Nejvíce se uskromní bohatí?

30. 3. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Nepříjemně mne překvapil titulek článku v Hospodářských novinách "Jak dopadne zvýšení superhrubé mzdy na vaše peněženky. Nejvíce se uskromní bohatí." Je sice výmluvné, jak plyne z ve článku uvedené tabulky, že člověk s platem 100 tisíc měsíčně hrubého odvede státu asi 30 tisíc korun ze své mzdy, zatímco člověk s minimální mzdou (8 tisíc měsíčně) pouhých asi 500 korun. A tak by to mělo i být a mělo by se o tom vědět. Jenže pak je ukázáno, že člověk s tím vysokým platem po vládním zvýšení daní ztratí 1340 korun, kdežto člověk s minimální mzdou 108 korun. Nejsem si vůbec jist, zda ztráta 108 korun pro člověka, který vydělává asi 7500 korun měsíčně čistého, je méně bolestná než ztráta 1340 korun pro toho, kdo má čistého skoro 70 tisíc. Jak je známo už z evangelia: chudá vdova dala málo, ale dala nejvíce, protože dávala z malého majetku. Mluvit o tom, že se člověk "nejvíce uskromní", když mu odečteme 1340 korun ze skoro 70 tisíc korun, je strašně manipulativní a lživé.

V článku se také píše, že vláda potřebuje příští rok získat 42 miliard korun navíc. Rozhodla se to udělat ta, že obere občany o jejich peníze (včetně zvýšení DPH atd.) a chudé a střední třídy zatlačí do bídy a chudoby. Přitom vládou zřízená Národní ekonomická rada vlády (NERV) již dlouho říká, že na veřejných zakázkách se dá ušetřit, pokud by se zadávaly pořádně a transparentně, desítky miliard korun, které jdou dnes do kapes lidem, jako je pan Janoušek (doporučuji všem přečíst si podrobně jeho životopis na wikipedii). Proč vláda ty peníze, které potřebuje, nezíská tak, že začne řádně spravovat veřejné finance a odřízne od nich mafiánské struktury (např. "Janouškovu chobotnici", jak ji popisuje jiný článek v Hospodářských novinách "Skandál kolem Béma může přinést zkázu...")? Ozdravila by tím i celou společnost, nikoli jenom veřejné finance. Proč to nedělá? Odpověď je jednoduchá a nemůže být jiná: protože je sama v moci takových chobotnic, protože je sama zkorumpovaná. Ostatně Karel Schwarzenberg nám dříve zcela otevřeně vysvětlil právě v tomto smyslu, k čemu slouží politický systém v ČR

Evangelium podle Marka (12,41-44): "41Potom se posadil proti chrámové pokladnici a díval se, jak lidé dávají do pokladnice peníze. Mnoho boháčů dávalo mnoho. 42Přišla také jedna chudá vdova a dala dvě drobné mince, asi tolik jako pár halířů. 43Zavolal své učedníky a řekl jim: "Amen, pravím vám: Tato chudá vdova dala víc než všichni ostatní, kteří dávali do pokladnice. 44Všichni totiž tam dali ze svého nadbytku, ona však dala ze svého nedostatku. Dala všechno, co měla, celé své živobytí."

Jak dopadne zvýšení superhrubé mzdy na vaše peněženky. Nejvíce se uskromní bohatí. ZDE

NERV: Na veřejných zakázkách se dají ušetřit desítky miliard ZDE

Roman Janoušek ZDE

Skandál kolem Béma může přinést zkázu ODS, píše The Economist ZDE

0
Vytisknout
14435

Diskuse

Obsah vydání | 3. 4. 2012