750 000 britských pracovníků veřejných služeb stávkuje na obranu svých důchodů

30. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Premiér David Cameron tvrdí, že zmenšení starobních důchodů, které jeho vláda plánuje vnutit britským veřejným zaměstnancům, je férové.

Britská vláda čelí prvnímu odborovému povstání proti prováděným vládním škrtům. Až 750 000 pracovníků veřejných služeb bude ve čtvrtek stávkovat proti navrhovanému rozmělnění jejich starobních důchodů.

Očekává se, že bude uzavřena třetina škol a dvě třetiny univerzit zrušily přednášky. Úřady sociálního zabezpečení nebudou vyplácet sociální dávky, soudy nebudou jednat, dovolené policistů v Londýně byly zrušeny a letiště očekávají dlouhé fronty před imigračními přepážkami.

Mark Serwotka, šéf odborového svazu Veřejných a komerčních služeb, uvedl, že jde o nejdůležitější stávku v celé historii jeho odborového svazu. "Všechno, co jsme kdy dokázali, je nyní ohroženo," dodal.

Ulice ve středu Londýna budou uzavřeny, protože se očekávají průvody tisíců demonstrantů. Očekává se, že bude uzavřena třetina, tedy 8000 britských škol. Až 14 000 imigračních úředníků bude stávkovat. Na letištích a v přístavech se očekávají dlouhé fronty cestujících.

Statisíce rodičů budou nuceny zůstat doma s dětmi a nejít do zaměstnání.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8070

Diskuse

Obsah vydání | 1. 7. 2011