Trump vypracoval lživé prohlášení o setkání svého syna s ruskou právničkou

2. 8. 2017

čas čtení 1 minuta



Bílý dům potvrdil, že Donald Trump hrál roli při formulování zavádějícího prohlášení ohledně setkání svého syna s ruskou právničkou.


Jak uvedl list Washington Post, Donald Trump nadiktoval prohlášení, které bagatelizovalo význam setkání jeho syna Donalda Trumpa mladšího a členů jeho předvolební kampaně Jareda Kushnera a Paula Manaforta s ruskou právničkou Natalií Veselnickou. K setkání došlo v červnu 2016.

"Zaškatulkoval svědka do falešné výpovědi," řekl Richard Painter, hlavní právník Bílého domu pro etiku za George W. Bushe deníku Guardian. "Vystavuje ho to obrovskému tlaku lhát pod přísahou, aby vypovídal tak, aby to odpovídalo zveřejněnému prohlášení. Myslím, že je to bránění průběhu spravedlnosti."

Původně Trump junior uvedl, že s ruskou právničkou "především hovořili o programu adopce ruských dětí". Vyšlo však najevo, že Trump junior souhlasil se schůzkou poté, co mu byly nabídnuty inkriminující informace proti Hillary Clintonové. Trump junior byl pak donucen zveřejnit svou emailovou výměnu, vedoucí k této schůzce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6470

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2017