Plastové lahve od nápojů jsou nyní největším nebezpečím pro řeky - analýza

8. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Plastové lahve jsou v současnosti nejčastěji se vyskytující formou znečištění evropských vodních toků plasty, varuje nová analýza.

Na druhém místě jsou plastové obaly na potraviny, včetně sáčků na chipsy a na bonbóny, pak následují nedopalky od cigaret. Všechny tyto formy odpadků vyvolávají problémy pro zvířata v přírodě a pro ryby a je nesmírně obtížné je odstraňovat, jakmile se dostaly do vody.

Plastové pytle a sáčky dnes tvoří jen 1 procento plastových odpadků ve vodních tocích. To je důsledkem dlouholetého úsilí omezit jejich užívání, včetně poplatků za jejich prodej v mnoha evropských zemích.

Spotřebitelé by si měli více uvědomovat, co mohou udělat, aby neznečišťovali vodní toky. Neměli by používat tampóny na čištění uší a navlhčené kapesníky by v žádném případě neměli splachovat do záchodů, měli by je vyhazovat do odpadků. Konstatuje to analýza Plastic Rivers z Earthwatch Europe a Plastic Oceans UK.

I když se většina pozornosti ohledně znečištění plasty soustřeďuje na oceány, asi 80 procent plastových odpadků se do oceánů dostává řekami. Mnoho expertů je přesvědčeno, že zaměříme-li se na vyčištění řek, zabráníme plnění oceánů plastovými odpadky - než odstraníme svou závislost na vyhazování plastových výrobků.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
8184

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2019