Lesbos: Lidé přespávají na krajích silnic

6. 11. 2015

čas čtení 4 minuty


Moderátor: Řecko prostě nezvládá obrovské počty lidí, kteří přijíždějí na jeho území, přiznal během své návštěvy na ostrově Lesbos řecký premiér Alexis Tsipras. OSN varovala, že navzdory příchodu studeného počasí očekává, že do Evropy bude i nadále přijíždět po celou zimu 5000 lidí denně.

Reportérka Lindsay Hilsum: Většina těch 5000 lidí denně přijde sem na Lesbos. Jsem v místě, které se jmenuje Oxi. Za mnou vidíte, jak lidé spí prostě na okraji silnice. Většina z nich jsou uprchlíci, mnoho z nich je ze Sýrie, mluvila jsem dnes také s Afghánci a s lidmi z Iráku. Dorazili sem z Turecka za poslední dva dny. Musím vám říci, že je tady opravdu zima a oni leží na pokraji silnice a snaží se zahřát v těch málo přikrývkách, co mají. Tady je to turistické středisko, na druhé straně ulice je noční klub. Avšak lidé nemají kam jít. Tady spí na silnici asi 700 lidí. A moře je teď klidné, takže se tento týden očekává mnoho dalších člunů s uprchlíky.

Snaží se odjet z Turecka. Dnes zveřejnily turecké pobřežní hlídky záběry záchrany člunu. Jednoho z desítek, které se snaží přeplout z Turecka do Řecka. Všichni se snaží dostat se do Evropy nyní, kdy je Evropa příliš dezorganizovaná na to, aby to zastavila.

Dnes dopoledne přistáli na Lesbu řecký premiér a prezident Evropského parlamentu a okamžitě byli konfrontováni s realitou situace.

Martin Schulz: Jak jsme s panem Tsiprasem přijížděli, viděli jsme připlouvat čluny. Lidi, jak skákali do moře a plavali ke břehu. Opravdu tady čelíme dramatické situaci.

Reportérka: Šli se podívat na takzvaný hotspot, kde se mají registrovat noví příchozí.

Alexis Tsipras: Hlavní věc je nepovzbuzovat lidi, aby nasedali do člunů smrti a aby přicházeli o život v Egejském moři. Musíme jim dát naději, že jednoho dne budou mít možnost použít mechanismu přijímání do nových zemí rovnou z tureckého území do Evropy.

Reportérka: Jen několik metrů od letiště jsme se setkali s rodinou z Damašku. Seděli na kamenech ve slunci a vypadalo to, jako že jsou na dovolené. Sedmasedmdesátiletý Omar se naučil pěkně házet žabky. Těžko si představit, čím prošli předminulé noci, kdy je pašeráci nacpali do člunu u tureckého pobřeží.

"Řekl nám, že tam bude jen 30 lidí. Pak 50, 70. Já nevím. Řekli jsme mu, ne, je to velmi nebezpečné. Pak vytáhl pistoli a začal střílet, hrozil nám, že nás zastřelí, pokud nenastoupíme."

Reportérka: V přístavu uvízly stovky lidí, protože pracovníci lodí jezdících do Atén jsou ve stávce. Spí ve stanech na ulici.

Stále ještě sem přijíždí každý den 5000 - 7000 lidí. 100 000 lidí přišlo minulý týden. A nový alokační systém Evropské unie nefunguje. Zatím zpracoval 30 žadatelů.

Tento hluchoněmý muž z města Kirkuk z Iráku nám sdělil, proč odešli. Stříleli po nás. Utekli jsme, abychom si zachránili holý život. Na Lesbu stojí tamější Socha svobody. Před lety ji tu postavil jeden místní člověk, který strávil čas v Americe. Asi si nepředstavoval, že o 85 let později budou uprchlíci přicházet sem. OSN dnes konstatovala, že do konce roku 2017 přijdou 3 miliony lidí. EU je v této chvíli nefunkční. Neexistuje žádný systém a není nic, co by těmto lidem zabránilo v příchodu a nikdo jim po příchodu nepomůže. Jsou tady jen dobrovolníci. Právě jsem hovořila s německým dobrovolníkem. Je tu také mnoho britských dobrovolníků. Protože Řecko si s tím neporadí. Je to země, která je uprostřed hospodářské krize. Není naděje, že by to v budoucnosti jakkoliv vyřešili. To, co uvidíme, jsou lidé, kteří spí na pokraji silnic.

0
Vytisknout
8367

Diskuse

Obsah vydání | 9. 11. 2015