EBRD: Ukrajina musí výrazně zvýšit ceny plynu a provést radikální hospodářské reformy

9. 3. 2014

čas čtení 3 minuty

Evropská banka pro rekonstrukci a rozvoj (EBRD) je největším investorem na Ukrajině. Přestala financovat ukrajinské veřejné projekty, protože prezident Janukovyč nedělal nic proti korupci. V posledních několika dnech nabídla nové ukrajinské vládě 5 miliard euro, avšak pouze pod podmínkou, že Ukrajina přijme tvrdé ekonomické škrty. Viceprezident EBRD András Simor zdůraznil v rozhlase BBC, že i když s tím Ukrajina bude souhlasit, čekají ji tvrdé časy:

András Simor: Co se týče HDP, v nadcházejícím roku nebo dvou letech dojde na Ukrajině k recesi, ne k růstu. Je potřeba provést radikální restrukturalizaci státního rozpočtu, která povede k snížení spotřeby obyvatelstva. Místní měna podstatnou měrou zeslábla -

Moderátor: Letos asi o 20 procent, že?

András Simor: Ano, a to také omezí schopnost tamějších občanů nakupovat spotřební zboží. Otázkou je, zda bude možné zavést takovou politiku, která by zemi ve střednědobé perspektivě přivedla k růstu. Myslím, že to by mělo být cílem nové vlády.

Moderátor: Jednou z klíčových priorit banky EBRD pro Ukrajinu pro rok 2014 je, jak říkáte, že ceny zemního plynu by měly být zvýšeny tak, aby bylo dosaženo parity s dovozními cenami. To znamená odstranění dotací. To je možná dobrá ekonomie, ale velmi špatná politika, ne?

András Simor: Je to jistě obtížná politická strategie. Ale současná politika nevedla k úspěchu ani s nízkými cenami plynu. Udržování nízkých cen zemního plynu ale nepomáhá chudým lidem, pomáhá to daleko více bohatým, protože ti pak spotřebovávají daleko víc energie.

Moderátor: Dá se ale chápat, že prozatímní vláda, která bude do čtvrt roku stát před volbami, která čelí podstatné opozici od vlivné menšiny na Ukrajině, asi sotva se odváží předstoupit před voliče a říct jim: "Výborně, zbavili jste se minulé vlády, my jsme vaše nová vláda a mimochodem vám zvyšujeme ceny plynu, a to podstatnou měrou.

András Simor: To samozřejmě chápu, ale v této chvíli vzhledem k tomu, v jaké situaci je ukrajinské hospodářství, myslím, že nikdo už to není ochoten dále financovat. Ukrajina nemá přístup na zahraniční trhy, musela se obrátit o pomoc k mezinárodním finančním institucím, a má-li tu pomoc získat, bude muset mít program, který bude ve střednědobé perspektivě udržitelný. A to může vyvést Ukrajinu z té nemoci, kterou v současnosti trpí. Takže nemají možnost ty reformy odkládat.

Moderátor: A co když ty hospodářské reformy neprovedou? Co se stane s jejich ekonomikou?

András Simor: No, myslím si, že musíme říct jasně, že Ukrajina je v této chvíli na pokraji bankrotu. Takže alternativa by byla velmi nepříznivá.

Zdroj v angličtině, od minuty 11'20": ZDE

0
Vytisknout
9758

Diskuse

Obsah vydání | 11. 3. 2014