Britští penzisti chtějí brexit, i když to způsobí nezaměstnanost jejich mladších příbuzných

6. 8. 2017

čas čtení 2 minuty
Stoupenci brexitu jsou ochotni zlikvidovat britské hospodářství a přijít o zaměstnání, jen když Británie opustí Evropskou unii. Podle nejnovějšího průzkumu organizace YouGov je více než 60 procent britských občanů, kteří hlasovali pro brexit, přesvědčeno, že "podstatné škody" britské ekonomice jsou "cenou, kterou stojí za to zaplatit pro odchod Británie z Evropské unie".  39 procent stoupenců brexitu se vyjádřilo, že by jim nevadilo, kdyby v důsledku brexitu přišli oni, nebo člen jejich rodiny, o zaměstnání. Za odchod z EU to prý stojí.



Organizace YouGov zjistila, že staří lidé, kteří hlasovali pro brexit, jsou ochotnější přijmout poškození britské ekonomiky v zájmu brexitu. 71 procent voličů pro brexit starších 65 let je ochotno "poškodit sebe i své rodiny ekonomicky v zájmu odchodu Británie z EU". V kategorii stoupenců brexitu ve věku 18-24 let je to 46 procent voličů.

Šéf britských liberálních demokratů Sir Vince Cable v neděli ve svém komentáři v deníku Mail on Sunday ostře zaútočil na "brexiťácké mučedníky", kteří jsou přesvědčeni, že poškození britské ekonomiky je cenou, kterou stojí zaplatit za odchod Británie z EU. Obvinil je z masochismu a poukázal na to, že jejich názory jsou "zabarveny nostalgií ohledně imperiální minulosti". "Zatím jsme ještě neslyšeli o brexitových džihádistech, ale v tomto postoji je podtext násilí, který je znepokojující."

Cable dodal, že tito "sebevyhlášení mučedníci" jsou "drtivou většinou staří". "Mučednictví starých lidí je velmi levné, protože málokteří z nich mají zaměstnání, o něž by přišli," dodal.

Situace na britském trhu nemovitostí, důchodů a vládní politiky podle Cablea přispěla k "rostoucímu rozkolu" mezi generacemi. "Staří lidé naprosto zradili mladé. A staří měli poslední slovo ohledně brexitu a vnutili světový názor zabarvený nostalgií pro imperiální minulost mladé generaci, která je daleko spokojenější s moderní Evropou."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7720

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2017