Schůzky s britskými konzervativními ministry sjednávány za úplatu; opozice žádá vyšetřování

26. 3. 2012

čas čtení 2 minuty

Pokladník britské Konzervativní strany nabízel podnikatelům přístup k ministrům za velké finanční dary. Nafilmovali ho při tom novináři. Vyvolalo to v Londýně podstatný skandál.

Pokladník Konzervativní strany Peter Cruddas žádal novináře, o nichž si myslel, že jsou to podnikatelé, aby za osobní schůzku s ministry zaplatili více než 250 000 liber. 

Cruddas rezignoval v řádu hodin po tom, co list The Sunday Times zveřejnil jeho údajný požadavek a popřel, že by straničtí dárci mohli nepatřičně ovlivňovat ministry.

Cameron popřel, že by Konzervativní strana získávala prostředky uvedeným způsobem, a slíbil vnitřní vyšetřování, které by zajistilo, že se podobná událost nebude opakovat.

Opoziční labouristé však žádají plně nezávislé vyšetřování této "neuvěřitelně vážné" kauzy.

Petera Cruddase, dosavadního pokladníka Konzervativní strany, nafilmovali novináři z konzervativního týdeníku Sunday Times, jak inzeruje, že každý, kdo dá Konzervativní straně čtvrt milionu liber, bude mít exkluzivní přístup k premiérovi a ministrům.

Na videu Cruddas otevřeně říká: "Pokud jste s něčím nespokojeni ... my vám budeme naslouchat a předložíme to výboru pro vytváření politické strategie v Downing Street č. 10." Byla to jasná nabídka na ovlivňování státní politiky.

V Británii je také v důsledku předchozích skandálů výslovně zakázáno politickýh stranám přijímat finanční dary ze zahraničí. Cruddas dárcům nabídl, že jim jejich finanční dary ze zahraničí propere britskými firmami.

Po zveřejnění videa Cruddas odstoupil. Konzervativci se nyní Cruddase snaží vylíčit jako "ješitného, vychloubačného a naivního". Tvrdí, že v žádném případě neměl oprávnění nic takového slibovat.

Britský konzervativní premiér David Cameron se vyjádřil, že Cruddasova snaha prodávat přístup k ministrům za finanční dary "je prostě nepřijatelná". Nicméně skandál potvrzuje dojem veřejnosti, že jsou šéfové britské vlády ochotni dělat, cokoliv milionářům na očích vidí.

V minulých dnech konzervativní ministr financí George Osborne rozhodl snížit dosavadní 50 procentní daň na příjmy vyšší než 150 000 liber ročně na 45 procentní a úbytek daňových příjmů financovat ze snížení daňových úlev pro důchodce. Labouristická opozice požaduje informace o tom, zda před tímto rozhodnutím měli někteří finanční sponzoři Konzervativní strany v této věci přístup k členům britské vlády.

Podrobnosti v angličtině: ZDE ZDE

0
Vytisknout
6062

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2012