Máme to za sebou!

28. 3. 2012 / Michal Vimmer

čas čtení 4 minuty

... volal údajně před pěti lety z nejvyšší hory světa. Ale byl to skutečně On? Co dokazuje nějaký telefonát? Samozřejmě nic, stejně jako všechny ty trapné odposlechy.

Pokrytečtí pronásledovatelé pražských kamarádů Pavla B. a Romana J. se pohoršují nad tím, co se veřejnost dozvěděla ze nezákonného a skandálního odposlechu soukromých hovorů vedených mezi tehdejším primátorem a  nejpopulárnějším českým politikem (B.) a skromným, plachým, mediální vřavě se dlouho důsledně vyhýbajícím úspěšným podnikatelem a filantropem (J.).

  Média, zosobněná lovcem kmotrů a superguruů panem Kmentou a nedělním hybatelem české politiky Václavem Moravcem, falešně vytahují obočí nad tím, o čem se v uniklých odposleších hovoří - a sugerují veřejnosti podiv nad reakcí ODS. Proč prý je mateřská strana pražských kamarádů rozhořčená nikoli obsahem přátelské a neformální konverzace mezi sportovci, ale jen z odporného pošlapání principu nedotknutelnosti soukromí ?

  O co tady jde?

  Pavel B. osobně se vyjadřuje: "Pokud se prokáže z konkrétních, byť ilegálně pořízených a ,vykupčených` odposlechů, že jsem se dopustil porušení zákona, vyvodím z toho osobní odpovědnost. Třeba i složením poslaneckého mandátu. Předem jej ale skládat a utíkat jako uličník s absurdním přiznáním na čele k něčemu, co jsem neudělal, určitě nebudu. Naopak, budu bojovat do posledního dechu. Koneckonců, na to jsem byl vždycky zvyklý. Ať už na Everestu, nebo v české politice, "  (článek Neodstoupím, budu bojovat do posledního dechu jako na Everestu).

  Nuže, jak to tenkrát bylo na Everestu?, popisuje článek Bém volal z Everestu: Máme to za sebou!

  Pražský primátor Pavel Bém dnes časně ráno dosáhl vrcholu nejvyšší hory světa Mount Everest. Výstup dokončil v 06:42 středoevropského letního času.

  "Podle jejich času ale horu zdolal kolem jedné hodiny odpoledne. Teď už sestoupal do druhého výškového tábora," řekla Aktuálně.cz Bémova manželka Radmila. "Spojení bylo hodně špatné, stále se přerušovalo, sama vím jen střípky. Jeho první slova byla: Máme to za sebou!!! O moc víc toho neřekl. Zněl velmi vyčerpaně. Po pravdě - ani jsem si nepovšimla, že by v jeho hlase zněla nějaká větší euforie," popsala stav pražského primátora Bémová. Podle ní lezl Bém na vrchol bez kyslíku.

  Podle SMS, které jí dorazily později během dne, se výprava pokusí už zítra sejít do základního tábora. "Jsem ráda, že to má za sebou, měla jsem o něj opravdu velmi strach, celou noc jsem nespala, teď si půjdu na chvíli odpočinout, ale každou chvíli od něj čekám telefonát, pokud se mu podaří obnovit spojení," doplnila žena novopečeného pokořitele nejvyšší hory světa.

  Bém se na výstup intenzivně připravoval dva roky. Zdravá výživa, posilovna, běh: To vše se stalo součástí jeho života."

  Nuže, pane Václeve Moravče, pane Kmento?

  Nynější štvanice na pražské tenisty, golfisty, horolezce je absurdní, do nebe volající nestoudnost. Cožpak ironická nadsázka, sarkasmus, jiskrný vtip, nespoutaná fantazie, špetka černého humoru a hodně suché legrace, důvěrný rozhovor mezi tvrdými chlapy je dnes trestný ???

  To, že v zájmu autenticity a přesvědčivosti spolu v rozmluvě dva muži používají konkrétní jména, fakta, částky, adresy a  - přezdívky, metafory, aluze, anakoluty, pleonasmy, paraboly a hyperboly, atd. - to je fór! Žert! Sranda!

  K chápání chlapské zábavy však musí mít jeden koule a smysl pro humor.

  Tak aby bylo jasno: Všechny vaše tajné, šmírácké odposlechy jsou o ničem. Jaká je příčinná souvislost mezi rozhovorem B + J o VZP, Navatypu nebo územním plánu?

  Vůbec žádná. Nedokazují nic. Stejně jako nějaký zaprskaný, technicky nekvalitní telefonát nebo SMSka z Everestu. Jak víte, že tam Pavel Bém vylezl?

0
Vytisknout
13532

Diskuse

Obsah vydání | 30. 3. 2012