Citigroup: Nizozemsko už nepatří do jádra EU

26. 3. 2012

čas čtení 2 minuty

Nizozemsko disponující ratingem AAA, které bylo dosud spolu s Německem považováno za skutečně "jádrovou" zemi EU, bylo právě Jürgenem Michelsem ze společnosti Citigroup z tohoto exkluzívního klubu vyloučeno. Lze nyní očekávat, že během 3-6 měsíců budou tuto změnu v hodnocení následovat i ratingové agentury.

I když zadluženost zůstává pod průměrem eurozóny (v roce 2011 66% HDP ve srovnání s 88% celé eurozóny) a středopravicová menšinová vláda premiéra Marka Rutteho a ministra financí Jana Keese de Jagera byla dlouho zastáncem přísných fiskálních pravidel v eurozóně, další požadavky už země patrně nesplňuje. To ale znamená, že skutečným nositelem ratingu AAA v EU už zůstává pouze Německo. 

  Slabý výkon nizozemské ekonomiky podle Citigroup znamená, že pro vládu bude velice těžké snížit v roce 2012 deficit pod 3% HDP. V důsledku evropské dluhové a bankovní krize se v Nizozemsku zhoršily podmínky pro financování, vznikl tlak na rozpočty domácností, což zřejmě povede k poklesu cen domů a poklesu domácí poptávky. 

  Podle Citigroup je nepravděpodobné, že by vláda, která už ani s podporou extrémně pravicové Strany svobody nedisponuje parlamentní většinou, prosadila nezbytná úsporná opatření. A kvůli ratifikaci fiskálního kompaktu EU potřebuje premiér Rutte podporu levicové opozice, která za současných okolností odmítá dodatečná úsporná opatření.

   Proto Citigroup prognózuje letošní deficit vlády na úrovni 4,5% HDP a napřesrok 3,4%, zatímco průměr eurozóny dosahuje 3,4% a 2,6%. Od poloviny roku 2011 vzrostla závislost nizozemských bank na likviditě systému eurozóny, podobně jako u italských, francouzských a španělských bank. Ačkoliv Citi v krátkodobém výhledu neočekává ztrátu nizozemského ratingu AAA, přinejmenším agentura S&P patrně změní výhled na negativní a zvětší se rozpětí mezi nizozemskými a německými dluhopisy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9244

Diskuse

Obsah vydání | 28. 3. 2012