Mezitím v Absurdistánu 35:

Paralýza soudnictví, vojenské fangličkářství, fašistická média a demonstrace

4. 8. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 19 minut

K všeobecnému překvapení zkritizoval prezident Andrzej Duda ve svém televizním projevu pokusy strany Právo a spravedlnost ovládnout polské soudnictví. Bod po bodu vysvětlil, proč nemůže podepsat ty zákony, které vedly k pouličním demonstracím tisíců Poláků. Avšak navzdory tomu, že jeho argumenty byly zdrcující pro všechny tři ty kontroverzní dokumenty, rozhodl se vetovat jen dva z nich a podepsat zákon o obecných soudech. Zmatená opozice si nárokovala vítězství, ale poněkud bez nadšení. Proč?

Náhlou lásku prezidenta Dudy pro dodržování ústavy je obtížné vysvětlit. Jestliže se rozhodl osvobodit se od Kaczyńského obojku a stát se samostatným politikem, pro mnoho Poláků je už příliš pozdě na to, aby mu odpustili, že se podílel na likvidaci polského demokratického systému. Takže jeho šance na znovuzvolení pro druhé prezidentské funkční období bez podpory strany Právo a spravedlnost jsou velmi nízké. Jeho rozhodnutí také rozčílilo mnoho politiků a stoupenců strany Právo a spravedlnost a to, že vytvořil v této straně možná rozkol, může také vést k tomu, že v příštích volbách nezvítězí. A musíme očekávat, že ať už by se dostal k moci kdokoliv, zcela jistě by ho postavil před soud za veškerá jeho porušování ústavy.

Proto si lidé většinou myslí, že od Dudy to byla jen taktická hra: Strana Právo a spravedlnost se pokusí prosadit tři šokující zákony, a to, že dva z nich prezident vetuje, mohou někteří lidé považovat za vítězství pro opozici. Zároveň se prezident pokouší pro sebe získat určitou míru podpory tím, že předstírá, že není jen pasivní loutkou a dokáže myslet samostatně. Teď může navrhnout svou vlastní verzi těchto kontroverzních zákonů, nebo schválit jejich novou verzi, kterou vypracuje strana Právo a spravedlnost a pak, za měsíc či dva (nebo za dva večery, jak se často děje nyní v době, kdy je strana Právo a spravedlnost u moci) oznámí, že nové verze zákony rozptýlily jeho pochybnosti a podepíše je, navzdory tomu, že ty nové verze se od těch, proti nimž lidé na demonstracích tak usilovně protestovali, nebudou lišit. A mezitím už podepsaný zákon o obecných soudech učiní podstatné škody.

Zároveň během pozdvižení, vyvolaném masovými protesty, kdy byly oči všech Poláků soustředěny na útoky proti soudnictví, schválila strana Právo a spravedlnost další kontroverzní zákony:

- zcela zlikvidovala trh pro obnovitelnou energii (nechápu, proč pravice se staví tak nepřátelsky proti jakémukoliv návrhu zachránit tuto planetu...)

- pozměnila zákon o vodě, čímž vyvolala drastické zvýšení cen vody pro zemědělství, průmysl i soukromé spotřebitele

- zavedla novou daň z elektřiny, které se bude používat k hrazení pokut z Evropské unie za vypouštění emisí z uhelných elektráren

- odhodila stranou petici požadující referendum o změnách ve školském systému, kterou podepsal téměř milion Poláků

- zavedla nové předpisy pro trh s nemovitostmi - to mělo být řešení strany Právo a spravedlnost pro polskou bytovou krizi. Ukázalo se však, že to vyřeší nedostatek domů a bytů tím, že nájemníci bez práva získat sociální bydlení budou moci být po několika měsících vystěhováni, pokud v důsledku nezaměstnanosti či nemoci nejsou schopni platit nájem.

Mezitím dostala opozice ránu do zad z naprosto neočekávaného směru: Nejvyšší soud, na jehož obranu demonstrovaly v ulicích statisíce polských občanů, se rozhodl ustoupit požadavku protizákonně zvoleného předsedy Ústavního soudu a suspendovat revizi procesu s Mariuszem Kamińskim, šéfem speciálních služeb v současné vládě, který byl souzen pro zneužívání moci, byl shledán vinným a odsouzen u prvoinstančního soudu ke třem letům vězení. Kamińského pak protizákonně omilostnil prezident Duda (ten totiž smí udělovat milost teprve poté, co proběhla veškerá odvolání, až po Nejvyšší soud, viz ZDE) a tato záležitost zůstává kontroverzní otázkou a věcí kompetenčního boje mezi těmi institucemi polského soudnictví, které zůstávají nezávislé, a těmi, které už převzala strana Právo a spravedlnost.

No ale tak alespoň polská ekonomika se zdárně rozvíjí. Skutečně? Pokud věříte Mateuszi Morawieckému, ministru pro pokrok a infrastrukturu, Polsko zaznamenalo bezprecedentní hospodářský růst a to se odráží rekordně vysokými příjmy do státního rozpočtu. Ovšem ono se ukazuje, že to zřejmě bude jen kreativní účetnictví, odkládající vratné platby DPH a další zoufalé pokusy získat co největší množství peněz pokud možno odkudkoliv. Podívejme se na případovou studii firmy Terplast z Sieradze, výrobce provazů, které se používají na zemědělských strojích. Jako zemědělský výrobek je takový provaz podroben jen snížené míře DPH a tak tomu bylo v třiadvacetileté historii podniku Terplast vždycky. Náhle, navzdory tomu, že nedošlo k žádné změně zákona, daňový úřad požaduje, aby tato firma dokázala, že provaz, který prodává, se používá výlučně na zemědělských strojích. To je v podstatě nemožné, neboť by to znamenalo, že firma by musela získat prohlášení od všech svých jednotlivých zákazníků, kteří si za posledních pět let kdy koupili od ní provaz. Zákazníci by museli písemně prohlásit, že používají provaz jen k účelu, zamýšlenému jeho výrobcem, a nepoužili ho jako šňůry na prádlo, na náhradu přetržené tkaničky u bot, nebo, Bůh nás ochraňuj, ve snaze oživit sexuální život zemědělců prostřednictvím módy pro bondage, kterou vytvořil film 50 odstínů šedé.

Pokud firma Terplast nesplní požadavky daňového úřadu, bude muset doplatit rozdíl mezi sníženou DPH 8 procent a standardní polskou DPH 23 procent za posledních pět let (s úroky, samozřejmě), což velmi pravděpodobně způsobí v té firmě bankrot. A tohle je jen jeden z mnoha podobných případů.

Mezitím má reálné problémy polská armáda. Oblíbený projekt Antoniho Macierewicze, totiž jeho snaha vytvořit teritoriální armádu, ne a ne nastartovat. Údajně neexistuje dostatečné množství dobrovolníků. Možná, že když slyší Macierewiczovy projevy, o tom, že polské vojenské jednotky zakládají svou sílu na moci Panny Marie Fatimské dobrovolníci dospěli k názoru, že už další pomoci není zapotřebí? Anebo jim vzniká určitá podivná asociace na jinou vojenskou formaci, známou z učebnic historie, která také věřila v heslo Gott mit uns. Ať je tomu jakkoliv, toto bylo jedním z důvodů, proč prezident Duda zrušil Macierewiczův požadavek vytvořit vlajky pro nové jednotky, i když někteří lidé si myslí, že je to možná pomsta za to, že Antoni Macierewicz zrušil bezpečnostní prověrku jednoho prezidentova poradce, čímž v podstatě připravil polského prezidenta, vrchního velitele polské armády, o jakékoliv informace, co se v armádě vůbec děje.

Pro Antoniho Macierewicze jsou všechny ty nesmyslné oslavy, transparenty, vlajky, vojenský dril, přehlídky a lesklé knoflíky na uniformách opravdu důležité. Jestliže sledujete jeho oficiální profil na Twitteru, a také profil polského ministerstva obrany, víte, že je to všechno o oslavách výročí, o připomínání historického dědictví (Macierewicz dokonce vydal rozkaz, že nově vytvořená teritoriální armáda "zdědí odkaz polské Armii Krajowej", podzemního hnutí odporu z dob druhé světové války, jako by něco takového šlo určit prostě napsáním a vydáním nějakého pošetilého dokumentu), vytvořil nové uniformy pro historické partyzánské jednotky, a tak dále. Je zvláštní, že skutečně důležité informace se dostávají do tisku většinou jen formou prozrazeného materiálu a spekulací, pokud si média nepovšimnou nějakého tiskového prohlášení zveřejněném v odborném časopise, jako bylo například to, že polská armáda pracuje na systému, který jí má umožnit blokovat komunikace a vytvářet fake news a publikovat věci na internetu. Ovšem polská armáda, to nejsou jen moderní technologie, plánuje také raketový systém, který bude rozhazovat letáky...

Když už tu mluvíme, omlouvám se za pokus o slovní hříčku, o výbuších z minulosti, Bartłomiej Misiewicz (kterého čtenáři této série článků už dobře znají), se nyní znovu objevil ve zprávách, poté, co vyšlo najevo, že polské ministerstvo obrany vydalo na jeho počest pamětní minci. Tato vojenská tradice přišla do Polska z americké armády a takové mince jsou obyčejně vydávány jen na počest ministra, jeho náměstků a nejvyšších generálů...

Naštěstí pro nás, ministerstvo obrany si může hrát se svými krásnými knoflíky a barevnými prapory do sytosti, vzhledem k tomu, že nejhorší, co se z toho může stát, je další likvidace vojenského etosu. Naštěstí v současnosti polská armáda nečelí žádnému nepříteli, na rozdíl od ministra životního prostředí Jana Szyszka, který má před sebou opravdovou výzvu: jeho nepřítelem není nikdo jiný než samotný Pán pekla. Nedělám si vůbec legraci. V nedávném článku pan profesor Szyzsko napsal:

"Nemůžeme dovolit, aby bylo s člověkem zacházeno jako s největší hrozbou přírodním zdrojům, jako by jedinou a nejvyšší chápanou formou ochrany byl zákaz kácení stromů a zabíjení zvířat. Toto jsou postoje, které v poslední době podporují a šíří jak satanské organizace, tak lidé velkých srdcí, ale jen omezených ekologických znalostí."

Szyszko není jediným polským politikem, který poukazuje na nebezpečí, jež zosobňuje Satan. Poté, co Kaczyński měl v parlamentě nedávno ten hysterický výstup, musel si vylepšit pověst, a tak poskytl pár rozhovorů katolickým médiím, které ovládá otec Rydzyk. V jednom z těchto rozhovorů se ho zeptal kněz, který ho interviewoval, na šířící se sekularizaci v Evropě. Kaczyński odpověděl, že je nechce hovořit o tom, co mu nepřísluší, ale že to je "Satan, který chodí po světě".

Avšak čas čelit Satanovi samotnému ještě nenastal. Mezitím musí strana Právo a spravedlnost bojovat s menšími nepřáteli, například s nevládními organizacemi. Státní polská televize TVP, kterou řídí Jarosław Kurski, zachází ve své bezostyšné propagandě tak daleko, že i novináři z extremistického plátku, stranícího straně Právo a spravedlnost Gazeta Polska, který není zrovna znám svými vysokými novinářskými standardy, už toho měli dost: "Kurva, tak nemanipulujte až tak!", napsal jeden tamější novinář na Twitteru. Ovšem to je člověk, který pracuje pro periodikum které tiskne obálky vypadající jako kopie nacistického časopisu “Der Stürmer”:

Když už mluvíme o nacistické propagandě, polský antisemitismus minulý týden zaznamenal svého druhu comeback. Během parlamentních prázdnin se někteří poslanci strany Právo a spravedlnost pokusili usilovně přemýšlet. Dosud nejsou výsledky jejich úsilí nijak světoborné, avšak některé výroky aktivistů PiS vyvolaly určité oživení, například výrok Bogdańa Rzońcy, zveřejněný pozdě večer na Twitteru. Rzońca napsal: "Odpočívám, čtu si zanedbanou četbu. A říkám si: proč je mezi zastánci potratů tolik židů?"

Rzońca nebyl jediný, kdo udeřil na tuto notu. Pamatujete na Magdalenu Ogórek, kterou navrhla jako kandidátku na prezidenta postkomunistická strana SLD? Toto rozhodnutí se stalo posledním hřebíkem do rakve bývalého premiéra Leszka Millera a bývalého prezidenta Aleksandra Kwaśniewského. Došlo k neočekávanému obratu a slečna Ogórek se stala čelnou stoupenkyní strany Právo a spravedlnost. Takže se rychle stala pravicovou celebritou a moderátorkou jednoho pravidelného pořadu ve státní televizi TVP. V twitterové výměně názorů s Markem Borowskim, levicovým politikem, slečna Ogórek vyjádřila názor, že se vlastně jmenuje Berman (toto je běžná metoda extremní antisemitské pravice. Ta často naznačuje, že její političtí nepřátelé jsou zrádci a příslušníci židovského protipolského spiknutí). Opravdu, i ve špinavém polosvětě polské extremní pravice je tohle opravdová podpásovka. Poskytl bych větší finanční částku, abych nyní viděl výraz na tváři muže, který si myslel, že Ogórková je vynikající levicovou kandidátkou na polského prezidenta a nazýval ji "Lvicí polské levice" - když vidí, co ta ženská říká dnes...

Sílící antisemitismus je o to ohromující, když si uvědomíme všechno to, co se dělo kolem 1. srpna. Každoroční přípomínky výročí vypuknutí varšavského povstání, jedné z nejdůležitějších historických událostí pro mnoho Poláků, a to nejen na pravici, byly letos hlučnější než obvykle. Tentokrát ochraňovala tradiční pochody nacionalistů a neonacistických organizací, které otevřeně porušovaly zákon (například používáním pyrotechniky) policie, a to i tehdy, když účastníci pochodů skandovali nenávistná hesla anebo se chovali agresivně vůči jiným lidem:

Mnoho lidí v Polsku si nemyslí, že by existovala šance národ sjednotit. Ti, kteří jsou stále ještě tak naivní (jako v Americe narozený Polák Jeremy Sypniewski, který se do Polska přestěhoval teprve před pěti lety a během nedávných protestů se pokoušel zdvořile hovořit s agresivními nacionalisty a nakonec dokonce jednoho z nich objal) zřejmě brzo přijdou o iluze. (Sypniewski se údajně stal terčem útoku nacionalistů během oslav varšavského povstání, poté, co se pokusil přečíst jim ústavu. Podle něho mu tu knížku vyrvali z ruky, roztrhali ji a vyhodili a pak ho začali bít).

Mezitím využila strana Právo a spravedlnost této příležitosti k otevření nové fronty proti Německu. První útok provedl Bartosz Kownacki, náměstek ministra obrany, který řekl během místních oslav v městě Bydgoszczi: "Nacisté divošsky vraždili ženy a děti a pak se vraceli do svých domovů, jako by se nechumelilo. Dnes nás poučují děti a vnuci těchto zdegenerovaných zločinců o tom, co je to demokracie, namísto toho, aby drželi hubu."

Tyto výroky si rychle přisvojili fotbaloví chuligáni a využili jich k "vyzdobení" stadionu. Mezitím byl do Polska zakázán přístup německým službám (hasičům, zdravotníkům, policii), které se normálně podílejí na zabezpečování největšího rockového festivalu pod širým nebem v naší části Evropy, Przystanek Woodstock, který se odehrává přímo na hranici v Kostrzynu nad Odrou, přestože na poslední chvíli označilo ministerstvo vnitar letošní festival za "vysoce rizikovou akci". Proč? Nu, je to jednoduché. Festival vytvořil Jurek Owsiak (který je také považován za jednoho z nepřátel strany Právo a spravedlnost za to, že vybudoval jednu z největších charitativních organizací v naší části Evropy, která je konkurencí pro církevní charitativní organizace).

Podle Owsiaka jde jen o další pokus strany Právo a spravedlnost tuto akci sabotovat, ale je to také políček do tváře Němců, protože jim strana Právo a spravedlnost ukazuje, že to už nejsou důvěryhodní partneři.

Polská státní televize TVP odvysílala Němcům tento vzkaz:

No a ono to všechno bylo jen předehrou k razantní akci: Strana Právo a spravedlnost bude požadovat od Německa válečné reparace ve výši 5 bilionů dolarů (vzhledem k tomu, že Sovětský svaz donutil Polsko, aby se vzdalo svých reparačních nároků vůči NDR, Polsko z Německa nikdy nedostalo žádné podstatnější odškodné). Je to zřejmě jen další pokus strany Právo a spravedlnost rozhněvat naše evropské partnery. Někteří lidé říkají, že vzhledem k tomu, jak strana Právo a spravedlnost ví, že stále ještě neexistuje vůbec žádná šance na to, že by Polsko opustilo Evropskou unii, toto je jejich plán na odchod z EU - naštvat všechny naše evropské partnery, porušovat všechna pravidla EU a pak Evropskou unii obvinit z následků. Tak se prý nakonec Poláky podaří přesvědčit, že EU je jejich nepřítelem. Že je to nereálné? Nezapomínejte, že se podařilo během pouhých dvou let přesvědčit více než polovinu Poláků, že nejhroznější hrozbou jsou uprchlíci, takže více než polovina Poláků by raději odešla z Evropské unie, než aby přijala jakékoliv uprchlíky. Přitom ještě před deseti až patnácti lety zdůrazňovali vysocí politikové ze strany Právo a spravedlnost, že má Polsko výjimečnou povinnost pomáhat lidem v nouzi...

Nedávné rozhodnutí ministra životní obrany Szyszka nesplnit příkaz nejvyššího soudu Evropské unie a nepřestat tedy okamžitě kácet stromy v chráněných oblastech Bělověžského pralesa je bezprecedentní událostí a vyvolává to otázku: jestliže my nerespektujeme nejvyšší evropský soudní dvůr, proč by měli naši evropští partneři respektovat jeho rozhodnutí v otázkách, které jsou pro nás důležité, jako je pobaltský ropovod, který porušuje polské zájmy, anebo konflikt týkající se praxe západoevropských zemí, které ochromují konkurenci od polských řidičů kamionů? Je polská vláda skutečně šílená? Anebo je to opravdu součástí plánu vyvolat mezi Polskem a našimi evropskými partnery co největší míru nenávisti a konfliktu? Jak se zdá, jediné, co Kaczyński dokáže, je vyvolávat nenávist a všude vytvářet konflikty, za plné podpory katolické církve, která tak brání svou vizi západní civilizace založené na křesťanské víře, kterou hájí před imaginárními nepřáteli...

Jestli je to pravda, tak bychom neměli vyžadovat válečné reparace od našeho největšího hospodářského a politického partnera, ale spíš od Čechů, kteří by nám měli vlastně zaplatit odškodné za to, že přinesli do Polska z Čech křesťanství.

0
Vytisknout
9012

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2017