Německo připravuje opatření proti fiskální politice ECB

30. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Německo chystá soustavu opatření k ochraně svého finančního systému a prevenci inflačního úvěrového boomu vyvolaného nadměrnou fiskální stimulací ze strany ECB. Tyto plány znamenají konec nadějí jihoevropských zemí, že by Berlín mohl na několik let přijmout menší boom ve vlastní ekonomice, aby se celý evropský systém odrazil ode dna.

Přední představitel Bundesbank Andreas Dombret prohlásil, že tato instituce obdrží pravomoci potřebné ke kontrole "nadměrného růstu úvěrů" a k uvalení "maximální hodnoty pákového efektu", aby už v zárodku zarazila přehřátí ekonomiky. 

Bundesbank bude s to vytvořit "proticyklické kapitálové nárazníky" a uplatňovat "makroúsporné škrty" na trhu s cennými papíry. Mezi nová opatření budou patřit omezení výše hypoték v poměru k ceně nemovitosti podobné těm, jaká existují v Hong Kongu a dalších asijských státech. 

Legislativní předloha zveřejněná německou vládou tento týden je částečně inspirována novým systémem uplatňovaným Bank of England, ale má také své německé zvláštnosti. 

Úřady v Berlíně a finančním centru Frankfurtu se obávají, že 1% úrok nabízený ECB ve dvou vlnách fiskálních operací LTRO je pro podmínky Německa, kde je nezaměstnanost nejnižší za posledních dvacet let, příliš nízký. 

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8424

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2012