Někteří historikové obviňují Nolana, že vynechal roli Indů z evakuace v Dunkirku

4. 8. 2017

čas čtení 1 minuta




Zkresluje nový film "Dunkirk" historii? Deník The Times of India obvinil film "Dunkirk" z toho, že "vyzmizíkoval" "podstatný příspěvek" indických vojáků, jako byli tito", v "jinak brilantním Nolanově filmu".

Nový film Christophera Nolana získal pochvalu kritiků a soustřeďuje se na tři příběhy dunkirkské evakuace v jejich podrobnostech. V několika záběrech je pár nebělošských tváří, především mezi francouzskými vojáky.

Francouzská armáa měla v Dunkirku velký počet vojáků z afrických kolonií. Mezi odhadovanými statisíci vojáků na plážích byly čtyři jednotky Indů.

"Nebyl jich velký počet, možná jen pár stovek... ale kdyby se objevili ve filmu, film by dobrým způsobem připomněl, jak naprosto ústřední roli hrála v druhé světové válce indická armáda." - Historik John Broich

Mnoho vojáků z komerčních lodí, které pomáhaly při evakuaci, pocházelo z východní Afriky a z jihovýchodní Asie. Odhaduje se, že tou dobou tvořili asi čtvrtinu tehdejšího obchodního loďstva.

Během druhé světové války byly pluky z různých kolonií většinou segregovány. Jak válka pokračovala, vojáci z kolonií měli klíčový význam pro britské vojenské úsilí.

V poslední době mnoho lidí kritizuje, že těm 5 milionům lidí, kteří bojovali, se nedostalo uznání.

 
 

0
Vytisknout
7288

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2017