Vysoký britský vládní poradce:

Přestaňte pořád nakupovat

9. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Britové by měli přestat pořád nakupovat nová auta, ledničky a pračky a namísto toho by v zájmu ochrany životního prostřední měli opravovat ty, které už mají, konstatoval vysoký poradce britské konzervativní vlády.

Profesor David MacKay, hlavní vědecký poradce britského ministerstva pro energetiku, zdůraznil, že lidi by měli používat své elektronické zařízení a automobily co nejdéle a na konci jejich životnosti by mělo být toto zařízení rozmontováno a jeho součástky by měly být recyklovány.

Nechvalný zvyk, kdy občané "nakupují spousty výrobků a pak je vyhazují" znemožňuje vládě snížit spotřebu energie v zemi, varoval David MacKay.

Britská vláda je přesvědčena, že opravování domácích spotřebičů a nábytku by rodinám v Británii ušetřilo až miliardu liber (33 miliard Kč) ročně a vytvořilo by to množství pracovních příležitostí pro opravny po celé zemi.

Dalších 17 miliard liber (544 miliard Kč) ročně by ušetřily stejným přístupem britské podniky, uvádí vládní analýza. Podle profesora MacKaye je skutečně vážným problémem, že hospodářská aktivita a růst jsou založeny na předpokladu, že si všichni budou kupovat spoustu věcí a pak je budou vyhazovat.

"Když přestane fungovat lednička, pračka nebo mikrovlnka, my je prostě vyhodíme namísto toho, abychom je opravili. Výrobci aut nás nutí, abychom si pořád kupovali auta nová."

"Celý systém by používal daleko menší množství energie, kdybychom navrhovali výrobky tak, aby vydržely, kdybychom kupovali jen to, co opravdu potřebujeme, kdybychom spotřebiče využívali po celou dobu jejich funkční životnosti, opravovali je, bude-li to zapotřebí a na konci jejich životnosti je rozebrali na součástky, aby bylo možno součástek použít snovu," dodal. "Jak takovou situaci zavést?"

Podle vládních údajů se každoročně v Británii vyhazuje asi 228 milionů tun "nepotřebných" věcí.

Britské ministerstvo potravinářství a venkova vydalo právě dokument, v němž se praví, že britská vláda chce změnit "dnešní společnost, založenou na vyhazování výrobků" a přejít ke "společnosti nulového plýtvání", v níž se hmotné zdroje budou recyklovat a vyhazovat se budou až v tom nejposlednějším případě.

Naproti tomu konzervativní poslanec Peter Lilley názory profesora MacKaye odmítl a poukázal na to, že nové, energeticky efektivnější spotřebiče povedou až k 27 procentům úspor energie v domácnostech. Pokud bychom opravovali spotřebiče staré, budeme spotřebovávat daleko více energie, uvedl Lilley.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11055

Diskuse

Obsah vydání | 10. 1. 2014