Názory, které se prý "nelíbily pracovníku amerického velvyslanectví"

4. 10. 2014

čas čtení 7 minut

Jan Čulík se v těchto dnech účastnil mezinárodního Festivalu spisovatelů v Praze. Ve čtvrtek v diskusi s Michalem Marchem, organizátorem festivalu, a marockými spisovateli Salahem El Ouadim a Bensaleme Himmichem na téma Láska a nenávist, v pátek moderoval diskusi na téma Domov a národní identita, k níž se ještě vrátíme.

První, čtvrteční diskuse, a vlastně celý gala večer, je k dispozici ke zhlédnutí na webu České televize ZDE V důsledku časového omezení přinášíme z toho transkript jen výroků Jana Čulíka v této diskusi, které podle informací z dobře informovaných zdrojů, údajně vyvolaly nevoli přítomného pracovníka amerického velvyslanectví v Praze. Měl se prý vyjádřit, že se mu výroky Jana Čulíka vůbec nelíbily a "proč ho Festival spisovatelů pozval"?

Letecké údery proti Isis nefungují, varují syrští Kurdové

5. 10. 2014

čas čtení < 1 minuta

Bojovníci Islámského státu se dostali už jen asi půldruhého kilometru od centra města Kobani, na syrsko-turecké hranici, navzdory západním leteckým úderům, konstatoval vysoký kurdský činitel v tomto městě.

Boje mezi Isis a syrskými Kurdy pokračují bez přerušení bez ohledu na další kolo západních leteckých úderů kolem enklávy KObani, sdělil Idris Nassan, "ministr zahraničí" z Kobani, deníku Guardian.

Nassan varoval, že letecké údery nedokázaly zabránit další ofenzívě Isis.

"Samotné letecké údery Isis v Kobani neporazí," dodal. "Město je v obklíčení ze tří stran a letecké údery prostě nedokáží zasáhnout všechny bojovníky na zemi."

Dodal, že Isis přizpůsobil svou taktiku leteckým úderům. "Pokaždé, když se blíží stihačka, opustí svá postavení a skryjí se. Potřebujeme pozemní vojska. Potřebujeme těžké zbraně a munici, abychom je mohli odrazit a porazit."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britští muslimové se sjednotili v zuřivosti nad vraždou britského charitativního pracovníka Islámským státem

4. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

Britští muslimové vyjádřili zuřivost a rozhořčení nad brutální vraždou Alana Henninga, taxikáře z anglického Salfordu, který z vlastního rozhodnutí jel distribuovat humanitární pomoc postiženým v Sýrii a byl tam loni o Vánocích zajat jako rukojmí jen několik hodin, poté, co vjel do Sýrie s vozidlem plným šatstva a potravin pro muslimské uprchlíky.

Školní osnovy podle diktátu Islámského státu

4. 10. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Radikálové z Islámského státu (IS) v novém školním roce ve školách na území Iráku a Sýrie, které spadá pod jejich kontrolu a "jurisdikci", zavádějí nové, vskutku extrémistické směrnice. Džihádisté uplatňují vlastní verzi islámského práva na všechny vrstvy společnosti, a to se týká i vzdělávacího systému.

Británie zamýšlí ignorovat Evropský soud pro lidská práva

3. 10. 2014

čas čtení 3 minuty

Kritikové poukazují na to, že manifest riskuje likvidaci padesát let existujícího zákonodárství bránící lidská práva v době, kdy státy jako Rusko také bojují proti rozhodnutím štrasburského soudu

Verdikty Evropského soudu pro lidská práva by už v Británii podle radikálního plánu Konzervativní strany nebyly vynutitelné. Britští konzervativci plánují včlenit do svého volebního programu pro všeobecné volby v květnu 2015 rozhodnutí dát britské Dolní sněmovně právo veta nad rozsudky Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Autorita soudu ve Štrasburku by byla vážně omezena. Britský parlament by měl právo konečného rozhodnutí, zda jeho verdikty přijmout.

Bývalý britský ministr spravedlnosti varuje před oslabením lidských práv v Británii

3. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Clarke v pátek v poledne řekl v rozhlase BBC: "Jsem tím poněkud zmaten. Pokud to dobře chápu, tak budeme plnit ustanovení Evropské konvence o lidských právech a přijímat rozsudky Evropského soudu pro lidská práva, pokud aktuální vláda nebude mít dostatečně disciplinovanou parlamentní většinu, aby je v Dolní sněmovně odmítla. Myslím si, že pro dobro společnosti není zdravé, aby vláda měla mít možnost nepodrobit se rozhodnutím soudu. Dříve nebo později nám začnou klesat měřítka, bude docházet k arbitrárním rozhodnutím.

Bohuslav Svoboda se pomátl?

3. 10. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Asi už nemá mnoho smyslu vyjadřovat se k osudu pražské ODS, která před rokem postavila do svého čela jako lákadlo na voliče Bohuslava Svobodu, aby ho pak nechala osamoceného jako kůl v plotě, když chtěl udělat pořádek v Dopravním podniku s pomocí ředitele Liche a advokáta Lásky.

Klimkin: Ukrajina "neplánuje vstoupit do NATO"

3. 10. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ukrajina se sama nedokáže ubránit, protože rezignace na jaderné zbraně v roce 1994 ji zbavila jediné garance bezpečnosti, tvrdí ministr zahraničí Pavel Klimkin v rozhovoru pro německý list Die Zeit. Přesto se nechystá vstoupit do NATO.

Kim Čong-un "nekontroluje KLDR"

3. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Elitní exulanti ze Severní Koreje se v září shromáždili v Nizozemsku, aby diskutovali o stavu režimu, jemuž sloužili. Konference zahrnovala diplomaty, představitele ministerstva bezpečnosti a vysoce postaveného armádního důstojníka, ale hlavní projev přednesl Jang Ťin-sun, bývalý přední propagandista. Ten kromě jiného tvrdil, že v zemi probíhá občanská válka.

Hongkongský lídr vyloučil svou rezignaci, navrhl jednání

3. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Hongkongské úřady nabídly jednání prodemokratickým demonstrantům, kteří stále okupují centrální části jihočínského města a požadují reformy. Avšak propekingský lídr Leung Čchun-jing odmítl požadavek na svou rezignaci a prohlásil, že jeho odstoupení je vyloučeno.

Další zmatený nový český film: Místa Radima Špačka

2. 10. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Při zhlédnutí nového českého filmu Místa Od Radima Špačka se divákovi znovu potvrdí frustrace, kterou poslední dobou zažívá nad českými filmy. Scénáristé prostě nejsou schopni napsat dobrý příběh a dramaturgové ho nejsou schopni zpracovat. Ondřej Štindl napsal mlhavý, nevykrystalizovaný scénář, který neví, co chce. Špačkův film flirtuje se známou, dobře zavedenou metodou českých filmařů z poslední doby, že prostě namíří kameru na určitý prostor a nechají v něm postavy, aby se pohybovaly, jen tak bezcílně žily, bez jakéhokoliv konkrétního příběhu a smyslu.

Co se událo ve vzdělávání v minulém týdnu

2. 10. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Novela školského zákona jde do druhého čtení ve sněmovně včetně kontroverzních formulací ustanovení týkajících se umisťování dětí do praktických škol, a to v době, kdy Evropská komise žádá po ČR informace o diskriminaci Romů ve vzdělávacím procesu. Sněmovna také přehlasovala návrh zákona o tzv. dětské skupině a zákona tak s největší pravděpodobností vejde v platnost v podobě, která ohrožuje existenci lesních školek a podobných zařízení. Pro a proti v otázce jednotných přijímaček na SŠ. Přinášíme přehled událostí ve vzdělávání v pravidelném týdenním souhrnu Beduin (22. 9. -- 28. 9. 2014), připravovaném obecně prospěšnou společností EDUin.

Virus ebola může zmutovat a "šířit se vzduchem"

3. 10. 2014

čas čtení < 1 minuta

Existuje katastrofický scénář vývoje epidemie krvácivé horečky ebola. Virus by mohl zmutovat a začít se šířit vzduchem, pokud lékaři situaci rychle nedostanou pod kontrolu. Varování přednesl Anthony Banbury, zástupce generálního tajemníka OSN a šéf kampaně proti ebole.

K problémům Bundeswehru

3. 10. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Existuje mýtus "nejsilnější vojenské aliance na světě", která podle některých "ohrožuje a obkličuje Rusko" a "neustále se rozšiřuje". V praxi ovšem situace vypadá tak, že v Evropě existují dvě členské země s relativně silnou a připravenou armádou - Británie a Francie, které ovšem své ozbrojené síly zmenšují. Léta úspor a mizerné akviziční politiky poznamenala armádu hospodářsky nejsilnější země západní Evropy, Německa, natolik, že ozbrojené síly jsou bojeschopné pouze v omezené míře a dokázaly by působit na bojišti jen po krátkou dobu. Následující text vychází z materiálu připraveného Deutsche Welle ZDE.

Policisté nestojí nad zákonem, zranění účastníci blokády na ně podávají trestní oznámení

3. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva poškozených účastníků blokády nelegálního kácení na Šumavě

Chtěl jen doprovodit dceru na policejní služebnu, místo toho má dodnes zdravotní následky po zásahu policistů. Radovan Čáp a další tři lidé se domáhají toho, aby se policisté zasahující proti účastníkům blokády nelegálního kácení na Šumavě v létě 2011 zpovídali za způsobená zranění a porušení zákona. Trestní oznámení na konkrétní policisty předali na pražské Vrchní státní zastupitelství.

Poslanci Výboru pro životní prostředí odmítají senátní návrh zákona o Šumavě

3. 10. 2014

čas čtení 4 minuty

Tisková zpráva Hnutí Duha

Poslanecký výbor pro životní prostředí dnes projednal petici s více než 43 000 podpisy, v níž návštěvníci Národního parku Šumava a lidé z celé republiky apelují na zákonodárce, aby zajistili ochranu divoké přírody před těžařskými firmami a krásné šumavské krajiny před developery a spekulanty s pozemky.

Kapitalismus pohlcuje trvale udržitelný život na planetě

2. 10. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Pozornost při klimatickém summitu uspořádaného v září v New Yorku pod patronací generálního tajemníka OSN Pan Kim-una byla soustředěna na různé akce a inciativy, nikoliv však na přímá jednání mezi zúčastněnými zeměmi. Tato skutečnost nepřinesla závaznou dohodu, jak s klimatickými změnami efektivně bojovat. Ta by měla být uzavřena příští rok na konferenci v Paříži. Souběžně se v ulicích Manhattanu odehrály největší klimatický protest v dějinách s názvem People's Climate March a následující u nás jen drobet medializovaná akce Flood Wall Street.

Kde člověk stojí, závisí na tom, kde sedí

2. 10. 2014 / Ivo Šebestík

čas čtení 4 minuty

"Kde člověk stojí, závisí na tom, kde sedí." Tento výrok pocházející ze staršího ale patrně už navěky aktuálního televizního seriálu BBC (Jistě, pane ministře / premiére), by měl být vytesán do skály, případně vložen do učebnic občanské výchovy i výchov jiných. Ostatně, jako mnohé jiné věty z této vtipné a zrcadlo nastavující učebnice politické i úřední praxe.

Britská úvěrová společnost Wonga zruší dluhy svých 330 000 zákazníků v hodnotě 7,7 miliard Kč

2. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Kontroverzní britská úvěrová firma Wonga, která půjčovala peníze chudým lidem "aby vyšli do výplaty", oznámila, že zruší dluhy 330 000 svých zákazníků ve výši 220 milionů liber, tedy 7,7 miliard Kč. Přiznala, že jim neměla půjčky vůbec poskytovat.

Podnik, který britští poslanci obvinili, že provozuje v rámci zákona "tvrdou úžeru", konstatoval, že tyto dluhy zákazníkům úplně zruší a zruší také úroky a poplatky pro dalších 45 000 zákazníků.

Hongkong: Čína přitvrdila svůj postoj, protesty pokračují

2. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Čínský Lidový deník plně podpořil hongkongského správce Leung Chun-yinha a čínský ministr zahraničí vyslal varování Západu

Ve čtvrtek Peking přitvrdil svůj postoj proti prodemokratickým aktivistům v Hongkongu, zatímco tamějsí studenti obléhali vládní úřady a požadovali, aby odstoupil hlavní správce kolonie.

Lidový deník, oficiální list Komunistické strany Číny, napsal, že Čína je "velmi spokojena" s Leung Chung-yinhem a má plnou důvěru v jeho vedení. Dala najevo, že Peking nebude ochoten tohoto politika prodemokratickým aktivistům obětovat.

V Sierra Leone dochází k nákaze ebolou pěti dalších lidí každou hodinu

2. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

V Sierra Leone se ebola šíří rychlostí pěti nových nakažených pacientů každou hodinu, upozornili odborníci na konferenci v Londýně. Z údajů od charitativní organizace Save the Children vyplývá, že minulý týden bylo jen v Sierra Leone nakaženo 765 nových pacientů, avšak k dispozici je pro jejich léčbu jen 327 nemocničních postelí. Charitativní organizace varovala, že šíření choroby ohrožuje celé zdravotnictví v Sierra Leone. Očekává se, že do konce října se nákaza bude šířit v Sierra Leone rychlostí 10 lidí za hodinu.

Proč nebombardujeme rovnou celý muslimský svět?

1. 10. 2014

čas čtení 6 minut

Kdybychom používali humanitární argumentaci důsledně, mohli bychom na jejím základě zničit celý Blízký východ

Bombardujme celý islámský svět - úplně celý - abychom jeho lidem zachránili život. Proč bombardovat jen Islámský stát, když syrská vláda mučila a vyvraždila tolik lidí? Konec konců, to bylo morálním imperativem loni. Co se změnilo? ptá se v deníku Guardian George Monbiot.

Jak se vysokoškolák stane bezdomovcem

1. 10. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Statistický úřad zveřejnil historicky první data o počtu bezdomovců ze sčítání lidu před třemi roky. Málokdo by asi čekal, že mezi bezdomovci bude 900 lidí s vysokoškolským diplomem -- a jak se vysokoškoláci stávají bezdomovci?

Banderovci z Hongkongu

1. 10. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

"Že by hongkongskí banderovci?", zažertoval slovenský politolog Juraj Marušiak nad zprávou o nepokojích v Hongkongu vyvolaných snahou pekingských úřadů zrušit demokratické volby ZDE. Myslím, že se to s deštníkovou revolucí určitě má nějak velmi podobně. Pokud za celou záležitostí nestojí banderovci, tedy docela určitě agenti či ilumináti.

Britsko-čínské vztahy se kvůli Hongkongu dramaticky zhoršují

1. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Vztahy mezi Velkou Británií a Čínou se v úterý začaly dramaticky zhoršovat kvůli tomu, že Peking nehodlá lidem v Hongkongu dovolit svobodnou volbu příštího lídra. V ulicích na protest proti postupu centrálních čínských úřadů demonstrují již šestý den desetitisíce lidí.

Jaký je rozdíl mezi spojencem a vazalem?

1. 10. 2014 / Ivo Šebestík

čas čtení 3 minuty

V současné době je nesmírně prospěšné dbát na užívání pojmů, které se ve svém významu kryjí alespoň částečně se skutečností. Slovo, které by se stoprocentně krylo s tím, co označuje, bohužel, neexistuje. Nicméně v politické i mediální praxi nyní existuje bezpočet chybně používaných výrazů, respektive pojmů, které původně vyjadřovaly něco úplně jiného než to, co označují teď.

Vlny secesionismu se přelévají na západ Evropy

1. 10. 2014 / Ivo Šebestík

čas čtení 8 minut

Vlny secesionismu se pomalu přelévají z oblastí, které ještě před čtvrt stoletím náležely více či méně do sféry vlivu bývalého Sovětského svazu, také do některých zemí Evropské unie. V sobotu šéf exekutivy katalánského regionu Artur Mas ohlásil konání referenda o samostatnosti Katalánska na 9. listopadu. Ti, kteří by si přáli odtrhnout ekonomicky úspěšné Katalánsko od zbytku Španělska (podle jejich mínění méně úspěšného), se přitom nechávají inspirovat jednostranným vyhlášením nezávislosti Kosova z roku 2008.

Aktivistická, nikoliv racionální a prospěšná referenda

1. 10. 2014 / Jiří Baťa

čas čtení 7 minut

V Holešově, stejně jako v mnoha jiných městech i obcích, se zvedla vlna občanské iniciativy za omezení, případně úplné zrušení hazardu ve městech a obcích. Iniciativa občanů v převážné míře dostala podobu místního referenda, ve kterém se měli občané vyjádřit, jak dál naložit s tímto nežádoucím společenským fenoménem. Referendum, které má oporu v zákoně, však bylo v mnoha případech chápáno jako omezování podnikání a podnikatelských aktivit s odvoláváním se na Listinu základních práv a svobod.

Britští konzervativci zaznamenávají útěk svých stoupenců k euroskeptické straně UKIP

1. 10. 2014

čas čtení < 1 minuta

Již čtvrtým aktivistou, dosud podporujícím britskou Konzervativní stranu, kteří přešli k euroskeptické ultrapravicové straně UKIP (Nezávislé straně Spojeného království), která usiluje o odchod Británie z EU, se ve středu stal milionář Arron Banks, který v minulosti věnoval konzervativcům 250 000 liber. Nyní dal 100 000 liber UKIPu a oznámil, že podporu konzervativců opouští, neboť je podle jeho názoru důležité, aby Británie opustila Evropskou unii a "začala obchodovat s celým světem".

V úterý od konzervativců k UKIPu přešel Richard Barnes, bývalý konzervativní náměstek londýnského primátora, a ještě předtím dva konzervativní poslanci.

Tlak UKIPu na britské konzervativce je vede k výraznému posunu jejich politického programu směrem k euroskepsi. Šéf Konzervativní strany David Cameron se nyní během právě probíhajícího sjezdu konzervativců vyjádřil, že by ho "srdce nebolelo", kdyby Británie z EU odešla.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2014

1. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2014 přispělo 187 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 42 002,88 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2014 částkou 22 809,65 Kč.

Zůstatek byl koncem srpna 2014 354 231,52 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Ukrajina | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Noam Chomsky v České republice | Otrokářský stát Česká republika | 17. listopad | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
70630