Izrael se vyhýbá sankcím z EU podnikatelskou spoluprací s Čínou

9. 1. 2014

čas čtení 4 minuty

Zasažen sílící kritikou z Evropské unie, Tel Aviv uzavírá obchodní spolupráci s rostoucími ekonomikami v třetím světě, které se zajímají víc o byznys než o palestinský konflikt

Koncem listopadu 2013 se izraelští diplomaté účastnili napjatého politického vyjednávání s diplomaty EU o balíku investic z Bruselu v hodnotě 1,5 miliardy euro. Vyjednávání bylo obtížné - Evropská unie předem dala najevo, že peníze poskytne jen organizacím, které nepodnikají v izraelských osadách, vybudovaných na okupovaném arabském území,píše v deníku Financial Times John Reed.

Pro mnoho Izraelců to vyjadřovalo obavu, že se Izrael rychle dostává do hospodářské izolace, jakou pociťovala Jihoafrická republika koncem režimu apartheidu. Izraelský premiér Benjamin Netanyahu svolal mimořádné zasedání izraelského kabinetu a dohoda s EU byla rychle uzavřena. Izrael ustoupil: žádné z peněz, které poskytne EU, nebudou použity ku prospěchu izraelských osad na Západním břehu Jordánu, ve východním Jeruzalémě ani na Golanských výšinách.

Zároveň však Izrael rozvinul další, méně medializované iniciativy. Prezident Shimon Peres odcestoval do Mexico City, kde byla atmosféra daleko méně nepřátelská. Bylo to součástí nové strategie Izraele proniknout na vznikající trhy, které, jak Izrael doufá, se budou daleko více zajímat o izraelskou technologii než o konflikt s Palestinci.

V důsledku napjatých vztahů Izraele s EU a dokonce v některých ohledech i s USA se snaží Izrael diverzifikovat své hospodářské vztahy. Rozvíjí také vztahy s komunistickou Čínou. Po nedávné návštěvě čínských politiků v Izraeli to řekl jeden izraelský vládní úředník naprosto otevřeně: "Čína se o konflikt s Palestinci vůbec nezajímá. Jde jim jen o tři věci: o izraelskou technologii, o izraelskou technologii a o izraelskou technologii."

Pokud budou pokusy Izraele navázat úzké hospodářské vztahy s třetím světem úspěšné, byla by to špatná zpráva pro mezinárodní hnutí "Boycott, Divestment, Sanctions" (Bojkot, stahování investic, sankce), které usiluje o plný hospodářský bojkot Izraele, s cílem ho donutit, aby uzavřel s Palestinci mír. Hnutí BDS zaznamenalo v poslední době celou řadu úspěchu, neboť Vitens, holadská vodárenská firma, a francouzská infrastrukturní firma Veolia se rozhodly na nátlak aktivistů ukončit své podnikatelské aktivity v izraelských osadách na Západním břehu Jordánu. Minulý měsíc se rozhodla American Studies Association, organizace amerických univerzitních učitelů, zcela bojkotovat izraelské univerzity.

Evropská unie sice přislíbila Izraeli a Palestincům "bezprecedentní hospodářskou pomoc", pokud uzavřou mír, EU zároveň Izraeli vyhrožuje podstatnými hospodářskými sankcemi, jestliže k tomu nedojde. Hrozí, že bude označovat izraelské potraviny, ovoce a zeleninu, dovážené do světa z izraelských osad na okupovaném území, že vznikly na nelegálním teritoriu. V reakci na tento postoj Evropské unie uzavírá Izrael své obchodní mise ve Švédsku a ve Finsku a otevírá je v Číně, v Indii a v Brazílii. Izrael se také dohodl na okraji summitu Světové obchodní organizace v Bali minulý měsíc s Ruskem o nové dohodě o vzájemném volném obchodu. Rusko a Izrael už provozují v současnosti vzájemný obchod s diamanty v hodnotě 2 miliardy dolarů ročně. Izraelské ministerstvo zahraničí také navazuje podnikatelské styky se zeměmi v Latinské Americe, které mají zájem o jeho technologii.

Změny v ekonomické strategii Izraele přicházejí v době, kdy se jeho geopolitické postavení ostře mění. Vedle neshod s EU má Izrael problémy i se vztahy s USA. Izraelská vláda si nyní není jista spolehlivou budoucí podporou od USA, svého největšího spojence a hlavního obchodního partnera, kvůli neshodám o vyjednávání o jaderném potenciálu Íránu. Avigdor Liberman, izraelský ministr zahraničí, se nedávno vyjádřil, že vazby Izraele na USA slábnou a že Izrael musí opustit "jednostrannou" zahraničněpolitickou orientaci a vybudovat si dobré vztahy s daleko širším množstvím zemí.

Napětí ohledně Íránu sbližuje Izrael se Saúdskou Arábii a dalšími zeměmi v Perském zálivu, s nimiž sice Izrael nemá diplomatické vztahy, ale s nimiž dlouhá léta zadními vrátky silně obchoduje.

Zatímco palestinský vyjednavač Saeb Erekat před návštěvou amerického ministra zahraničí Johna Kerryho kritizoval Izrael, že "zabil palestinské rozhovory" tím, že dál staví izraelské osady na palestinském území a zavádí kontroverzní nové zákony k anektaci údolí Jordánu, premiér Netanyahu založil nový výbor pro hospodářské styky s Čínou. V roce 2014 budou Čína a Izrael vyjednávat o hospodářské spolupráci v zemědělství, vodárenství, energetice, čisté technologii a nejmodernější počítačové technologii.

0
Vytisknout
7577

Diskuse

Obsah vydání | 10. 1. 2014