Výroční zpráva HRW: Světu vévodí strach

27. 1. 2016

čas čtení 4 minuty

"Nemůžete mít dlouhodobou bezpečnost bez respektu pro základní práva a svobody," varuje Andrew Stroehlein. "Právě porušování těchto základních práv vyvolává bezpečnostní problémy."

Rostoucí strach států i veřejnosti ve věku terorismu, konflikty a masová migrace způsobují, že se zhoršuje dodržování lidských práv v mnoha částech světa, varuje organizace Human Rights Watch ve své dnes vydané nejnovější výroční zprávě.

"Obavy z teroristických útoků a hromadného příchodu uprchlíků vedou mnoho západních vlád k omezování ochrany lidských práv, zdůrazňuje výkonný ředitel organizace Human Rights Watch v její výroční zprávě World Report 2016.

"Ohlédneme-li se zpět na rok 2015, hlavní trend, který vidíme, je to, čemu říkáme ´politika strachu´", konstatuje evropský mediální ředitel HRW Andrew Stroehlein. "Je to strach, který vyhání uprchlíky z válkou zničených zemí, jako jsou Sýrie, Irák a Afghánistán a také z utlačitelských zemí jako Eritrea, a žene lidi do míst, kde se jich bojí jiní a politikové po celé Evropě pak toho strachu zneužívají."

Nadto zneužívají autoritářské vlády záminky údajného boje proti terorismu a extremismu k potlačování pokojného disentu ve svých zemích. Podle HRW dochází k "nejintenzivnějšímu útlaku nezávislých organizací v poslední době".

Zpráva konstatuje, že rozšíření vysoce medializovaných teroristických útoků extremistických organizací, jako je Islámský stát, a uprchlická krize vedou k rostoucí islamofobii, projevům rasismu a všeobecnému vyvolávání strachu, na něž vlády nebyly schopny adekvátně reagovat.

Kromě toho, Spojené státy, Velká Británie i Francie podnikly kroky k zvýšení masového špehování obyvatelstva. Zpráva upozorňuje, že strategie, v jejímž rámci se zlepšuje schopnost bezpečnostních struktur zaměřit se na jednotlivé konkrétní podezřelé osoby je daleko efektivnější než opatření, která ochromují všeobecné právo na soukromí.

Zpráva HRW také kritizuje Rusko, Turecko a Čínu za utlačování občanské společnosti a nezávislých médií ze strachu před lidovými hnutími, jako bylo Arabské jaro, "deštníkový protest" v Hongkongu a ukrajinský euromajdan.

"Jsme svědky opravdového zintenzivnění útlaku v Rusku i v Turecku," konstatuje Stroehlein. "Vidíme ústup směrem k autoritářství a používání politického strachu k ospravedlňování nejrůznějšího porušování lidských práv."

Útlak v Rusku, trvající už čtyři roky, se v roce 2015 výrazně zintenzivnil. Byly zavedeny klíčové zákony s cílem izolovat občanskou společnost od zahraničních kontaktů. Rusko se také vyhýbá globálnímu trendu posilování práv pro homosexuální a lesbické komunity.

HRW ostře kritizuje Ázerbajdžán za potlačování nezávislých nevládních organizací a sdělovacích prostředků. Ázerbajdžánská policie dál beztrestně mučí své oběti.

Íran v roce 2015 popravil nejméně 830 lidí, většinou za nenásilné trestné činy po pochybných soudních procesech. Nejméně čtyři odsouzenci k smrti byli zřejmě mladší 18 let.

Afghánistán a Pákistán jsou kritizovány za bezbřehé posilování pravomocí bezpečnostních orgánů ve zhoršující se bezpečnostní situaci. Pákistán potlačuje kritické hlasy v nevládních organizacích a v médiích. Dochází tam k mimosoudním vraždám, mizení lidí, mučení a svévolnému věznění osob.

Nejméně 19 osob čeká v Pákistánu na popravu, k smrti byli odsouzeni podle tvrdých pákistánských zákonů o rouhání. Stovky dalších lidí čekají na svůj proces.

Výkonný ředitel HRW Roth varuje v úvodu ke zprávě před falešnou dichotomií mezi právy a bezpečností.

"Nemůžete mít dlouhodobou bezpečnost bez respektu pro základní práva a svobody," varuje Andrew Stroehlein. "Právě porušování těchto základních práv vyvolává bezpečnostní problémy."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7713

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2016