Německá ministryně obrany po nehodě navštívila Mali

31. 7. 2017

čas čtení 4 minuty
Německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová navštívila jednotky v Mali a setkala se se svým francouzským protějškem. Došlo k tomu po nehodě, při němž zahynula dvoučlenná osádka německého vrtulníku.


Ministryně v neděli navštívila jednotky Bundeswehru v Mali, několik dní po pádu vrtulníku v zemi sužované konfliktem.

Von der Leyenová navštívila vojáky na základně ve městě Gao ve východním Mali, aby o nehodě získala informace z první ruky a zúčastnila se pohřbu osádky vrtulníku.

Ta prováděla průzkumný let v rámci mise OSN v Mali (MINUSMA) po násilných střetech mezi ozbrojenými skupinami. Stroj typu Eurocopter Tiger se ve středu zřítil 70 km severovýchodně od města Gao.

Zemřelí piloti představují první ztráty během mise Bundeswehru v Mali a první bojové ztráty během takřka dvou let.

Von der Leyenová promluvila ke stovkám vojáků na základně Camp Castor během bohoslužby a prohlásila, že jde o těžkou ztrátu.

Příčina pádu vrtulníku zůstává nejasná, ačkoliv neexistují důkazy o sestřelení. Von der Leyenová sdělila vojákům, že je důležité ihned vyjasnit příčinu pádu stroje. Objevily se spekulace, podle kterých vrtulník nebyl připraven na zahraniční operaci.

Ministerstvo obrany informovalo, že došlo k nálezu jedné z "černých skříněk" ze zříceného vrtulníku, ale ta je vážně poškozena. Není také dosud jasné, zda bude možné z ní získat informace. Druhý záznamník nebyl nalezen.

Bundeswehr je pod tlakem poté, co armádní technik a lobby pilotů IGHT tvrdili, že vrtulníky Tiger a jejich osádky byly vyslány do Mali nepřipravené.

Thomas Blum, velitel kontingentu v Mali, označil tyto spekulace za "neprofesionální".

MIse MINUSMA v Mali se účastní 875 německých vojáků. Cílem mise čítající 13 000 vojáků je stabilizovat zemi a podpořit mírovou dohodu mezi vládou a povstalci.

V lednu německý Bundestag schválil možnost rozšířit počet vojáků v Mali na 1 000.

Rozhodnutí přišlo poté, co Nizozemsko stáhlo své vrtulníky a Německo se rozhodlo je nahradit svými dopravními stroji NH-90 a bitevními Tigery.

Kontingent Bundeswehru zahrnuje dopravní letadla, cisternová letadla, obrněná vozidla a bezpilotní prostředky. Rolí Bundeswehru je primárně zajišťovat podporu a průzkum.

Kromě účasti na misi OSN má Německo dalších zhruba 350 vojáků na jihu země v rámci výcvikové mise EU v Mali.

Mise v Mali je považována ze jednu z nejnebezpečnějších operací OSN, v níž bylo za poslední čtyři roky zabito více než 120 příslušníků mírových sil.

K destabilizaci země došlo v roce 2012, když povstalci z řad Tuaregů a dalších skupin využili mocenského vakua po vojenském převratu v hlavním městě Bamaku k obsazení severní části Mali a požadovali nezávislost.

Tuarežské povstání však rychle ovládli islamističtí militanti, včetně skupin napojených na al-Kájdu.

Povstání posílil přísun zbraní a bojovníků z destabilizované Libye po pádu Muammara Kaddáfího.

V lednu 2013 zasáhla proti džihádistům bývalá koloniální mocnost Francie. Intervence vedla k zatlačení islamistů do defenzívy, ale neeliminovala je.

I když intervence skončila, asi 4 000 francouzských vojáků se podílí na větší protiteroristické operaci v oblasti Sahelu. OSN v červnu 2013 zahájila misi v Mali s cílem nahradit francouzské jednotky.

Mise OSN nyní dohlíží na dodržování mírové dohody podepsané v červnu 2015 mezi vládou, tuarežskými povstalci a dalšími skupinami na severu, ale která nezhrnuje džihádisty.

Kromě toho Čad, Mauretánie, Mali, Niger a Burkina Faso zřídily společné síly s 5 000 vojáky určené k boji s pašeráky a extrémisty v Sahelu.

Očekává se, že tyto síly doplní francouzské jednotky a jednotky OSN.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6893

Diskuse

Obsah vydání | 2. 8. 2017