Kam směřuje reforma zdravotnictví

29. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Pokud by se někomu zdálo, že odpor proti zdravotnickým reformám navrhovaných vládou je bezpředmětný či přehnaný, doporučuji záznam besedy s poslancem MUDr. Štastným z Hydeparku, ČT 24 z pondělí 27.06. Přibližně v 16. minutě záznamu vysvětluje pan poslanec představu o zefektivnění práce zdravotních pojišťoven. Podle něj je třeba nastavit konkurenční prostředí tak, aby si pojišťovny mohly nasmlouvat zdravotnická zařízení a stejně tak klienty. Toto opatření není zatím možno prosadit, pan poslanec počítá s tím, že se s jeho prosazováním začne tak asi za 3 až 4 roky, píše Peter Škoda.

Na první pohled celkem nenápadné prohlášení, které však nemůže nechat v klidu nikoho, který je seznámen se systémem soukromého zdravotního pojištění v USA (lze doporučit např. Paul Krugman: Svědomí liberála, nakladatelství Vyšehrad). Stručně řečeno, systém komercializace vede zdravotní pojišťovny k dosažení co největšího zisku. Cesty k tomu pak směřují přes diskriminaci skupin lidí s vyšší rizikovostí nemoci či úrazu a také k právnímu zkoumání, zda klient pojišťovny splnil všechny podmínky, které ve smlouvě jsou (většinou napsány malým písmem) - např. zda nezatajil něco z rizikových faktorů, jako např. nemoci v mládí, či nemoci předků.

Vše s cílem vyplatit co nejméně. To vše bylo již podrobněji popsáno v odborných statích porovnávajících americký a evropský princip chápání zdravotního pojištění. Prohlášení pana poslance nám nyní jasně ukázalo, jakým směrem a k jakým skutečným cílům jsou zdravotnické reformy vedeny, i když začínají poměrně nenápadně a o konečných cílech se mluví jen tehdy, když pusa, tak trochu nekontrolovaně, ujede.

0
Vytisknout
13250

Diskuse

Obsah vydání | 1. 7. 2011