V Jemenu je cholerou ohroženo více než milion dětí

2. 8. 2017

čas čtení 1 minuta


Organizace Save the Children upozorňuje, že nutnou pomoc v Jemenu potřebuje 20,7 milionu lidí



Více než milion podvyživených dětí mladších pěti let žije v Jemenu v oblastech s vysokým výskytem choleru, varovala ve středu humanitární organizace Save the Children.

Z nejnovějších údajů vyplývá, že v epidemii cholery, která vznikla v dubnu 2015, bylo nakaženo více než 425 000 lidí a 1900 osob na choleru zemřelo.



Organizace Save the Children konstatuje, že asi 44 procent nových případů cholery jsou děti pod patnáct let. 32 procent mrtvých jsou také děti. Ničivá občanská válka a hospodářský chaos v Jemenu způsobily že miliony lidí jsou ohroženy hladomorem.

"Tragedií je, že jak podvýživa, tak cholera jsou lehce vyléčitelné, pokud máte přístup k základní zdravotní péči," uvedl Tamer Kirolos, ředitel organizace Save the Children pro Jemen.

"Avšak nemocnice a kliniky byly zničeny, vládní zdravotníci nedostávají plat už téměř rok a dodávky životně důležité pomoci jsou blokovány."

Choleru způsobuje konzumace potravy či vody kontaminované bakterií vibrio cholerae. Tato bakterie usmrcuje do několika hodin, pokud nemoc není léčena.

OSN nyní uvádí, že v Jemenu potřebuje naléhavou pomoc 20,7 milionů lidí. Celkový počet obvyvatel Jemenu je 28 milionů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

https://www.theguardian.com/world/2017/aug/02/yemen-more-than-one-million-children-at-risk-of-cholera-charity?CMP=twt_gu

0
Vytisknout
8360

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2017