Nicola Sturgeon: Výhrůžkou, že Británie opustí společný evropský trh, Mayová učinila nezávislost Skotska pravděpodobnější

17. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Reakce skotské premiérky na úterní projev premiérky Mayové, v němž dala Mayová přednost zákazu imigrace z Evropské unie a poškození britské ekonomiky odchodem z evropského trhu. Nicola Sturgeonová řekla:

"Skotsko nehlasovalo pro směr, který dnes předložila britská premiérka ve svém projevu - a není to v našem národním zájmu."

Navzdory všem vřelým slovům je nyní jasné, že Spojené království směřuje k tvrdému brexitu, což hrozí být ekonomickou katastrofou.

Rozhodnutí jsou činěna nikoliv na základě racionálního nejlepšího zájmu země, ale na základě obsesí tvrdě pravicového křídla Konzervativní strany.

Je také jasné, že jde o závažnější věc - nejen o to, zda bude Británie v Evropské unii nebo mimo ni, ale jakou bude zemí. Premiérka se dnes prozradila ke konci svého projevu, když hovořila o tom, že by se Británie mohla potenciálně stát deregulovanou ekonomikou nízkých mezd a nízkých daní. To by znamenalo, že naše členství v jednotném trhu by bylo nahrazeno závodem ke dnu a všichni - možná kromě nejbohatších - by na tom byli proto hůře.

Skotská vláda před Vánoci vypracovala kompromisní návrhy, které by ochránily zájmy Skotska - a zdůraznili jsme ústřední význam členství v jednotném evropském trhu pro skotské hospodářské i širší národní zájmy.

Zatímco jednání o těchto návrzích pokračuje, a zatímco paní premiérka dnes opakovala svůj příslib o našem plánu vážně uvažovat, nemáme dosud důkazy, že by londýnská vláda hlasu Skotska naslouchala anebo že by naše zájmy byly brány vážně.

To se musí rychle změnit, pokud má existovat důvěra, že zájmy Skotska mohou být uspokojeny v rámci Spojeného království. A jestliže, jak nyní paní premiérka dala najevo, Spojené království nezůstane v evropském trhu, musí se vážně jednat o našem návrhu, aby v něm Skotsko zůstat mohlo.

Takže zatímco skotská vláda bude dál činit rozhodnutí uspořádaným a odpovědným způsobem, jedna věc musí být stoprocentně jasná - konzervativní vládě nesmí být dovoleno, aby nás vyrvala z Evropské unie a z jednotného evropského trhu, bez ohledu na dopady na naši ekonomiku, pracovní příležitosti, životní úroveň a na naši pověst jako na otevřenou, tolerantní zemi. Skotsko musí mít možnost rozhodnout se mezi tímto a jinou budoucností.

Svými dnešními výroky se paní premiérce jen podařilo toto volbu učinit pravděpodobnější.

0
Vytisknout
4898

Diskuse

Obsah vydání | 19. 1. 2017