Čínský prezident v Davosu: Nikdo nebude mít prospěch z ochranářství

17. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Zakladatel Světového ekonomického fóra Klaus Schwab představil v úterý dopoledne čínského prezidenta Xi Jinpinga fóru v Davosu pozoruhodně podlézavým úvodem. Pochválil hospodářský růst Číny a aktivity čínského prezidenta v boji proti globálnímu oteplování. Samozřejmě se nezmínil o tom, jak hrubě Čína porušuje lidská práva a že cenzuruje internet.

Xi uvedl, že všichni se nyní obávají globalizace, ale nemá cenu ji vidět jako zdroj všeho zla. Proud uprchlíků z Blízkého východu a z Afriky je zdrojem globálního znepokojení, avšak globalizace jej nevyvolala. Řešením je vytvoření míru a stability.

Globalizace však, jak všechno, má nejen kladné, ale i záporné stránky. Mezinárodní finanční krizi způsobila přehnaná honba za zisky a nedostatek regulace. Cesta Číny k otevřenému trhu byla nevyrovnaná - mnoho kladů i krizí. Avšak globální ekonomika je oceán, jemuž se nelze vyhnout a z něhož nelze uniknout. Pokusy zastavit proud kapitálu, zboží a lidí mezi ekonomikami jsou nerealistické a budou neúspěšné.

Světová ekonomika trpí špatnou správou finančních trhů, proto je její vývoj nevyrovnaný.

Na světě existují znepokojující rozdíly: 1 procento lidí vlastní tolik bohatství jako všech ostatních 99 procent dohromady. Hlavním problémem globální ekonomiky je neexistence řádného motoru růstu. Je nutno tvrdě prosazovat inovace, aby došlo k nárůstu ekonomik.

Případnou obchodní válkou by prohráli všichni. (Potlesk) Ochranářství je jako rozhodnutí uzamknout se v temné místnosti. Venku je vítr a prší, ale je tam také čerstvý vzduch a světlo.

To, že Čína otevřela svou ekonomiku a osvobodila 700 milionů lidí z chudoby, prospělo celé globální ekonomice. Čína nezávidí úspěch jiným zemím.

Svět nesmí opustit pařížskou dohodu z roku 2015 o boji proti globálnímu oteplování.

Dveře do čínské ekonomiky jsou "otevřené všem". Čína má 1,3 miliardy obyvatel a jejich životní úroveň není ještě vysoká. Cílem je dosáhnout středního až vysokého růstu a přesunout ekonomiku do vyšších sfér dodavatelského cyklu. Čína musí posílit vlastnická práva v zemi a lépe ekonomiku regulovat. Světová ekonomika Čínu potřebuje. Očekává se, že v nadcházejících pěti letech Čína doveze zboží z USA za 8 bilionů dolarů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5869

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2017