoufalou situaci většiny uprchlíků, jimž turecký stát neposkytl přístřeší. Syřané poukazují na to, že vyřešení této humanitární krize vyžaduje daleko koordinovanější a soustředěnější úsilí. V táboře Gaziantep má možnost chodit do školy jen třetina dětí syrských uprchlíků. Musejí chodit do práce, protože by se jinak uprchlické rodiny neuživily.

"Turecko hostí téměř tři miliony uprchlíků. Jen malá část z nich odešla do Evropy - a přesto už jich má Evropa dost, řekl jeden Syřan. "Očekáváte tedy, že Turecko bude dělat ještě víc?"

Odborníci na lidská práva také argumentují, že podpora Merkelové pro dohodu EU-Turecko přiměla Turecko, aby přijímalo stále brutálnější opatřetí proti Syřanům, kteří překračují turecké hranice. Amnesty International i Human Rights Watch zdokumentovaly, že dochází k stále častějšímu střílení na syrské uprchlíky a stále větší počty Syřanů jsou deportovány Tureckem zpět do Sýrie.

Judith Sunderland, náměstkyně evropského ředitele HRW, konstatovala: "Namísto toho, aby vedoucí představitelé navštěvovali potěmkinovské uprchlické tábory, by měli pohlédnout přes novou tureckou pohraniční zeď na desetitisíce válkou ztrápených Syřanů, kteří jsou zadržováni na druhé straně turecké hranice. Měli by také navštívit detenční středisko, kam byli násilně a protizákonně deportováni Syřané z Turecka. To by je mělo přivést k tomu, aby si rozmysleli pochybnou dohodu EU-Turecko o uprchlících."

Gauri van Gulik, náměstek evropského ředitele Amnesty International, uvedl: "Merkelová a Tusk by si neměli plést propagandu s realitou. Týrání uprchlíků v Turecku je reálné, a co je horší, je že Merkelová a Tusk se na něm podílejí. Namísto na kamuflování chování Turecka a povzbuzování porušování lidských práv Tureckem by se Evropa měla zaměřit na vlastní odpovědnost a začít přijímat podstatnější počty uprchlíků z Turecka."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6470

Diskuse

Obsah vydání | 26. 4. 2016